Organizația Mondială a Sănătății a avertizat joi Europa cu privire la faptul că numărul noilor cazuri de contaminare începe din nou să crească, chiar dacă măsurile de relaxare continuă în statele europene, iar Parisul a redeschis astăzi publicului emblematicul Turn Eiffel, după 104 zile, relatează AFP.

Coronavirus FrantaFoto: Profimedia Images

O altă sursă de îngrijorare o reprezintă Statele Unite al Americii, unde rata de contaminare se accelerează alarmant, mai ales în sud.

”Săptămâna trecută, Europa a văzut o creștere a numărului de cazuri pentru prima dată în câteva luni (...) 30 de țări au văzut o creștere a numărului de cazuri noi în ultimele două săptămâni”, a spus directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, într-o conferință de presă online de la Copenhaga.

”În 11 din aceste țări, accelerarea transmiterii a condus la revenirea intensității care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate în prăpastie încă o dată în Europa”, a spus el, fără a numi vreo țară.

Pe de altă parte, a lăudat ”rapida” reacție a unor țări precum Polonia, Germania, Spania la noile focare de cazuri din ”școli, mine și ferme”.

Germania a anunțat marți pentru prima dată reintrarea în carantină la nivel local, unde sunt vizate 600.000 de persoane.

Potrivit organizației, continentul european înregistrează aproape 20.000 de noi cazuri și peste 700 de decese zilnic.

Vârful este încă așteptat în Americi

În total, pandemia a făcut 482.802 morți în lume, din care 121.979 în Statele Unite.

Grav lovite la începutul pandemiei în SUA, New York și New Jersey precum și Connecticut au decretat miercuri carantină pentru persoanele venite din statele americane cu rate ridicate ale infecției.

Ca un semn al revenirii în forță a epidemiei, numărul zilnic al infecțiilor s-a apropiat miercuri de nivelurile sale record, cu aproape 36.000 de cazuri în ultimele 24 de ore.

”Dacă nu suntem capabili să încetinim progresul, va trebui să reconsiderăm în ce măsură afacerile vor rămâne deschide”, a spus guvernatorul Texasului, Greg Abbott.

În Caraibe și America latină, actualul epicentru al epidemiei, bilanțul a depășit marți 100.000 de morți, dintre care peste jumătate în Brazilia.

Aramata australiană a anunțat joi mobilizarea a 1.000 de soldați în Melbourne, după aparția unui focar de Covid-19.

Cu toate acestea, Bollywood-ul va reîncepe filmările, în pofida agravării pandemiei în India. Pe lângă respectarea unor reguli stricte de igienă și distanțare socială, studiourile vor fi obligate să aibă un doctor și o ambulanță pe platou, o regulă greu de respectat ținând cont că Mumbaiul se confruntă deja cu o criză de personal medical și ambulanț.

Citește și:

FMI prevede un scenariu și mai sumbru pentru economia mondială și se așteaptă la cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii '30