Una dintre modificările pe care PSD le va aduce în Parlament Hotărârii de Guvern privind starea de alertă va viza ridicarea restricțiilor pentru slujbele religioase în biserici, a declarat luni liderul PSD, Marcel Ciolacu. "Guvernul să explice de ce sălile de păcănele se deschid, dar bisericile nu", a afirmat Ciolacu.

Ciolacu, în ParlamentFoto: AGERPRES

"Ce doresc este ca Guvernul să ne explice de ce în spații închise putem juca pacanele, dar nu putem merge la biserică. Când un guvern ia decizii cu dublă măsură, se numește corupție", a declarat Ciolacu la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD.

Întrebat dacă la votul în Parlament PSD va include în modificările pe care le va aduce Hotărârii de Guvern privind starea de alertă și redeschiderea bisericilor, liderul PSD a răspuns afirmativ, el afirmând că și teatrele ar trebui deschise.

"Urmează apoi ca Guvernul să vină cu normele de aplicare, pentru că acestea sunt atributul Guvernului", a adăugat Ciolacu.

El a mai spus că parlamentarii PSD vor vota pentru prelungirea stării de alertă pentru 15 zile, ci nu pentru 30, așa cum propunea Guvernul.

"Nici noi politicienii, nici presa, nici românii nu știu peste câteva ore ce se va întâmpla când va expira starea de alertă. Cu certitudine știm un lucru: în spațiile închise se pot juca păcănele. De aici încolo avem numai supoziții, numai păreri, atât juridice, cât și umane. Știm că în biserici nu se poate intra. Nu știm cu bolnavii cronici, dacă pot în continuare să meargă la tratament în spitale. Știm că avem spitale închise, cum este cazul și în București, cu Spitalul Colentina, din punctul nostru de vedere degeaba. Sunt spitale suport COVID cu zero pacienți. Presupun ca actualul guvern o să vină până la urmă cu Hotărârea de Guvern, repet, în primul rând să lămurească românii”, a spus Ciolacu.

Starea de alertă în România expiră marți, 16 iunie, fiind așteptată Hotărârea de Guvern în care se va stabili ce restricții vor fi ridicate și ce măsuri rămân în vigoare.

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă pentru a aproba prelungirea stării de alertă, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la B1 Tv, că decizia de prelungire a stării de alertă nu este "o decizie politică", ci una fundamentată în baza unor evaluări.

"Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile", a afirmat Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: "înseamnă că nu va mai fi stare de alertă".

Surse din interiorul PSD declarau pentru HotNews.ro că s-a decis ca starea de alertă să fie prelungită pe 15 zile, iar varianta venită de la Guvern să fie amendată în Parlament.

Potrivit surselor citate, PSD dorește să modifice hotărârea de Guvern astfel:

  • doar 15 zile, nu 30 cum ar vrea Guvernul
  • accesul bolnavilor cronici în spitale
  • menținerea obligativității măștilor
  • menținerea distanțării sociale
  • deschiderea restaurantelor
  • deschiderea bisericilor
  • autoritățile să nu mai facă achiziții publice.

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit luni la sediul central al partidului, pentru a hotărî cum vor vota parlamentarii social-democraţi în cazul prelungirii stării de alertă. Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romaşcanu, a declarat că PSD susţine o stare "intermediară" de alertă, pe o perioadă strict limitată în timp, de 15 zile.