VIDEO

Iohannis, în ziua celui mai grav bilanț COVID-19: Situația este îngrijorătoare. Dacă se înrăutățește și nu găsim altă cale, putem reveni la măsuri mai restrictive / Apel către politicieni

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 8 iulie 2020, 16:39 Actualitate | Coronavirus


Iohannis cu masca de protectie
Foto: Presidency.ro
Astăzi este o zi tristă, având un număr record de îmbolnăviri de COVID-19, iar vina este partajată între cetățeni și autorități, a declarat miercuri seară preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut Parlamentului să dezbată în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea în România. El a mai spus că situația este îngrijorătoare, iar dacă se înrăutățește, putem reveni la măsuri mai restrictive.

Președintele a mai spus că, momentan, sistemul sanitar face față, dar ne apropiem periculos de mult de limita superioară a capacității ATI și trebuie să avem foarte multă grijă, el făcând apel către români să respecte regulile: "Noi avem cel mai important instrument să ne protejăm - conștiința noastră".

Klaus Iohannis a susținut declarații de presă miercuri seară, după ce a vizitat, de la ora 17.00, Institutul Cantacuzino.

Principalele declarații ale președintelui:


 • Am vizitat Institutul Cantacuzino și sunt impresionat! Am găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă și am văzut unele din instalații, unele care sunt vitale în această etapă. Știți că aici, la institut, se fac, se prelucrează foarte multe probe în legătură cu noul coronavirus.
 • Aproape 45.000 de teste au fost prelucrate în ultimele zile, ceea ce este foarte notabil și acest institut deja joacă un rol extrem de important. Însă în afară de aceste prelucrări de teste, care sunt, după cum mi-au spus cei care lucrează aici, deja, acțiuni de rutină, se face cercetare și se face, se pregătește și producție de diferite materiale. Deci, o mișcare pe care o găsesc foarte pozitivă. Vă felicit și vă îndemn să continuați și la următoarea întâlnire, să îmi prezentați deja noutățile despre care am discutat astăzi.

