Fără scene cu bătăi sau nunți: Bollywoodul va relua de joi filmările întrerupte de pandemia de COVID-19, dar regulile de igienă și distanțare socială vor limita splendoarea fabricii de vise a Indiei, relatează AFP.

Afis BollywoodFoto: Profimedia Images/Peter Horree/Alamy

Trei dintre asociațiile cinematografice majore ale țării au ajuns la o înțelegere care va permite reluarea filmărilor, sistate ca urmare a introducerii carantinei în India la finalul lunii martie.

Guvernul autorizase deja reluarea filmărilor în cursul lunii iunie, ca parte a ridicării restricțiilor impuse în țară pentru a preveni răspândirea pandemiei, însă actorii, producătorii și tehnicienii se aflau încă în negocieri datorită riscurilor pentru sănătate ridicate de reîntoarcerea la muncă.

Reprezentanții industriei au precizat că nemulțumirile au fost „rezolvate pe cale amiabilă”, urmând ca toate echipele să beneficieze de contribuții la asigurări de sănătate și viață, „deschizând astfel calea pentru reluarea imediată a filmărilor”.

Însă regulile de igienă drastice vor reprezenta o provocare artistică majoră pentru regizori, nefiind permisă filmarea scenelor care includ lupte sau nunți, două elemente emblematice pentru filmele produse de Bollywood. De asemenea, actorilor de peste 65 de ani le va fi interzis să participe la filmări.

Regulile de distanțare socială vor exclude și secvențele cu îmbrățișări sau săruturi, marcând o revenire înspre practicile mai conservatoare ale anilor 1980, când scenele de dragoste erau „cenzurate” prin imagini cu flori.

Studiourile vor fi obligate să aibă un doctor și o ambulanță pe platou, o regulă greu de respectat ținând cont că Mumbaiul se confruntă deja cu o criză de personal medical și ambulanțe.

Reluarea filmărilor vine însă pe fondul agravării pandemiei cauzate de noul coronavirus în India, autoritățile fiind tot mai îngrijorate de răspândirea accentuată a virusului după ridicarea măsurilor de carantină și izolare.

Citește și: