Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi prelungirea stării de alertă, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres. Anterior deciziei, va avea loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit programului premierului anunţat de Biroul de presă al Guvernului. Premierul Ludovic Orban a declarat referitor la acest subiect, duminică, într-un interviu la B1 Tv, că decizia de prelungire a stării de alertă nu este "o decizie politică", ci una fundamentată în baza unor evaluări.

Sedinta de GuvernFoto: Guvern

"Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile", a afirmat Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: "Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă".

Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat "în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută". În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că parlamentarii partidului vor vota pentru prelungirea stării de alertă pentru 15 zile, ci nu pentru 30, așa cum propunea Guvernul.

PSD vrea să amendeze propunerile guvernului, iar modificările vizează ridicarea restricțiilor pentru slujbele religioase în biserici, a mai declarat luni liderul PSD, Marcel Ciolacu.

"Guvernul să explice de ce sălile de păcănele se deschid, dar bisericile nu", a afirmat Ciolacu. "Ce doresc este ca Guvernul să ne explice de ce în spații închise putem juca pacanele, dar nu putem merge la biserică. Când un guvern ia decizii cu dublă măsură, se numește corupție", a declarat Ciolacu la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD.

Surse din interiorul PSD declarau pentru HotNews.ro că s-a decis ca starea de alertă să fie prelungită pe 15 zile, iar varianta venită de la Guvern să fie amendată în Parlament.

Potrivit surselor citate, PSD dorește să modifice hotărârea de Guvern astfel:

  • doar 15 zile, nu 30 cum ar vrea Guvernul
  • accesul bolnavilor cronici în spitale
  • menținerea obligativității măștilor
  • menținerea distanțării sociale
  • deschiderea restaurantelor
  • deschiderea bisericilor
  • autoritățile să nu mai facă achiziții publice.

Proiectul de act normativ privind prelungirea stării de alertă nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern afişată pe site-ul SGG.

Pe agenda oficială a reuniunii guvernamentale, anunţată de Executiv, se află, între altele, un memorandum privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

Totodată, Executivul urmează să adopte şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz care vizează punerea în acord a cadrului naţional cu Directivele europene în materie.