Coreea de Sud a raportat vineri 63 de noi cazuri de COVID-19, un record înregistrat în ultimele două săptămâni, ca urmare a unor focare detectate în afara capitalei Seul, confirmând temerile autorităților privind izbucnirea unui al doilea val al pandemiei în țară, potrivit Reuters și Agerpres.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datele raportate joi şi publicate vineri de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Infecţioase din Coreea (KCDC) confirmă un nou record de contagieri, după cele 67 înregistrate în data de 27 iunie.

Deşi cele mai multe dintre cazuri s-au înregistrat în Seul şi regiunea învecinată (28), şi alte oraşe au raportat contagieri asociate unor focare izbucnite recent.

Oraşul Daegu (la o distanţă de 230 km sud-est de Seul) a raportat 13 noi cazuri, dintre care 10 cu transmitere locală. Daegu şi provincia Gyeongsang de Nord concentrează 64% din totalul cazurilor înregistrate până în prezent şi asociate focarului izbucnit în rândul membrilor sectei religoase Shincheonji.

În urma detectării noilor focare, 522 de şcoli au fost închise, după ce ţara a început să redeschidă eşalonat centrele de învăţâmânt la 20 mai. În total, Coreea de Sud, una dintre ţările care a gestionat cel mai bine criza coronavirusului fără să recurgă la izolare sau să-şi închidă frontierele, datorită unei aplicaţii care monitorizează contagierile, a raportat 12.967 cazuri şi 282 de decese, reprezentând o rată de mortalitate de 2,19%.

Reprezentanții KCDC au afirmat anterior că primul val nu se încheiase în mod real însă la sfârșitul lunii trecute directorul instituției, Jeong Eun-kyeong, a declarat că a devenit evident că o sărbătoare de weekend de la începutul lunii mai a declanșat un nou val de infecții în zona capitalei Seul, care inițial nu a fost grav afectată de pandemie.

„Credem că în zona metropolitană primul val a fost între martie și aprilie dar și din februarie până în martie”, a declarat acesta la o conferință de presă, adăugând că „apoi am văzut un al doilea val care a fost declanșat de sărbătoarea din luna mai”.

La sfârșitul lunii februarie Coreea de Sud a înregistrat un vârf de 900 de infecții zilnice însă un program intensiv de urmărire și izolare a contactelor a redus numărul de noi cazuri la o singură cifră înspre sfârșitul lunii aprilie.