Parchetul General motivează că a clasat dosarul deschis pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în cazul senatorului PNL Vergil Chițac după ce a stabilit că parlamentarul "nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunțând autoritățile competente când a avut simptome specifice noului coronavirus și supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autoritățile medicale".

Parchetul GeneralFoto: Facebook

Parchetul General precizează, într-un comunicat de presă, că "în temeiul actelor și probelor administrate în timpul cercetărilor s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunțând autoritățile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus și supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autoritățile medicale".

Argumentele Parchetului General:

  • "Având în vedere studiile științifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezultă că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, este exclusă contaminarea senatorului în perioada în care s-a aflat la Bruxelles (17 – 19 februarie 2020), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea în țară și până la apariția simptomelor bolii (09 martie 2020).
  • La data de 19 februarie 2020 nu exista nicio interdicție sau obligație cu privire la persoanele revenite în România dintr-o țară membră a Uniunii Europene, în contextul existenței epidemiei generate de noul coronavirus.
  • Din ancheta epidemiologică efectuată de către Direcția de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus.
  • Prin urmare nu poate fi reținută niciuna dintre variantele normative incriminate de art.352 Cod penal (infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor - intenție pentru alin.1 și culpă pentru alin.2), întrucât acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care să aibă ca urmare răspândirea bolii COVID-19".

Parchetul a dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor și în cazul consilierului senatorului, stabilind că "nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, iar fapta de a nu transmite de îndată o informație privitoare la o posibilă contaminare nu are niciun fel de relevanță penală în economia cazului de față".

În acela;i dosar, procurorii au dispus clasarea pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în cazul Direcției de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, a membrilor familiei și unui angajat al biroului senatorial la spital în ziua de 13 martie 2020, întrucât "nu a fost încălcată nicio normă sau măsură statuată în acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase". "Din investigațiile epidemiologice nu a rezultat că transportul în condițiile precizate mai sus a avut ca urmare răspândirea bolii COVID-19", spun procurorii.

Anunțul privind clasarea dosarului a fost făcut inițial de senatorul PNL Vergil Chiţac pe Facebook.

"Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăției mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială. În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro și am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici și europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea. Vreau să mulțumesc acelora care m-au susținut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine și pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanța puternică. Aveți încredere!", a scris senatorul.

În 16 martie, Parchetul General a deschis dosar penal în cazul senatorului PNL Vergil Chițac.

"În cursul zilei de astăzi, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19", a anunțat atunci Parchetul General.

În perioada 17 - 19 februarie, Vergil Chiţac a participat la o reuniune NATO la Bruxelles, iar pe 6 martie Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document în care participanţii erau anunţaţi că unul dintre membrii delegaţiei franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

În 9 martie, Vergil Chiţac a luat parte la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, unde au fost prezenţi aproximativ 100 de liberali, inclusiv premierul Ludovic Orban.

În 13 martie, Vergil Chiţac a fost confirmat cu coronavirus. Ulterior, au fost diagnosticați cu COVID-19 alţi trei participanţi la şedinţa BPN - deputatul Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public al oraşului, Adrian David Nicolae.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat atunci că va sta 14 zile în izolare, chiar dacă rezultatul testului pe care l-a făcut a ieşit negativ.