 • Acum este evident că trebuie să vorbim, în acest context, și despre pandemie, despre COVID-19. Din acest punct de vedere, astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus, peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până astăzi. În acest context, trebuie să fac câteva remarci.
 • În primul rând, dragi români, suntem, iată, deja din martie, în plină epidemie, în plină pandemie și pot să spun că până acum câteva săptămâni, lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgență, în care am luat măsuri dure, în care autoritățile au reacționat rapid, eficient și am reușit să ținem evoluția sub control.
 • Este a doua lună, deja, că avem stare de alertă și lucrurile, din păcate, vedem că nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit cu toții. Însă, în acest context, revin la ce am mai spus înainte de mai multe ori: răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă foarte dificilă și ar fi foarte, foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obținut până acum. Măsurile care trebuie luate sunt foarte simple: masca, distanța și, evident, spălat pe mâini.
 • Pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenți la ce ne spun unii și alții, fiindcă în această perioadă, în loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine Guvernul și împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată și din acest punct de vedere, vreau să mă adresez și politicienilor și Parlamentului.
 • Suntem într-o situație foarte complicată, este momentul să lăsăm divergențele politice de o parte și să ne concentrăm pe soluții care sunt absolut necesare în această perioadă, iar în acest sens solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea, pentru a reda autorităților acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie.
 • Nu este momentul să disperăm, dar în niciun caz nu este momentul să lăsăm garda jos și, repet, dragi români, împreună am parcurs relativ bine perioada până acum. Haideți să facem un efort, să continuăm, nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și viața celor dragi vouă!
 • Aici nu vorbim de politică, aici nu vorbim de opțiuni personale, aici vorbim de o boală care din păcate, a rămas încă în societate. Să nu ne imaginăm că virusul dispare de azi pe mâine dacă cineva dă o lege sau un act administrativ. Virusul nu ține cont de granițe, nu ține cont de legi, nu ține cont de diferite abordări pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm conștiința noastră.
 • Dacă respectăm normele care sunt în vigoare, avem o șansă bună să trecem mai departe cu cât mai puține persoane îmbolnăvite și, da, cu cât mai puține persoane decedate din cauza acestei boli. Să nu ne imaginăm că dacă este vară și plecăm undeva la munte sau la mare scăpăm de virus.
 • Din păcate, virusul merge cu noi și la mare, și la munte, ține de noi să ne protejăm cât putem de bine. Nu ne-am dorit această boală, ea ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideți să respectăm indicațiile specialiștilor, haideți să facem aceste lucruri simple, ca să îngrădim răspândirea virusului, pentru a putea trece cu bine de această perioadă dificilă.
Întrebări ale jurnaliștilor:
 • Q: Dacă numărul de infectări va crește în perioada următoare, riscăm sa ne întoarcem la starea de urgență?
 • A: Riscăm, în primul rând, să ne îmbolnăvim și asta este mult mai grav decât starea de urgență sau de alertă sau de orice altă discuție în Parlament. Trebuie să fim foarte, foarte conștienți de ce vrem. Cu toții ne dorim să ne reluăm viața normală, așa cum am cunoscut-o, dar nu se poate încă. Deci suntem încă în pandemie, și după cum vedem evoluția, cred că va mai dura până când putem să ne reluăm viața normală. Pe de altă parte, nu putem să închidem țara și să plecăm undeva. Aici e viața noastră, aici e țara noastră, aici e sănătatea noastră, aici e economia noastră, și dacă vrem să ne și mișcăm, să funcționeze și economia, să putem să mergem și la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme.
 • Deci, încă o dată, nu vorbim de măsură pur administrative, vorbim de o situație de pandemie foarte periculoasă și ține de fiecare dintre noi să respectăm normele care se emit. Rolul autorităților este să emită normele, rolul spitalelor să trateze bolnavii, dar rolul nostru și respectarea normelor este să nu ajungem la spital, fiindcă este o boală foarte periculoasă.
 • Efectele deciziei CCR privind carantinarea și izolarea se resimt deja. Partidul Social Democrat a acuzat PNL că nu a asigurat un cadru legal pentru aceste măsuri. Cine considerați că ar trebui să răspundă pentru această situație?
 • A: Cred că aruncarea vinei dintr-o curte într-alta nu ajută pe nimeni, hai să fim serioși! Ceea ce se impune acum este accelerarea procedurilor parlamentare, ca să avem o lege în vigoare. Nu și-au imaginat probabil parlamentarii în nicio sesiune că o să ajungem într-o situație atât de gravă. Legislația în vigoare pe care am găsit-o este slabă. Așa a fost ea gândită. Nu are rost să încercăm să căutăm cine a făcut-o slabă. Rolul nostru acum este să găsim soluții pentru a face o legislație modernă, eficientă, aplicabilă și, da, constituțională. De asta m-am adresat Parlamentului cu solicitarea să lucreze rapid, ca să avem legislație.
