VIDEO

Ministrul Sănătății: Pregătim un proiect de lege pentru a clarifica condițiile de carantină și izolare. Izolarea rămâne de bază / Dacă va fi nevoie, vom prelungi starea de alertă

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 3 iulie 2020, 10:12 Actualitate | Coronavirus


Nelu Tataru
Foto: Agerpres
Numărul locurilor la terapie intensivă este scăzut la acest moment și au început transferuri de pacienți între spitale, iar România se îndreaptă spre o rată de transmitere a COVID-19 de la 0,6-0,7 la 1,4, existând în continuare focare, a declarat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a fi clarificate noțiunile de boală transmisibilă, de izolare și de carantină, în urma deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că izolarea și carantina nu pot fi reglementate prin ordin de ministru. El a mai spus că, dacă situația o va impune, starea de alertă va fi prelungită.

Ministrul Sănătății a spus că a observat că populația și o parte a corpului medical respectă regulile din ce în ce mai greu, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 au crescut în ultima săptămână, iar unele spitale se confruntă cu lipsa locurilor la terapie intensivă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Bogdan Despescu au susținut o conferință de presă, vineri, după o întâlnire a premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în criza COVID-19.

Principalele declarații:

Tătaru:

 • Suntem la 3 săptămâni de la momentul la care a început o nouă creștere a numărului de cazuri, o nouă creștere a transmiterii în comunitate, odată cu cele trei etape de măsuri de relaxare și după weekend-urile prelungite.
 • Am recomandat şi recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, a distanțării fizice. Am tot observat că se respectă din ce în ce mai greu.
 • Am făcut o nouă evaluare astăzi și am constatat că atât parte medicală, cât și si parte a populației au tendinta de a menține partial aceste restricții.
 • Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână, avem un început de transferuri de pacienţi din terapii intensive din spitale în alte spitale unde sunt locuri.
 • Avem un număr scăzut de locuri la terapiile intensive din Bucureşti.
 • Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeaşi: haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică şi acele recomandări. Suntem într-un moment în care cu toţii trebuie să gestionăm o situaţie.
 • A fost 1 iulie. Trebuiau să existe nişte măsuri de relaxare. Le-am amânat. Am avut discuţii cu toţi factorii decizionali, cu toţi agenţii economici, precum şi cu asociaţiile implicate în acest moment.
 • Legat de deciziile Curții Constituționale și motivarea apărută ieri (privind izolarea, carantina și internarea pacienților asimptomatici - n.r.) în care se specifică că necesită nişte clarificări şi o mai mare previzibilitate, ţin să menţionez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situaţie pe care, în acest moment, o controlăm.
 • Tot ce ţine de carantină, tot ce ţine de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca şi recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru corpul medical.
 • Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine în acest moment evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii poate duce la efecte nedorite.
 • Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicaţie despre carantină, boală transmisibilă, despre ce înseamnă izolare la domiciliu.
 • Până la noi clarificări, rămâne acel articol penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, rămâne izolarea la domiciliu.
 • Ne pregătim pentru un proiect legislativ care să definească boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră tocmai pentru a putea gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le ştiam, cele vechi. Ţine doar de noi în respectarea acestor reguli.
 • Despre pacienţii asimptompatici: Se poate face o externare la cerere, în condiţiile în care şi medicul şi pacientul îşi asumă acea externare.
 • Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative.
 • Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare sau cei deveniţi asimptomatici care se externează trebuie să rămână de bază.
 • Recomandarea de izolare nu e doar o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic este cel care ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut.
 • Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere 0,6 – 0,7 astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4. Am putut vedea recomandările UE, tot ce înseamnă state comunitare, state terţe pentru izolare şi carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi rămâne de bază.
 • Dacă va fi nevoie, vom prelungi starea de alertă
 • Despre situația din secțiile ATI - sunt situații punctuale unde nu sunt paturi, putem gestiona aceste cazuri.
 • În acest moment nu avem pericolul instituirii stării de urgență.
 • Recomandările sunt ca populația și agenții economici să respecte regulile. Avem focare de COVID în toată țara.
 • Reamintim populației că nu ne-am relaxat, că pandemia nu s-a terminat.
Despescu:
 • Au fost stabilite mai multe măsuri: suplimentarea efectivelor şi forţelor care acţionează în teren pentru verificarea respectării regulilor de protecţie sanitară
 • Organizarea unor grupe de coordonare operativă la nivelul municipiului Bucureşti şi în judeţe, sub coordonarea prefecţilor, cu scopul de a analiza situaţia operativă şi direcţionarea forţelor către zonele de risc
 • Au fost formate şi echipe mixte cu poliţişti, jandarmi, pompieri, reprezentanţi ai ITM, DSVSA, şi OPC pentru a realiza verificări operative
 • Am stabilit organizarea unor acţiuni cu efective mărite, în mai multe zone, zone aglomerate - centre comerciale, pieţe, atât în zona urbană, cât şi rurală
 • Acţionăm cu prioritate pe litoralul Mării Negre, în zonele turistice, zonele de munte şi vom aloca suficiente resurse
 • Nu dorim să aplicăm sancţiuni, dar acolo unde vom constata încălcări ale legii, vom luat toate măsurile necesare
 • Despre nerespectarea măsurilor de protecţie pe litoral: Vom organiza acţiuni cu forţe mărite, detaşate din ţară şi din IGPR, Jandarmeria Română, cu tot ce înseamnă angrenarea unor tehnici de documentare şi aprobare a acestor activităţi, astfel încât să existe măsuri de protejare a cetăţeanului. Unde se vor constata abateri, se vor dispune inclusiv măsuri de suspendare a activităţii operatorilor economici

