Statele Unite au rezervat aproape o treime din posibilul miliard de vaccinuri anti-Covid19 al AstraZeneca, promițând că va plăti 1,2 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

La ordinul președintelui Donald Trump, Departamentul Sănătății din SUA a agreat să plătească această sumă pentru a accelera dezvoltarea vaccinului de către AstraZeneca și pentru a asigura furnizarea a 300 de milioane de doze de vaccin pentru Statele Unite.

”Acest contract cu AstraZeneca este o etapă majoră a Operațiunii Warp Speed către un vaccin sigur, eficient și disponibil pe scară largă până în 2021”, a spus Alex Azar, secretarul american al Sănătății.

Vaccinul, cunoscut anterior drept ChAdOx1 nCoV-19, iar acum drept AZD1222, a fost dezvoltat de Universitatea Oxford, producătorul britanic AstraZeneca primind licența de a-l fabrica.

Înțelegerea cu Statele Unite va permite o testare de faza a treia a vaccinului pe 30.000 de americani.

AstraZeneca a spus că a încheiat acorduri pentru cel puțin 400 de milioane de doze și și-a asigurat capacitate de producție pentru un miliard de doze, primele livrări urmând să înceapă în septembrie.

O fază I/II a testării clinice a AZD1222 a început luna trecută pentru a determina siguranța, eficacitatea și imunogenicitatea vaccinului pe 1.000 de voluntari cu vârste între 18 și 55 de ani în mai multe centre din sudul Angliei. Datele din această fază sunt așteptate curând.