 • Q: Având în vedere creșterea numărului de cazuri, considerați că mai este oportună organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie și eventual un referendum pe 23 august, pe care cei de la USR și PSD și-l doresc, pe tema „Fără penali în funcții publice”?
 • A: După părerea mea, alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm aceste norme simple - purtarea măștii, distanța - putem să mergem să alegem autoritățile locale. Dacă se va organiza un referendum sau nu, sigur, asta vom vedea în funcție de evoluția din Parlament. Procedural, nu evenimentul de alegere sau de votare în sine e problematic, ci campania. Cu siguranță, campaniile electorale vor fi supuse unor reguli foarte stricte. Nu pot să-mi imaginez să facem mari adunări populare, indiferent când vom avea alegeri în cursul acestui an. Deci, vom avea campanii mai degrabă pe mediul online, pe TV, și așa mai departe. Este o provocare și pentru politicieni, și pentru partidele politice, dar procesul de votare în sine se poate organiza dacă se respectă toate normele.
 • Q: Ați stabilit un prag, un număr de cazuri care vă va face să reintroduceți starea de urgență? Un scenariu negru, să spunem.
 • A: Eu mă bazez și m-am bazat în toată această perioadă pe ceea ce recomandă specialiștii. Există comisii ale specialiștilor, ei trebuie să analizeze evoluția pandemiei și ei trebuie să vină la politicieni pentru anumite măsuri care se impun de la caz la caz. Este foarte clar că situația în care ne aflăm acum este foarte îngrijorătoare. Sunt în contact și cu guvernanții, și cu specialiștii, și deocamdată credem că, împreună cu românii, avem puterea să respectăm normele și să nu trecem în faze mai complicate administrativ, cum ar fi starea de urgență.
 • Dar, sigur, dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive. Încă o dată, eu nu îmi doresc acest lucru, cred că nici românii nu-și doresc acest lucru, haideți să respectăm normele în vigoare!
 • Q: Deci, de la un nou val de relaxări să ne luăm gândul.
 • A: Este clar că în acest moment, când numărul cazurilor este în creștere - noi ne-am așteptat sincer să intrăm într-o fază de descreștere, nu s-a întâmplat – în situația în care crește numărul de bolnavi, este destul de greu de imaginat cum ar arăta o nouă fază de relaxare.
 • Q: Asta înseamnă că starea de alertă, care expiră într-o săptămână, va fi prelungită în orice condiții?
 • A: Asta este încă o discuție care se poartă.
 • Q: Înainte de a se lua primele măsuri de relaxare, ați afirmat că dacă o măsură de relaxare crește deodată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi. Care credeți că este principala măsură de relaxare care a dus la creșterea de acum? Poate fi luată înapoi, așa cum spuneați atunci?
 • A: Asta aștept să îmi spună experții și specialiștii, și atunci vom analiza ce măsuri politice trebuie luate.
 • Q: Încă de la preluarea mandatului, ați promovat respectarea Constituției, a legilor. Cum comentați apelul făcut de premierul Ludovic Orban, de a nu ține cont de decizia CCR privind carantinarea și izolarea?
 • A: Deciziile CCR sunt obligatorii, precum respectarea Constituției și a legilor. Mai mult nu am ce comenta aici.
 • Q: Se impune o sortare a anumitor zone (...)? O astfel de variantă ar fi oportună?
 • A: Este o discuție care se poartă. Și eu aștept opiniile experților cum se poate proceda pentru a ține cont de realitățile în diferite zone.
 • Q: Dumneavoastră sunteți mulțumit de cum au reacționat românii până acum? Și dacă nu, care credeți că a fost factorul declanșator de am ajuns la un număr de cazuri în creștere?
 • A: Am văzut că în majoritatea țărilor unde au început măsurile de relaxare au început să crească numărul de persoane infectate. Este oarecum o evoluție așteptată, dar noi trebuie să luăm în considerare că o creștere peste măsură - care măsură, sigur, rămâne de stabilit de experți - nu poate fi tolerată ca atare. Însă, repet: nu îmi doresc să reintroducem restricții, dar dacă numărul de cazuri crește în continuare, atunci probabil Comitetul Național va începe să propună anumite măsuri restrictive.
 • Q: Sunteți mulțumit de cum au reacționat românii?
 • A: Românii, în cea mai mare parte, au reacționat foarte bine. Din păcate, sunt și exemple negative, le-am văzut și la televizor. Și persoane simple, și persoane titrate, care, din păcate, nu au înțeles nimic din toată situația și probabil va trebui să mai repet de multe ori „haideți să purtăm mască și să păstrăm distanță”.
 • Q: Au existat mai multe avertismente din partea șefilor de spitale mari, mai ales din București, în legătură cu ocuparea paturilor și a secțiilor de Terapie Intensivă. Care este situația sistemului sanitar în acest moment? Credeți că face față? Cât de aproape suntem de un blocaj de tipul celor de la începutul lui mai?
 • A: Chiar astăzi am avut o discuție pe această temă. Momentan, sistemul face față și, pentru a preveni o suprasolicitare a sistemului, au fost achiziționate, de exemplu, acele tiruri care pot fi transformate în ATI-uri și vor fi puse la dispoziția spitalelor unde locurile sunt prea puține. Dar deja înțeleg că ne apropiem periculos de mult de limita superioară a sistemului de ATI și trebuie să avem foarte mare grijă. Până acum, spitalele și-au făcut treaba, medicii își fac treaba, dar cei care trebuie să își facă cel mai bine treaba sunt oamenii simpli, care trebuie să se protejeze pe ei și să îi protejeze și pe ceilalți.

