Este posibil ca noul coronavirus să fi existat în stare latentă în diferite părți ale lumii, până când și-a făcut apariția în urma unor condiții de mediu favorabile, mai degrabă decât să fi provenit din China, consideră un cercetător de la Universitatea Oxford, citat de revista BBC Science Focus.

Foto:

Profesorul Tom Jefferson, de la Centrul de medicină bazată pe dovezi (CEBM) din cadrul Universității Oxford, a indicat o serie de descoperiri recente privind prezența virusului în diferite părți ale lumii înainte de apariția sa în Asia drept o dovadă tot mai mare a adevăratei sale origini, și anume un organism global care aștepta condițiile prielnice pentru a se răspândi.

El a amintit că urme ale virusului SARS-CoV-2 au fost descoperite în eşantioane de ape uzate colectate în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de descoperirea acestuia în China, în decembrie 2019.

Într-un interviu pentru The Daily Telegraph, profesorul Tom Jefferson a făcut apel să se cerceteze cum și de ce virusul pare să se răspândească mai puternic în medii precum fabrici de produse alimentare sau unități de procesare a cărnii.

Împreună cu directorul CEBM, profesorul Carl Heneghan, Tom Jefferson crede că acest lucru ar putea releva noi mijloace de transmitere a virusului, precum rețeaua de apă sau toaletele comune.

„Există destul de multe dovezi privind cantități uriașe de virus în apele reziduale de peste tot, precum și dovezi tot mai multe că există transmitere fecală. E o concentrație mai mare atunci când apele uzate au 4°C, care e temperatura ideală pentru ca virusul să se stabilizeze și posibil să se activeze. Iar unitățile de procesare a cărnii sunt adesea menținute la 4°C. Aceste focare trebuie cercetate cum trebuie”, a afirmat Tom Jefferson.

„Lucruri ciudate de genul acesta s-au întâmplat și cu gripa spaniolă. În 1918, circa 30% din populația insulei Samoa de Vest a murit de gripa spaniolă, neavând niciun contact cu lumea exterioară. Explicația ar putea fi doar că acești agenți patogeni nu vin și nu se duc nicăieri. Ei sunt întotdeauna aici și ceva îi aprinde, poate densitatea umană sau condițiile de mediu, iar asta e ceea ce trebuie să cercetăm”, a mai spus Jefferson pentru ziarul britanic.

[Se crede totuși că gripa spaniolă a ajuns în țara insulară după acostarea unei nave cargo, Talune, în 1918, punctează BBC Science Focus.]

Citește și: Italia: Coronavirusul, prezent în apele uzate din Milano și Torino din decembrie 2019 (studiu)