Opt migranţi dintr-un grup de 43 sosiţi în insula italiană Sicilia după ce au fost salvaţi pe Mediterana de nava umanitară Mare Jonio au fost testaţi pozitiv la Covid-19 şi plasaţi în carantină, a anunţat joi ONG-ul Mediterranea Saving Humans, potrivit agenţiilor AFP, EFE și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest ONG de stânga a afirmat într-un comunicat că a fost informat de autorităţile sanitare cu privire la testele pozitive la Covid-19, adăugând că migranţii confirmaţi a fi infectaţi cu noul coronavirus nu reprezintă un risc pentru populaţie, întrucât ei sunt în carantină, la fel ca şi membrii echipajului navei.

Primarul din Noto, un oraş în apropierea căruia se află centrul de carantină, a ţinut şi el să calmeze temerile. „Nu ar trebui să existe nicio îngrijorare în comunitatea noastră pentru că niciun contact nu va fi autorizat”, a spus primarul Corrado Bonfanti.

Însă vestea despre migranţii infectaţi a provocat reacţii acide din partea unor politicieni italieni, după ce Italia a reuşit cu mari eforturi să pună sub control epidemia de Covid-19 care a provocat peste 34.000 de decese în această ţară.

„Restul Europei ne priveşte cu milă, în timp ce traficanţii de fiinţe umane îşi freacă mâinile. Guvernul (italian)? El este mut şi doarme”, a scris pe Facebook liderul formaţiunii de dreapta radicală Liga, Matteo Salvini.

Cererile de plasare a migranţilor în carantină pe navă au fost respinse de guvern, acesta considerând că ar fi prea costisitor, „aşadar ei pot să rămână la Noto (...), perla turismului nostru”, s-a revoltat la rândul său, de asemenea pe Facebook, preşedintele regiunii Sicilia, Nello Musumeci.

Citește și: Se reiau debarcările în Sicilia: 116 migranți au sosit în Lampedusa în numai câteva ore