Alte 555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus - cel mai mare număr anunțat în România de la debutul pandemiei - au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 30.175, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, alți 18 români au murit din cauza COVID-19, bilanțul deceselor ajungând la 1.817. Recordul de infectări zilnice fusese în 11 aprilie, când au fost raportate 523 de cazuri noi într-o zi. În ultimele 24 de ore, au fost făcute 13.147 de teste.

În contextul creșterii susținute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, Grupul de Comunicare Strategică a atras atenția asupra necesității respectării cu strictețe a măsurilor de protecție sanitară: purtarea măștii, păstrarea distanței, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor.
 • "Rata de conformare față de măsurile de protecție sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare și în limitarea răspândirii virusului.
 • Încurajăm la conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terțelor persoane să respecte măsurile de protecție, precum și la semnalarea către autorități a cazurilor în care acestea sunt încălcate.
 • Dezavuăm actele de politizare a crizei sanitare, fie de negare a pericolului infectării sau de minimalizare a riscurilor generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorități pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experților în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente și atitudini contrare imperativului sanitar și social al acestui moment", atrag atenția autoritățile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19006 vizualizari

 • -7 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:17)

  [anonim]

 • -13 (35 voturi)    
  Cine mai are incredere in ce spui tu (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:30)

  galeo [utilizator]

  Arogantule ce ii iei pe romani de prosti.
  • +9 (21 voturi)    
   Eu am. (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:07)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Si ca mine sunt multi.

   Daca ti-ai pierdut busola, ia-te dupa autoritati, nu dupa Radio Santz.

   Stiu ca e cool sa fii in raspar, insa acum nu e momentul, si ne costa.
 • -17 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:33)

  [anonim]

  • +16 (20 voturi)    
   Nu se poate. (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:08)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui

   Intelege ca in starea de urgenta economia incetineste pana intra in picaj.

   Nu vrei asta.
 • -9 (35 voturi)    
  Ce spui Franz?! :)) (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:43)

  Luk [utilizator]

  "Dezavuăm actele de [...] contestare recurentă a măsurilor luate de autorități pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experților în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente și atitudini contrare imperativului sanitar și social al acestui moment".

  Adica expertii astia sunt mai presus de critica? Nu, zau?!
  De contrazis e voie sau nici aia? :))

  Uite o categorie de romani care-s mai presus de critica si contestare: expertii romani in sanatate publica. Cei mai buni din Europa, cunoscuti peste oceane si in spatiul cosmic. Au publicat mii si mii de lucrari stiintifice, au luat zeci de nobeluri si au revolutionat epidemiologia si medicina. Cine critica asemenea somitati e un mizerabil in sluja unei puteri straine, sa va fie clar!
  Da!
  • +6 (22 voturi)    
   Postul tau.. (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:09)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   musteste de o ironie badarana, de prost gust. Nu ai argumente si iei totul in deradere.
   • -6 (20 voturi)    
    Au (Miercuri, 8 iulie 2020, 22:05)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui hash

    Termina ca ma faci sa plang.

