Premierul Ludovic Orban spune că este "oarecum îngrijorător" că sunt cazuri de coronavirus răspândite în aproape toată țara. Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm de la 1 iulie, el a răspuns că o nouă etapă de relaxare "va veni numai în condiţiile în care se înregistrează un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate".

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

"Deocamdată, vedem că, deşi măsurile de relaxare pe care le-am luat au fost prudente, relaxarea a fost făcută pe baza evaluărilor de risc epidemiologic, la 15 zile, încă avem un număr mare de infectări şi este oarecum îngrijorător că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată ţara, ceea ce arată că virusul e prezent în comunitate în aproape toate judeţele”, a afirmat Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști la ce ar trebui să ne aşteptăm de la 1 iulie.

El a spus că este necesară intervenţia rapidă pentru a face anchetele epidemiologice şi pentru a izola toate persoanele cu care cei diagnosticaţi cu COVID au intrat în contact.

”Din cauza asta trebuie să luăm măsuri foarte rapide legate de anchetele epidemiologice, izolarea celor care au luat contact cu persoanele diagnosticate. Va trebui ca toate organele de control să fie mobilizate la maxim pentru a fi asigurată respectarea regulilor impuse pentru protejarea sănătăţii oamenilor”, a mai spus premierul.

Alte 321 noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 24.826. După două zile în care numărul cazurilor raportate s-a menținut sub 300, se observă din nou o depășire a acestui prag. Potrivit datelor raportate miercuri de Grupul de comunicare strategică, numărul deceselor a ajuns la 1.555, în ultima zi pierzându-și viața 16 pacienți. De la debutul pandemiei, s-au vindecat 17.391 de români.