Germania a anunțat marți, pentru prima oară, reintroducerea unei carantine locale legată de noul coronavirus, după apariția unui focar de contaminare într-un mare abator unde au fost detectate peste 1.500 de cazuri de infectare, scrie AFP.

Restrictii coronavirus GermaniaFoto: Frank Rumpenhorst/dpa/Profimedia Images

"Vom reintroduce carantina în ansamblul districtului Gütersloh", care are circa 360.000 de locuitori, în vestul țării, a declarat premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet.

Această carantină, prevăzută într-o primă etapă până în 30 iunie, prevede o limitare strictă a contactelor între persoane, închiderea barurilor, a cinematografelor, muzeelor, interdicția activităților de recreere în spații închise.

Aceste măsuri drastice, care vin la zece zile după începerea vacanțelor școlare în această regiune foarte populată și foarte industrializată, vizează să "calmeze situația" și să sporească numărul de teste de depistare.

Germania, până acum relativ scutită de virus, spre deosebre de Franța, Italia sau Spania, este în stare de șoc după descoperirea unui focar important de contaminare în ceea ce este prezentat ca fiind cel mai mare abator din Europa, Tönnies.

Aici lucrează, în apropiere de Gütersloh, 6.700 de persoane, multe venite din România și Bulgaria.

Luni seara, autoritățile locale au anunțat că 1.553 de persoane erau contaminate cu Covid-19 în district. Circa 7.000 de persoane erau plasate în carantină, 21 internate și 6 la terapie intensivă.

Duminica trecută, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că reprezentanții Consulatului General al României la Bonn au făcut demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile locale și compania angajatoare pentru a solicita măsuri pentru gestionarea situației și pentru a obține informații suplimentare privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor infectate.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, până la acel moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistați pozitiv la COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină.

Scandalul s-a inflamat și după ce premierul landului german Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a susținut că românii și bulgarii sunt la originea unor focare de COVID-19 din Germania, și nu măsurile de relaxare. Ulterior, el a susținut că nu a intenționat să învinovățească lucrătorii din România și Bulgaria.

CITEȘTE ȘI: