Zeci de oameni de știință au publicat o scrisoare deschisă în care își exprimă ”îngrijorările” cu privire la metodele vastului studiu publicat în Lancet, care a dus la suspendarea studiilor clinice cu hidroxiclorochină, relatează AFP.

Plaquenil (Hidroxiclorochina)Foto: Profimedia Images

Publicat pe 22 mai, studiul se bazează pe datele a aproape 96.000 de pacienți spitalizați între decembrie și aprilie în 671 de spitale și compară starea pacienților care au primit tratament cu hidroxiclorochină și a celor care nu au primit.

Studiul concluzionează că hidroxiclorochina nu pare să fie benefică pacienților cu Covid-19, ba chiar să fie dăunătoare.

Urmările acestui studiu ”au condus pe mulți cercetători din lume să examineze minuțios, în detaliu, articolul în chestiune”, au scris autorii scrisorii deschise publicată joi seară.

”Această analiză a ridicat îngrijorări legate de metodologie și integritatea datelor”, au subliniat cercetătorii, înainte de a enumera o listă lungă de puncte problematice, de la refuzul autorilor de a oferi acces la date în absența unei ”analize etice”.

Notând că mediatizarea studiului a provocat ”îngrijorări considerabile printre pacienții” implicați în testele clinice, ei cer ca Organizația Mondială a Sănătății sau altă instituție, ”independentă și respectată”, să stabilească un grup pentru a conduce o analiză independentă a concluziilor studiului.

Printre semnatarii acestei scrisori sunt clinicieni, statisticieni și alți cercetători din lume, de la Harvard până la Imperial College din Londra.

”Am îndoieli serioase cu privire la beneficiile tratamentului cu clorochină/hidroxiclorochină împotriva Covid-19 și abia aștept finalul poveștii, dar cred că integritatea cercetării nu poate fi invocată doar când un articol nu merge în direcția preconcepțiilor noastre”, a scris profesul Francois Balloux, de la University College London.

”Mi-am adăugat numele pe această scrisoare deschisă cu inima grea”, a adăugat acesta.

Printre semnatari este de asemenea și Philippe Parola, colaborator al profesorului Didier Raoult, promotorul francez al hidroxiclorochinei care a contribuit la popularizarea acestui tip de tratament.

Publicarea studiului în The Lancet a dus la ”suspendarea temporară” de către OMS, ca precauție, a studiilor clinice cu clorochină.

Ulterior, Franța a hotărât să interzică tratamentul cu hidroxiclorochină.