În plin scandal public și pe fondul presiunilor pentru demisia lui Dominic Cummings, consilier al premierului, poliția britanică a transmis joi că a ajuns la concluzia că în cazul acestuia ”s-ar fi putut să fie vorba despre o minoră încălcare a regulilor privind carantina ce ar fi justificat intervenția poliției”. Cummings a stârnit un val de indignare în urma dezvăluirilor potrivit cărora s-a deplasat la casa părinților, la 400 de km de Londra, în plină carantină.

Dominic CummingsFoto: Peter Manning/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poliția a mai transmis joi, potrivit Reuters, că, aparent, nu a existat o încălcare a normei privind distanțarea socială, însă polițiștii ar fi trebuit să îl sfătuiască pe Cummings să se întoarcă din drum.

Deși a admis că ar fi putut exista o încălcare a normelor impuse chiar de către guvernul pentru care lucrează Cummings, poliția britanică nu intenționează să dispună vreo sancțiune.

Premierul Boris Johnson și o parte din membrii cabinetului au susținut varianta oferită de dominic Cummings însuși potrivit căreia excurisa sa de 400 de km de la reședința din Londra la casa părinților nu a reprezentat o încălcare a regulilor guvernului care le-a cerut cetățenilor să stea acasă pentru a împiedica astfel răspândirea coronavirusului.

Dezvăluirile privind ”excursia” făcută de Cummings împreună cu soția și cu fiul său au fost făcute inițial de cotidianele ”The Mirror” și ”The Guardian”.

În urma scandalului declanșat, în cadrul unei conferințe de presă extraordinare în care unii așteptau anunțul demisiei, Cummings a prezentat mai curând un fel de proces verbal al derulării faptelor, din perspectiva sa, susținând că a părăsit locuința din Londra pentru că atât el, cât și soția sa eveau simptome ale infecției cu Covid-19 și nu aveau cu cine să lase copilul.

Cummings a refuzat să își ceară scuze pentru excursia la casa părinților săi din nordul Angliei, dar și vizita la un castel local unde a susținut că s-a oprit pentru a verifica dacă și-a recăpătat vederea și abilitățile de condus, afectate de boală.

Joi, purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că, din punctul de vedere al acestuia, subiectul este închis.