Uniunea Europeană se pregătește să folosească un fond de urgență de 2,4 miliarde de euro pentru a face precomenzi de vaccinuri promițătoare contra noului coronavirus, au declarat oficiali UE pentru Reuters.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Decizia a fost discutată la o întâlnire de miercuri a ambasadorilor UE, după ce Germania, Franța, Italia și Olanda au spus că accelerează negocierile cu companiile farmaceutice pentru a-și asigura accesul la vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare.

Fondul pentru zile negre al UE, cunsocut și drept Instrumentul pentru Sprijin de Urgență (ESI), va fi folosit și pentru a mări capacitatea de producție a vaccinurilor în Europa și pentru a oferi companiilor farma asigurări de răspundere civilă, potrivit oficialilor citați.

Decizia Bruxellesului o copiază pe cea a SUA de asigurare a accesului la vaccinuri aflate în curs de dezvoltare, americanii deja având un contract pentru aproape o treime din cele un miliard de doze pe care AstraZeneca a spus că le va produce dacă vaccinul său va trece de toate fazele de testare.

Un oficial european a spus că este necesar să se facă ce fac și Statele Unite, chiar dacă asta va însemna că vor fi și bani irositți, în condițiile în care multe dintre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare nu vor avea, probabil, succes.

Dar UE este gata să-și asume riscuri financiare mai mari din cauză că se teme că nu va avea acces rapid la un vaccin contra Covid-19.

Fondul ESI este gestionat de Comisia Europeană.

Ministrul german al sănătății, Jens Spahn și colegii săi din Franța, Italia și Olanda au scris Comisiei spunând că și-au unit forțele pentru ”a obține cel mai rapid și cel bun posibil rezultat în negocierile cu jucătorii cheie din industria farmaceutică”, scrie, joi, ziarul german Handelsblatt.

Ziarul citează surse guvernamentale ce afirmă că Germania, Franța, Italia și Olanda discută cu mai multe companii farma, inclusiv AstraZeneca, despre oferirea de fonduri publice pentru cercetare și despre achiziții garantate. Cele patru națiuni discută și cu Marea Britanie, Norvegia, Singapore și Japonia despre o colaborare în acest sens.

Bruxellesul este îngrijorat și că nu vor fi disponibile destule doze pentru a vaccina populația sa de aproape 450 de milioane, dacă vreunul dintre vaccinurile experimentale va confirma așteptările.

De aceea, UE lucrează la o strategie de vaccinare care să ofere acces cu prioritate celor care au cea mai mare nevoie, precum medici, asistente, persoane vârstnice.

La acest moment nu este clar cum inițiativa UE va fi coordonată cu planurile unor state membre de a-și asigura individual vaccinuri de la companiile farma.