Regatul Unit și Germania s-au asigurat miercuri că au stocuri suficiente de medicamente antivirale Remdesivir, primul medicament care a arătat o eficiență relativă pentru a trata Covid-19 și din care Statele Unite au cumpărat aproape toată producția pentru următoarele trei luni, potrivit AFP.

RemdesivirFoto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

Guvernul american a anunțat luni că a achiziționat 92% din producția de Remdesivir de către laboratorul Gilead din iulie până în septembrie sau aproximativ 500.000 de doze din aproape 550.000 (fiecare tratament necesită 6.25 flacoane în medie).

"Președintele Trump a făcut o afacere incredibilă pentru ca americanii să poată avea acces la primul tratament terapeutic autorizat împotriva Covid-19", a declarat ministrul Sănătății, Alex Azar, anunțând contractul.

Medicamentul a fost aprobat în Statele Unite la 1 mai după studii clinice care au arătat că a redus cu patru zile timpul de recuperare pentru pacienții cu Covid-19 grav bolnavi. Europa ar trebui să permită tratamentul în curând.

Anunțul de la Washington a stârnit temeri de lipsa de medicamente pentru restul lumii, dar cel puțin două țări europene au declarat, miercuri, că nu sunt îngrijorate pentru populația lor.

"Marea Britanie a folosit Remdesivir de ceva vreme, mai întâi în studiile clinice și astăzi ca parte a unui program de medicamente cu acces timpuriu. Marea Britanie are o sursă adecvată de Remdesivir", a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

În Germania, „guvernul a asigurat din timp stocuri de Remdesivir”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. "În prezent, există suficiente rezerve."