Economiile emergente devin pacienți Corona, ducând FMI-ul la limitele sale financiare. O nouă ordine globală în frunte cu China?

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 24 mai 2020, 11:29 Actualitate | Coronavirus


Economia Chinei
Foto: Flickr / AK Rockefeller
În multe țări emergente, în special din America Latină, nu a fost încă atins vârful pandemiei de coronavirus. Consecințele economice sunt însă dramatice: cursul valutelor e în cădere liberă, unele țări nu-și mai pot returna împrumuturile. Cu cereri de finanțări din peste 90 de țări, Fondul Monetar Internațional ar putea ajunge la limitele sale financiare. Dar mai aproape de noi, și Turcia este puternic lovită. Teama unui faliment de stat crește pe Bosfor.

De la începutul crizei Corona, lira turcă s-a devalorizat cu peste 20 la sută și a scăzut la un nivel record față de dolar. Însă nu e singura monedă care se duce în jos. Realul brazilian și randul sud-african au pierdut, de la mijlocul lunii martie, o treime din valoare. Și peso-ul mexican s-a depreciat semnificativ. Rubla rusească a ajuns, și ea, sub mari presiuni.

Obligațiunile emise de țările emergente - fie în monedă locală, fie în dolari - au scăzut. Investitorii străini au intrat în panică. Numai în martie, luna crash-ului Corona, aceștia au retras 83,3 miliarde de dolari, după cum a evaluat International Bankers Association (IIF).

Acest volum a fost chiar mai mare decât în ​​criza financiară din 2008/2009. „Investitorii au fugit de pe piețele emergente, în ce privește obligațiunile guvernamentale și corporatiste”, a spus managerul de fonduri, Claudia Calich, de la M&G Investments, citată în presă germană.

Turcia la zid


Au fost zile când dolarul a valorat peste șapte lire turcești. Presa guvernamentală vorbește despre „atacul asupra Turciei” și de faptul că instituțiile financiare străine ar manipula rata de schimb a monedei. Guvernul Erdogan a interzis unor trei mari bănci străine să tranzacționeze lira.

Piețele au reacționat vehement. Expertul turc Timothy Ash, analist la Bluebay Asset Management, a vorbit despre o „declarație de război dată băncilor străine”. Interdicția ar arăta că Banca Centrală turcă a rămas fără instrumente pentru a apăra lira, consideră acesta. La scurt timp, Ankara a suspendat din nou interdicția aplicată tranzacțiilor de schimb bancare.

Cu toate acestea, este evident că Banca Centrală a Turciei a intervenit masiv pentru a sprijini moneda națională, cheltuind sute de milioane de dolari pentru a reduce presiunea asupra lirei. Banca a scăzut rezervele valutare de la 40 de miliarde, la 28 de miliarde dolari.

Dacă acest process continuă, Turcia ar putea rămâne fără rezerve valutare, încă din luna iulie. „Suntem deja într-o cu un picior în criza valutară”, a declarat strategul în piețe emergente, Cristian Maggio, de la TD Securities din Londra, încă la finele lunii aprilie, citat de Reuters.

Țara se îndreaptă spre a doua recesiune, în termen de doi ani. Dacă veniturile din turism nu curg din nou, în curând, și nu cresc exporturile, Turcia este amenințată cu falimentul de stat.

Și alți „pacienți Corona”


Turcia ar putea fi un antemergător al unei crize a pieței emergente globale, deoarece și alte valute de pe această piață sunt în cădere liberă. Criză Corona îi determină pe investitori să se refugieze în opțiuni de siguranță, cum ar fi dolarul american.

Multe piețe emergente suferă din cauza crash-ului din comerțul global. Este vorba, în primul rând, de țările dependente de turism (cum ar fi Thailanda), dar și de țările exportatoare de petrol. Rusia, Venezuela, Mexic au fost lovite de două ori: de criza Corona și de scăderea prețurilor la petrol.

Și țările cu deficite cronice de comerț exterior, care se bazează pe capitalul străin, sunt în criză. Acestea includ Turcia și Argentina. Mai multe țări, printre care Argentina, Ecuador și Liban, nu își mai pot îndeplini obligațiile de plată, riscând falimentul de stat. Obligațiunile emise în mai multe țări, cum ar fi Brazilia și Africa de Sud, au fost clasificate la nivelul „junk”(deșeuri).

În Liban a izbucnit chiar o criză politică, în urma faptului că protestatarii au dat foc băncilor, în semn de protest. Și s-ar putea să nu fie singurul „pacient nervos” de pe piețele emergente.

Și în Africa, situația este deosebit de alarmantă. Acolo, criză de sănătate s-ar putea transforma într-o criză a foamei și a datoriilor. Ruanda și Zambia au avertizat recent, că în curând ar putea rămâne fără bani pentru onorarea titlurilor de stat.

FMI-ul la limite


Experții în finanțe de la Nikko Asset Management consideră că actuala criză Corona a lovit în punctele slabe ale unor piețe emergente. Aceștia dau Rusia, Africa de Sud și Turcia ca exemple. Iar specialiștii în piețele emergente, de la Raiffeisen Capital Management, consideră că Brazilia ar putea fi curând amenințată de faliment.