    In mod cert postul tau e plin de argumente, o sa incerc sa-mi iau notite.
 • -6 (28 voturi)    
  e de bine... (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:47)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. daca creste numarul imbolnavirilor iar numarul mortilor ramane mic si constant. inseamna ca ne imunizam.
  • +8 (16 voturi)    
   Cam da cu virgula (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:13)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Daca am considera un numar de 1000 de imbolnaviri (sa zicem dublu daca consideram tot atatia asimptomatici), si doar 10 mil de persoane care vor 'sa castige imunitate', in ritmul asta, ne trebuie 27 de ani sa ne imunizam.
 • -10 (28 voturi)    
  Mda, acelasi joc politic (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:47)

  MPavel [utilizator]

  Deci e la fel de fiecare data. Pe TOTI politicienii ii doare in cot de populatie.
  Acelasi joc ieftin il practica si PSD si Iohannis cu PNL.

  Cresc nr de cazuri odata cu decizia CCR, vine Iohannis si se da cu parerea, apoi vine iar Ciolacu... iar PNl cu Iohannis....

  Cred ca toti politicienii ne cred prosti.
  E f usor sa modifici din pix niste numere dupa cum ai chef. Apoi vii cu declaratii politice .

  Acelasi joc ieftin pe banii si sudoarea romanilor. La fel ca din 90 incoace.

  Oare a da Domnu sa se termine odata cu toti asa zisii politicieni si sa avem si noi o clasa politica sa se gandeasca si la noi , poporul roman?
  • +2 (18 voturi)    
   Atitudine defetista (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:15)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui MPavel

   Si vezi ca Domnu' iti da, dar nu-ti baga si-n traista.

   Poti sa incerci sa te apuci de politica, daca nu-ti place de nimeni.

   Aruncand vina pe altii nu faci decat sa te jelui. Si un copil de 5 ani poate face asta.
 • -10 (30 voturi)    
  aham (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:47)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Asadar merge in continuare cu atribuire directa de contracte, fara licitatie? Pentru achizitii relevante pentru pandemie precum borduri, bancute, iphoane, publicitate...
 • -12 (28 voturi)    
  Z (Miercuri, 8 iulie 2020, 17:58)

  Gabr [utilizator]

  Era mai bine sa nu faci nici o declaratie...ne obișnuisem sa nu te vedem.
 • +8 (28 voturi)    
  De ce vrea PSD=CCR sa ne omoare? (Miercuri, 8 iulie 2020, 18:47)

  emil bobu [utilizator]

  De unde cred ei ca vin banii lor?
 • -6 (16 voturi)    
  zile triste (Miercuri, 8 iulie 2020, 21:01)

  jos [utilizator]

  mai nene iohanis,ar trebui sa iei masuri restrictive fata de derbedeii condusi de ludovic trubadurul si chefliul!!! dupa zilele triste cu dragnea&co,au venit zile si mai triste datorita KIW&Co!!!!!!!!RUSINE!!!!!!!!!!
 • -5 (15 voturi)    
  Cu alte cuvinte... (Miercuri, 8 iulie 2020, 21:15)

  Criogenia [utilizator]

  Iohanis transmite ca sefii lui inca nu au luat o decizie privind masurile de restrictie urmatoare pana la alegeri dar incearca sa previna populatia ca va fi de rau daca nu se voteaza cum trebuie...

  Ehe...exact cum cerea Paharnicul Premier in inregistrarea "ilegala" afaceristului respectiv pe langa spaga de 50 mii euroi "un sut in fund", cam asa sper sa primeasca acolitii lui la alegeri din partea populatiei Romaniei!
  • -2 (6 voturi)    
   hehe (Joi, 9 iulie 2020, 5:22)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

   Multumim PSD, multumim ciolace pentru inventia CRIMINALA "stare de alerta PARTIALA" care UCIDE zilnic Romani.

   Nota de plata, vineeeeeee !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by