Măsurile de carantină impuse de epidemia de coronavirus vor fi relaxate începând de săptămâna viitoare, a anunțat joi premierul Boris Johnson, anunț ce vine pe fondul unui val de indignare generat de comportamentul consilierului său care a încălcat regulile privind deplasările.

Boris Johnson (Screenshot)Foto: Hotnews

Astfel, în Anglia vor fi permise întâlnirile de până la 6 persoane, în aer liber, iar școlile vor începe să fie redeschise gradual, scrie Reuters.

"Aceste modificări înseamnă că prietenii și familiile pot începe să se vadă cu cei dragi, ba chiar să își vadă ambii părinți în acealși timp cu bunicii”, a declarat Boris Johnson, adăugând că activitățile comerciale în aer liber și saloanele auto care se desfășoară afară vor fi și ele permise.

"Puteți să faceți reuniuni de familie în grădină, ba chiar puteți face un grătar, cu condiția de a respecta distanțarea socială și de a vă spăla pe mâini, lucruri de bun simț”, a mai declarat Boris Johnson.

Premierul britanic a subliniat că aceste modificări reprezintă ”tentative ale unor mici pași înainte”, în condițiile în care experții în domeniul sănătății au transmis că situația este echilibrată, cu un declin lent al numărului de noi cazuri.

Guvernele din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord sunt responsabile de propriile lor politici publice în domeniul sănătății.

Anunțul lui Johnson a venit la câteva ore după ce mai mulți parlamentari conservatori au cerut demisia consilierului său Dominic Cummings, despre care poliția a admis abia joi că ar fi vinovat de o ”minoră încălcare” a regulilor de carantină, după ce a călătorit 400 de km, împreună cu soția și copilul, de la reședința din Londra la casa părinților din nordul Angliei, în plină carantină.

În cadrul conferinței de presă, premierul Johnson a respins toate întrebările reporterilor legate de scandalul Cummings.