​Peste 3 milioane de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în America Latină şi Caraibe de la începutul epidemiei, dintre care peste jumătate în Brazilia, unde virusul a ucis peste 66.000 de persoane, potrivit unui bilanţ realizat marţi de AFP din surse oficiale, relatează Agerpres.

Coronavirus PeruFoto: Sergi Rugrand / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Un total de 3.023.813 de cazuri de contaminare şi 139.999 de decese cauzate de noul coronavirus au fost înregistrate în regiune, epicentrul actual al pandemiei.

Brazilia, cu 210 milioane de locuitori, a înregistrat 1.668.589 de cazuri, fiind a doua ţară cea mai afectată din lume după Statele Unite. Printre cei infectaţi se află chiar preşedintele Jair Bolsonaro, care a continuat să minimizeze marţi gravitatea crizei sanitare din ţara sa.

Preşedintele brazilian prezintă simptome uşoare de COVID-19 şi a anunţat că primeşte tratament cu hidroxiclorochină, un medicament a cărui eficacitate împotriva COVID-19 este pusă la îndoială de comunitatea ştiinţifică.

În pofida creşterii numărului de infectări şi decese - care, potrivit experţilor, este mai mare decât cifrele oficiale - barurile şi restaurantele din Sao Paulo, capitala economică a Braziliei, s-au redeschis pentru a primi clienţi începând de luni.

Şi la Rio de Janeiro, care a autorizat la rândul său redeschiderea, în acest weekend, localnicii au invadat barurile şi plajele.

Coronavirusul avansează şi în Mexic, care a raportat până în prezent 31.119 de decese - al doilea cel mai mare număr de decese din regiune - şi 261.750 de cazuri de contaminare.

Peru, ţară care a relaxat măsurile de carantină, a înregistrat 309.278 de cazuri şi 10.952 de decese asociate COVID-19.

Chile, unde măsurile de carantină au fost draconice, în special în capitală, a depăşit marţi 300.000 de cazuri de contaminare la 6.434 de decese provocate de noul coronavirus. Cu toate acestea, autorităţile intenţionează să relaxeze în curând măsurile de izolare.

Citește și: