Va exista un nou val de coronavirus în Italia? Și pe acest front experții au păreri împărțite. După ce s-au certat asupra puterii și a pericolului său real, oamenii de știință sunt acum pregătiți să polemizeze în contextul unei eventuale reveniri a COVID-19, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poziția medicului Alberto Zangrillo este clară și nu lasă loc de interpretări libere: "Oricine, care din cele mai variate motive, își poate permite să spună că al doilea val va fi în toamnă sau în septembrie sau înainte de Crăciun, spune lucruri care nu au sens din punct de vedere științific". În opinia sa, ar fi ca și cum am prezice că la Milano va ninge în ziua de Sfântul Ambrozie: "Asta înseamnă că, din nou, trebuie să fim atenți la lucrurile evidente". Și, cel puțin pentru moment, datele ne spun că "situația ia o întorsătură pozitivă".

În intervenția sa în direct la emisiunea "L'aria che tira" de pe La7, directorul secției de anestezie și reanimare generală și cardio-toraco-vasculară de la Spitalul "San Raffaele" din Milano i-a invitat pe toți să mențină un comportament prudent, respectând toate directivele prevăzute. Totuși, în același timp, trebuie să ne pregătim să ne reluăm viața și obiceiurile zilnice, mai ales din punct de vedere sanitar: "Am neglijat o serie de patologii care nu trebuie neglijate mult timp, altfel creăm o altă problemă foarte gravă". Cuvintele profesorului Zangrillo despre dispariția virusului din punct de vedere clinic au creat reacții infinite, dar a vrut să precizeze că ideea susținută nu înseamnă că acum coronavirusul este inexistent: "Există, dar nu este capabil să producă acea situație care a trimis mulți oameni la Terapie Intensivă", a afirmat Zangrillo.

Spre sfârșitul lunii aprilie v-am vorbit despre un posibil al doilea val care ar putea lovi Italia, în urma avertismentului lansat de Anthony Fauci. Directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA nu a folosit ocolișuri pentru a-și contura propriul scenariu:

"Virusul va reveni la toamnă dar vom fi mai pregătiți". O opinie similară a avut și Silvio Brusaferro, președintele Institutului Superior al Sănătății din Italia (ISS): "Un al doilea val ar putea fi posibil și nu poate fi exclus". Președintele ISS a dorit să precizeze că nu se pot face paralele cu situația drastică trăită în februarie: "Nu va avea același impact ca primul val", și pentru că nu lipsesc semne de încredere care dau speranțe, din moment ce acum se poartă măștile, se respectă distanțele interpersonale și cercetarea științifică depune eforturi impresionante.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este convinsă că va exista un al doilea val și, prin David Nabarro, avertizează: "Coronavirusul nu a dispărut și, odată cu relaxarea restricțiilor, trebuie să ne pregătim pentru sosirea de noi valuri, care se vor răspândi foarte rapid". Evident, va trebui să continuăm să fim atenți. Dar există și o altă ipoteză, reapariția coronavirusului în decembrie. O posibilitate neexclusă deloc de Francesco Le Foche, medic primar de boli imuno-infecțioase la Policlinica "Umberto I" din Roma: "Nu cred că epidemia ar putea reveni deja în septembrie-octombrie, tocmai din cauza spațiului limitat de timp". (Il Giornale)