Senatorul PNL Vergil Chiţac, primul parlamentar român confirmat cu COVID-19 și care a băgat în izolare Guvernul și toată conducerea PNL, a anunțat marți că Parchetul General a clasat dosarul in rem deschis în 16 martie pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. "Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăţiei mele", spune senatorul liberal.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a făcut anunțul pe Faceebook, unde a postat și documentul de la Parchetul General, care "a dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (...), faptă presupus comisă de către numitul Chițac Vergil (senator în Parlamentul României), întrucât din probele administrate în cauză rezultă că fapta nu există".

Conform documentului Parchetului, procurorii au clasat dosarul deschis pentru zădărnicirea combaterii bolilor și în cazul reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Constanța privind transportul senatorului la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în 13 martie, tot pe motiv că fapta nu există.

Mesajul senatorului PNL:

  • "Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăției mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială. În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro și am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici și europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea.
  • Vreau să mulțumesc acelora care m-au susținut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine și pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanța puternică. Aveți încredere!".

În 16 martie, Parchetul General a deschis dosar penal în cazul senatorului PNL Vergil Chițac.

"În cursul zilei de astăzi, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19", a anunțat atunci Parchetul General.

În perioada 17 - 19 februarie, Vergil Chiţac a participat la o reuniune NATO la Bruxelles, iar pe 6 martie Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document în care participanţii erau anunţaţi că unul dintre membrii delegaţiei franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

În 9 martie, Vergil Chiţac a luat parte la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, unde au fost prezenţi aproximativ 100 de liberali, inclusiv premierul Ludovic Orban.

În 13 martie, Vergil Chiţac a fost confirmat cu coronavirus. Ulterior, au fost diagnosticați cu COVID-19 alţi trei participanţi la şedinţa BPN - deputatul Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public al oraşului, Adrian David Nicolae.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat atunci că va sta 14 zile în izolare, chiar dacă rezultatul testului pe care l-a făcut a ieşit negativ.

Chițac, soția și asistentul lui au fost duși fără izoletă și fără echipament de protecție la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, iar ISU Constanța a transmis atunci că nu a avut izolete suficiente.