Primele indicii cu privire la eficacitatea unui potențional vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibile în toamnă, a spus șeful Gavi, Alianța pentru Vaccinuri, pentru un ziar elvețian, preconizând un drum lung de acolo până la disponibilitatea generală, relatează Reuters.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

”Din păcate, chiar nu știm care vaccin va funcționa și dacă va fi unul vreodată. Dacă suntem norocoși, vom primi semne în toamnă privind eficacitatea (unui potențial vaccin)”, a spus șeful GAVI, Seth Berkley, pentru NZZ am Sonntag, într-un interviu publicat duminică.

”Dar va fi, totuși, un lung drum de acolo până când o substanță activă aprobată va fi disponibilă în cantități mari pentru populația globală”, a mai spus el.

Făcând apel la eforturi globale coordonate pentru a produce un eventual vaccin, Berkley a spus că este nevoie de acordul internațional pentru a construi o capacitate de producție care să realizeze un vaccin odată ce este găsit.

”(Țările) ar trebui să lucreze împreună pentru a împărtăși vaccinurile celorlalți în cazul în care unul nu e bun”, a spus el, adăugând că este posibil ca unele vaccinuri să funcționeze mai bine pentru tineri, în timp ce altele să funcționeze mai bine pentru vârstnici.

El a făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății să emită reguli cu privire la folosirea vaccinului și distribuția acestuia pentru a preveni riscul ca acesta să ajungă mai intâi la cei bogați, în detrimentul celor care au mai multă nevoie de el.

Acesta a mai spus că un vaccin eficient ar trebui să devină disponibil mai întâi într-o tranșă limitată, în sensul în care ar trebui folosit mai întâi pentru a imuniza personalul medical.

Citește și: