Ministrul Nelu Tătaru a afirmat, vineri seară, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru "punerea în concordanţă" a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19. De asemenea, Tătaru a mai spus că guvernul nu s-a așteptat ca numărul infectărilor să crească după relaxare, dar acum se aşteaptă la acest lucru.

Nelu TataruFoto: Agerpres

"Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură - noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională", a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Tătaru a mai spus că guvernul nu s-a așteptat ca numărul infectărilor să crească după relaxare, dar acum se aşteaptă ca numărul de cazuri de COVID să crească.

„Avem limitate tot ce înseamnă activităţi de izolare la domiciliu şi internare. Va trebui să aplicăm strict proceduri medicale care nu interferă cu acele recomandări ale Curţii Constituţionale. Noi nu ne-am aşteptat să crească numărul românilor infectaţi, nici după cele trei măsuri de relaxare nu ne-am aşteptat să crească. Identificarea celor infectaţi ne permite să facem recomandările pe care trebuie să le respecte aceşti pacienţi. Toată ţările din Europa pot să interneze şi să bage în carantină. Ne aşteptăm să crească numărul de cazuri, dar suntem pregătiţi”, a declarat Tătaru, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, pacienţii externaţi vor fi luaţi în evidenţă de DSP şi medicul de familie.

„Facem evaluarea la 24 de ore. Vom avea situaţia externărilor şi vom şti care sunt pacienţii care sunt externaţi. Pacientul trebuie să îşi asume decizia pe care o ia. Pacientul trebuie să fie luat în evidenţă de către medicul de familie şi DSP-ul din judeţ după externare”, a precizat ministrul.

Acesta a mai spus că politicul nu este mai important decât sănătatea românilor.

„Toate legile trebuie amendate. Am înţeles, facem o lege nouă, dar nu pe timp de război. A fost contestată în ultima perioadă starea de urgenţă, starea de alertă, dacă mai prelungim starea de alertă. Avocatul poporului vorbeşte de spitale care sunt centre de detenţie. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm o pandemie de infecţie cu coronavirus. Haideţi să gestionăm această pandemie. Cred că politicul a venit prea devreme. Voi urmări în săptămâna care vine, odată trecut în Parlament acest proiect de lege, şi vom vedea dacă politicul este mai important decât sănătatea românilor şi interesul naţional”, a precizat ministrul Sănătății.

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Citește și:

Ministrul Sănătății: Pregătim un proiect de lege pentru a clarifica condițiile de carantină și izolare. Izolarea rămâne de bază / Dacă va fi nevoie, vom prelungi starea de alertă