Statele Unite au trimis 2 milioane de doze de hidroxiclorochina în Brazilia, potrivit AFP.

Plaquenil (Hidroxiclorochina)Foto: Profimedia Images

"Popoarele americane și braziliene sunt unite în lupta împotriva coronavirusului. Astăzi, ca dovadă a acestei solidarități, anunțăm că guvernul american a livrat oamenilor din Brazilia două milioane de doze de hidroxicloroquina", a spus Executivul american într-o declarație.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că a suspendat „temporar” studiile clinice cu hidroxiclorochina pe care le realizează cu parteneri din mai multe țări, ca măsură de precauție, potrivit AFP.

Această decizie urmează publicării vineri a unui studiu în jurnalul medical The Lancet, considerând ineficientă sau chiar dăunătoare utilizarea clorochininei sau a derivatelor sale precum hidroxiclorochina împotriva Covid-19, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, specificând că s-a decis suspendarea sâmbătă.

Zeci de oameni de știință au publicat o scrisoare deschisă în care își exprimă ”îngrijorările” cu privire la metodele vastului studiu publicat în Lancet, care a dus la suspendarea studiilor clinice cu hidroxiclorochină, relatează AFP.

Publicat pe 22 mai, studiul se bazează pe datele a aproape 96.000 de pacienți spitalizați între decembrie și aprilie în 671 de spitale și compară starea pacienților care au primit tratament cu hidroxiclorochină și a celor care nu au primit.

Studiul concluzionează că hidroxiclorochina nu pare să fie benefică pacienților cu Covid-19, ba chiar să fie dăunătoare. Urmările acestui studiu ”au condus pe mulți cercetători din lume să examineze minuțios, în detaliu, articolul în chestiune”, au scris autorii scrisorii deschise publicată joi seară.

”Această analiză a ridicat îngrijorări legate de metodologie și integritatea datelor”, au subliniat cercetătorii, înainte de a enumera o listă lungă de puncte problematice, de la refuzul autorilor de a oferi acces la date în absența unei ”analize etice”. Notând că mediatizarea studiului a provocat ”îngrijorări considerabile printre pacienții” implicați în testele clinice, ei cer ca Organizația Mondială a Sănătății sau altă instituție, ”independentă și respectată”, să stabilească un grup pentru a conduce o analiză independentă a concluziilor studiului. Printre semnatarii acestei scrisori sunt clinicieni, statisticieni și alți cercetători din lume, de la Harvard până la Imperial College din Londra.