Miercuri, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei din 25 iunie potrivit căreia este neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece "sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale". De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă "o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10560 vizualizari

 • -3 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iulie 2020, 10:15)

  [anonim]

  • +2 (26 voturi)    
   Asa spune Putin? (Vineri, 3 iulie 2020, 11:39)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui

   Sau e directiva PSD?
   • -2 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iulie 2020, 12:36)

    [anonim] i-a raspuns lui Excelsior

   • +4 (12 voturi)    
    Nu, (Vineri, 3 iulie 2020, 12:43)

    PetricaGhezea [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

    asta spun cifrele
    Cand spaniolii si italienii au jumate din cazurile Romaniei la o populatie de 3 ori mai mare, inseamna ca cineva nu si-a facut cum trebuie treaba.
    Sigur, e mai usor sa dam vina pe cetateni, ca vesticii au covid la animale, nu la oameni
  • -2 (10 voturi)    
   Exact, (Vineri, 3 iulie 2020, 13:36)

   Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui

   I-am vazut eu, pe strazi, alergau smulgeau mastile oamenilor, tuseau pe ei cu cate o antena 5G in fiecare mana dupa care-i inghesuiau la terase/baruri la sub 50 cm distanta ! Si au mai dat si cu temperaturi de 37-40 de grade in populatie (ce ai dreaku sunt !)ca sa mentina nr. de cazuri noi cat mai mare ! Guvernu' e de vina !
   • -2 (10 voturi)    
    Cât te plătește (Vineri, 3 iulie 2020, 13:46)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Antiparaziti

    ca sa chibitezi si sa spui naivitati (ca sa nu le spun altfel)?
    • +2 (6 voturi)    
     Voluntar, ca nu m-au (Vineri, 3 iulie 2020, 20:58)

     Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     primit astia de la pzd...
     Da' pe tine cat te platesc sa debitezi aceleasi prostii zi de zi, ca sa zic pe bune ?
   • -2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iulie 2020, 15:09)

    [anonim] i-a raspuns lui Antiparaziti

 • -2 (32 voturi)    
  Spitalele sunt principalel focare de infectii (Vineri, 3 iulie 2020, 10:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Una adevar cunoscut de activistul de partid Tătaru - ca om vechi in sistem escamonteaza adevarul si da vina pe populatie. Incompetenta lui si a carieristilor Arafat si Rafila cu care s-a inconjurat se RAZBUNA. Ei au distrus Romania si sunt complici la miile de bolnavi cronici decedati.
  • +1 (11 voturi)    
   Mai schimba (Vineri, 3 iulie 2020, 13:24)

   Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   frate placa ! Deja devii penibil !
   • -2 (10 voturi)    
    De ce? (Vineri, 3 iulie 2020, 13:45)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Antiparaziti

    Nu te oblig sa citesti. Spune-ti părerea ta si nu chibita - daca ai ceva de spus !
 • +8 (28 voturi)    
  Focare (Vineri, 3 iulie 2020, 10:30)

  noi2013 [utilizator]

  Zilnic vedem cate un focar la spitale sau centre de ingrijire. "Avem un corp medical care deține acum controlul. " - chiar asa?

