Românii care merg în vacanță în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea 14 zile în izolare, la revenirea în țară, iar măsura ar putea fi ridicată până în 15 iunie, potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Întrebat joi seară, la B1 TV, dacă începând din 1 iunie românii pot merge în vacanță în Grecia sau Turcia, Virgil Popescu a spus: ”Sigur că pot merge. Problema care se pune - și încă nu am finalizat discuțiile cu Grecia și cu Bulgaria - este că, la întoarcere, regula spune că trebuie să intre într-o izolare de 14 zile. Eu cred că până în 15 iunie, când se deschide sezonul estival în Grecia și în Bulgaria, lucrurile astea se vor reglementa și probabil anumite țări pot fi exceptate de la acest lucru pa bază de acorduri bilaterale. (...) Eu nu pot să recomand ceva unor turiști, e dreptul lor să se ducă în vacanță unde își doresc".

El a spus că și-ar dori cât mai mulți turiști străini și români în România și a susținut că, după estimările autorităților, mai mulți români vor prefera turismul intern "pentru că se consideră mai în siguranță în România”.

"Eu sunt optimist că, în continuare, respectând regulile, vom ajunge să avem și mai puține cazuri de îmbolnăviri și din 15 iunie românii să poată merge în scop turistic în străinătate sau în România și nu vor avea probleme la întoarcerea din afara țării. (...) Eu sunt convins că toată lumea se va alinia în sensul deschiderii sezonului turistic începând din 15 iunie”, a mai spus ministrul Economiei.

Întrebat dacă există vreo restricție în ceea ce privește capacitatea de cazare, ministrul Economiei a răspuns: ”Noi nu am pus nicio restricție pe hoteluri, nici în starea de urgență, ele au fost deschise în permanență. Nu avem, în momentul de față, nicio restricție cu privire la gradul de ocupare a hotelurilor. Vom lua decizii în funcție de cum evoluează situația în următoarele 15 zile și în funcție de apetitul românilor pentru a merge la mare sau la munte”.

Popescu a spus că faptul că din 1 iunie românii vor putea circula între localități fără declarație pe propria răspundere sau că vor putea merge la plajă înseamnă un prim pas spre normalitate.

"Hotelurile vor fi deschise, plajele vor fi deschise. Evident, trebuie să respectăm niște reguli și la plaje: doi metri între șezlonguri, plajă numai pe șezlong pentru a nu se înghesui lumea, reguli și la ieșirea, și la intrarea pe plajă ca să nu se creeze busculade. Este un prim pas spre normalitate. Românii au arătat respect față de restricții și asta se vede și în numărul mai mic de cazuri din ultimele săptămâni", a afirmat ministrul.

El a mai spus că în 15 iunie va fi făcută o nouă evaluare a măsurilor luate, iar "dacă epidemiologii vor permite", vor fi deschise și restaurantele: "Deocamdată restaurantele nu se vor deschide. Vom face o nouă evaluare în data de 15 iunie și dacă epidemiologii vor permite acest lucru, sigur vom deschide și restaurantele. În interior este un risc de infectare mai mare decât pe terase și atunci preferăm să le luăm pas cu pas".

Autoritățile au anunțat joi că de la 1 iunie vor fi relaxate o parte dintre restricțiile impuse în criza coronavirusului. Astfel, de la 1 iunie românii pot merge la plajă. Accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minim doi metri între șezlonguri pentru persoane din familii diferite.