Lucrătorii de la abatorul german din Guetersloh, unde s-a descoperit un focar major de coronavirus, vor trebui să rămână în carantină până pe data de 17 iulie, au anunţat miercuri autorităţile locale, în timp ce cancelarul Angela Merkel a confirmat eliminarea contractelor de muncă temporare în acest sector economic, potrivit agenţiei DPA, citate de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Prelungirea carantinei priveşte persoanele care au lucrat în abator sau care au locuit împreună cu acestea în locuinţele comunale în perioada 3-17 iunie. Măsura nu se aplică persoanelor testate pozitiv pentru Covid-19 care între timp s-au vindecat.

Peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români. Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă.

Proprietarul abatorului a fost criticat pentru nerespectarea normelor sanitare, iar în urma apariţiei acestui focar guvernul de la Berlin a anunţat măsuri pentru schimbarea practicilor în sectorul procesării cărnii.

Într-un discurs susţinut miercuri în faţa parlamentului german, cancelarul Angela Merkel a confirmat că în acest sector vor fi eliminate contractele de muncă temporare. Aceste contracte, care adesea sunt folosite în cazul lucrătorilor est-europeni angajaţi prin intermediul unor subcontractori pe salarii minime, au fost în centrul controversei declanşate de acest focar.

Angela Merkel a estimat că, deşi renunţarea la aceste contracte ar putea avea ca efect creşterea preţului cărnii, acest lucru ar putea ajuta micii producători.

Ea a mai anunţat că în planul de redresare economică post-pandemie guvernul federal a alocat circa 300 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt ţinute animalele în ferme. Deşi aplicarea acestor măsuri ar putea să dureze ani, „categoric trebuie să facem ceva pentru condiţiile animalelor”, a spus Merkel în faţa Bundestagului.

Citește și:

Decizie în Germania: Abatoarele din landul Renania de Nord-Westfalia, obligate să testeze angajaţii pentru coronavirus de două ori pe săptămână

Germania reintroduce, pentru prima oară, o carantină locală în districtul unde se află abatorul cu 1.300 cazuri Covid-19, dintre care jumătate români

Aproape 1.000 de români infectați cu coronavirus la abatorul din Germania, cel mai mare focar de Covid-19 al Europei

Euronews: Germania, infecțiile din abator: „zona roșie” din Renania de Nord-Westfalia și situația muncitorilor români

Autorităţile germane extind carantina din Guetersloh şi în districtul vecin Warendorf

Locuința mucegăită a muncitorilor de la Tönnies (reportaj DW)

Muncitorii sezonieri schimbă legea în Germania

Coronavirus: Germania „face curățenie” în abatoarele sale: doar muncitorii firmei, fără subcontractări