  La cat balacariti terasele si plajele, daca aveati acolo focare erau anuntate la megafon, deci nu prea sunt.

  De ce in spitalele private nu sunt focare, se pot opera si trata oamenii, dar in spitalele de stat nu?
  • +10 (18 voturi)    
   pt ca in spitalele de stat (Vineri, 3 iulie 2020, 11:40)

   Cata79 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   lucreaza bugetari
   :))))))
  • +6 (16 voturi)    
   de vina e populatia (Vineri, 3 iulie 2020, 12:25)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   numai ca in cartierele unde bantuie jegul si promiscuitatea, unde nimeni nu da doi bani pe izolare, distantare, masca, nu apar focare.
   focarele sunt in spitale.
   pai, spitalele sunt de mult focare, de toate alea transmisibile.
   in loc sa schimbe ce nu era bine in fabrica aia de dezinfectanti, domnii precurori au inchis'o. ok, ia'i pe hoti, ascunde'i, schimba concentratiile, fa'le bune, dar lasa productia sa mearga.
   focarele din spitale se datoreaza atat lipsei de materiale de calitate, cat si lipsei de personal de calitate. superficialitate si neglijenta=spitale municipale judetene...la preturi de decontare..ioropene..
 • +1 (27 voturi)    
  nimic de Rise Project (Vineri, 3 iulie 2020, 10:42)

  di livio [utilizator]

  nimic de măști neconforme, cum zise ANPC mai de mult...Rise Project a demonstrat ce spuse ANPC-u...și apăru Despescu cu patrulili, va crește număru, va aresta mai mulți șoferi de autobuz...Deespeescu, androidu, nu trimiți patrule la interlopii cu măștili,acolo
  nu?...Tătaru, îs focare în spitale, măști neconforme de la Unifarm și interlopi, alio, vă dădu Rise mură-n gură, mai bine vă dădea plăcuțe suedeze...Tătaru tupeistu apare și dă vina pe oameni, în loc să-și dea demisia
  • 0 (14 voturi)    
   A apărut Desăescu (Vineri, 3 iulie 2020, 10:54)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   măretul „doctor in stiinte” care abia stie sa citeasca. Seful bandei de complici ai infractorilor numti militeni.
  • +2 (18 voturi)    
   Rise Project (Vineri, 3 iulie 2020, 10:55)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Era credibil numai cand ziceau de Dragnea, acum nu sunt de luat in seama
   • +3 (13 voturi)    
    hehe (Vineri, 3 iulie 2020, 12:13)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Dragnia, Dragnia te rog.. ,"ieuropeanule" de peste Urali.
 • 0 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iulie 2020, 10:51)

  [anonim]

 • +9 (15 voturi)    
  Binele cu forta (Vineri, 3 iulie 2020, 11:18)

  Dromikete [utilizator]

  nu duce la nimic bun in nici o situatie!
  Asa cum se pare in Romania, libertatea dauneaza grav sanatatii, nu suntem in stare sa scapam de metehnele comuniste in care statul stie ce este mai bine pentru individ. Exercitiul democratiei si libertatile individului sunt niste slogane in vant, mereu in discutii la noi si nu reusim sa rezolvam aceste probleme! Oare pana cand rezistam?!
  • +3 (9 voturi)    
   Esti naiv (Vineri, 3 iulie 2020, 12:33)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Dromikete

   Raul e in spitalele care sunt principalele focare de infectii si cu un personal indolent si nepregatit.
 • +2 (18 voturi)    
  de ce puneti politia si ambulanta (Vineri, 3 iulie 2020, 11:21)

  Mary80 [utilizator]

  sa porneasca sirenele non stop, mai ales noaptea si dimineeata, cand ei doar se plimba dintr-o intersectie in alta ? Care sunt urgentele lor ?
  • +6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iulie 2020, 12:39)

   [anonim] i-a raspuns lui Mary80

  • +5 (9 voturi)    
   asta e contributia (Vineri, 3 iulie 2020, 12:45)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   echipei vela si arafat srl.
 • +3 (15 voturi)    
  Vom vedea acum cine are de fapt puterea (Vineri, 3 iulie 2020, 12:26)

  Un cititor [utilizator]

  Aleșii poporului (parlamentul) sau aleșii alesului ( guvernul)
  • +2 (8 voturi)    
   Daca imi dai (Vineri, 3 iulie 2020, 13:29)

   Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ponderea partidelor in parlament si guvern, iti spun eu cine are "puterea" !
 • +6 (10 voturi)    
  Ati internat pacientii asiptomatici! (Vineri, 3 iulie 2020, 12:35)

  Alui [utilizator]

  O mare prostie si porcarie! Cine se mai testeaza voluntar daca stie ca va fi internat in spital 10 zile?
  Eu lucuiesc in Olanda unde pacientii asimptomaticii se autoizoleaza acasa. Eu m-am decis sa-mi fact testele pentru Covid si anticorpi, pe banii mei, fara sa am nici un simptom. Daca era ca in Romania, nu-mi faceam testul! Asa af fi presupus ca n-am COVID si mergeam la cumparaturi ca de obicei, poate infectand pe altii. Dar in cazul meu, in Olanda, daca sunt testat pozitiv, o sa comand doar mancare online, chiar daca ma costa mai mult, si o sa stau doar acasa.
 • +8 (12 voturi)    
  Doamne Fereste, (Vineri, 3 iulie 2020, 12:40)

  PetricaGhezea [utilizator]

  Serios?
  Au trebuit sa treaca mai bine de 4 luni ca sa"clarifici icondițiile de carantină și izolare."? Si inca nu sunt clarificate, e un proiect de lege, care ajunge in Parlament , pana trece prin ambele camere,pana se publica in Monitor,probabil dureaza mai bine de 30 zile.
  Fereasca Dumnezeu,credeamc a mai rau decat psd nu se poate
 • -6 (14 voturi)    
  Mintea romanului cea de pe urma (Vineri, 3 iulie 2020, 13:45)

  Eu the first [utilizator]

  N-o sa ne invatam minte pana n-avem fiecare cate-un bolnav in familie. Aia se va traduce in foarte multi morti, da' pana atunci n-o sa credem ca chiar trebuie sa facem ceva ca sa ne ferim de boala asta nici daca ne-o spune fiecare medic de zece ori pe zi.

  Si si-atunci majoritatea dintre noi tot pe guvern o sa dea vina, ca nu le-a spus sa pastreze distanta, desi guvernul zice asta aproape zilnic. Asta pentru ca prea multi romani au memoria foarte scurta, si prefera sa creada ce le convine, nu ce e corect si bazat pe date concrete si pe logica.

  Ce sa zic, cum iti asterni asa dormi. Si la nivel individual si la nivel de natie.
  • +7 (11 voturi)    
   Chiar daca ai intentii bune, te sperie guvernul! (Vineri, 3 iulie 2020, 14:27)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   Vezi comentariul meu cu asimptomaticii mai sus. Daca bagi omul asimptomatic in spital sau carantina institutionalizata, nu te astepta sa ai voluntari care sa-si faca teste!
  • +3 (7 voturi)    
   Rise Project îți dădu date concrete (Vineri, 3 iulie 2020, 16:44)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   că le ignori, e dreptu lu matale...amu văd că nu mai zici nimic de măști, amu băgași distanțarea...cre că totuși ai citit articolu din Rise...ANPC zise mai demult că sînt măști neconforme puse în vînzare...mă așteptam la anchete, miliție, sri, procuratură, xat, autosesizări...era ANPC, nu antena tri...n-a fost nimic, jo napot, nimic, liniște și pace...au fost „doar” focare în spitale, măști neconforme...dacă și amu ne facem că nu vedem, n-are rost să mai vorbim de nimic...fuse Colectiv, Hexi, Caracal, geaba,nu s-a schimbat nimic, batista pe țambal
 • +5 (11 voturi)    
  E (Vineri, 3 iulie 2020, 14:30)

  Gabr [utilizator]

  Următoarea ieșire publica o aștept cu demisia
 • +9 (13 voturi)    
  niste puturosi incompetenti (Vineri, 3 iulie 2020, 14:39)

  Dedalus [utilizator]

  Altul care "se pregateste".

  Singurul lucru de care sunteti in stare este sa incuiati usi.

  Pana acum pandemia ne-a crutat, acum cand chiar o sa inceapa si in Romania, e clar ca nu veti face fata.

  Sase luni ce ati pazit, stimabililor? V-ati holbat in statistici?
 • +5 (7 voturi)    
  Luati exemplul Frantei (Vineri, 3 iulie 2020, 15:33)

  noi2013 [utilizator]

  Mai schimbati garnitura..... Dar din pacate in RO mergem pe principiul din rau in mai rau si din lac in put


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by