Este adevărat că mulți dintre „pacienții Corona” au fost anterior afectați. Argentina, de exemplu, a fost cu spatele la zid ani de zile. Țara de pe Rio de la Plata a fost în faliment de nouă ori, de la fondarea statului.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că piețele emergente se vor confrunta cu „o furtună perfectă”, ca urmare a crizei Corona. Șocul economic din cauza pandemiei a fost agravat de ieșirea masivă, din aceste țări, a fondurilor străine.

Aproape 90 de state au solicitat deja sprijin de la FMI. „În cazul în care criza va continua, ar putea urma și mai multe țări, ducând FMI către limitele sale financiare”, au avertizat recent experții valutari ai Commerzbank-ului german, citați de Tagesschau.de.

O nouă ordine globală?


Asia ar putea ieși cel mai ușor din criza Corona. China, țara din care a provenit virusul mortal, și-a revenit economic în aprilie și ar putea chiar deveni noua superputere. Vietnamul va trece și el, relativ neafectat, prin criză.

Nu este sigur dacă India va ieși mai puternică din criza Corona, cu tot sprijinul acordat de SUA. În prezent, țara încearcă să atragă companii străine din China, pentru a produce pe teritoriul său.

Cu toate acestea, India suferă masiv de blocajul din prezent. O sută de milioane de locuri de muncă s-au pierdut temporar sau permanent. Pentru a atenua consecințele economice, guvernul Modi intenționează să lanseze un pachet de ajutorare în valoare de zece la sută din produsul intern brut.

Potrivit revistei americane „Foreign Affairs”, este probabil ca virusul Corona să modifice ordinea globală. „China manevrează către leadership-ul internațional, în timp ce Statele Unite ezită", se avertiza încă din luna martie.


Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9328 vizualizari

 • -1 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 24 mai 2020, 11:43)

  [anonim]

  • +2 (18 voturi)    
   Serios? (Duminică, 24 mai 2020, 13:35)

   ghenosu [utilizator] i-a raspuns lui

   Tu chiar crezi in conspiratia asta stupida? Deci China si-a detonat bomba in propria ograda ca sa-i omoare pe altii? Logica...la dracu cu ea...noi avem convngeri solide....ce ne mai trebuie logica.....
   • -6 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 24 mai 2020, 15:38)

    [anonim] i-a raspuns lui ghenosu

 • +12 (16 voturi)    
  Pandemia nu este o criza economica. (Duminică, 24 mai 2020, 11:54)

  Dedalus [utilizator]

  China este sustinuta in special de propaganda pe care si-o face.
 • +3 (9 voturi)    
  Lol (Duminică, 24 mai 2020, 12:11)

  mitg [utilizator]

  Daca de la traducere ne-am apucat de geoeconomie mai nou ...
 • +8 (20 voturi)    
  //// (Duminică, 24 mai 2020, 12:16)

  GemstonePig [utilizator]

  Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. 1972 Nixon dubbed his visit "the week that changed the world", a descriptor that continues to echo in the political lexicon.
  Consilierii lui Nixon din acea vreme ar trebui sa arda vesnic in focurile iadului! china era o tara de desculti si SUA au zis ca-i ajuta ca sa aiba ajutor impotriva URSS. Au mizat gresit, azi urss este un urs mort impaiat pe care sta cocotat un pitic cracanat iar CHINA este un boa care inghite efectiv lumea.
  • -2 (14 voturi)    
   gresiti. China e un dragon de hartie (Duminică, 24 mai 2020, 12:21)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   complet dependent de consumul din tarile avansate. Nu are o piata interna dezvoltata, totul e de fatzada. SAVING FACE, daca va spune ceva.
   • +3 (3 voturi)    
    Waw, cum se amagesc unii... (Duminică, 24 mai 2020, 23:33)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    Textul asta nu o sa va ajute cand o sa va impuna comunistii chinezi valorile marxiste in viata personala. China e o putere reala, vizibila, iar lumea libera e in pericol sa fie dominata de ea daca va continua sa insiste in naivitatea de a crede ca sistemul occidental e singurul viabil. Nu, din pacate dictaturile crunte pot organiza societati performante economic, iar daca vrem sa ne pastram principiile legate de libertate si democratie trebuie sa nu le lasam pe aceste dictaturi sa aiba influenta globala.
  • +4 (6 voturi)    
   Greseala (Duminică, 24 mai 2020, 13:51)

   Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Greseala cea mai mare a Occidentului a fost ideea cum ca deschiderea economiei chineze catre investitorii privati si liberalizarea unor sectoare vor avea acelasi efect asupra regimului comunist precum reformele din URSS, Perestroika si Glasnost.

   Numai ca URSS-ul in anii 80 era deja un gigant ce exista din inertie, in timp ce China era un gigant ce inca nu se trezise complet dupa o calamitate de proportii biblice (regimul lui Mao).

   Astazi vedem consecintele acelei viziuni inguste. Nu Nixon e de vina, ci mai ales Clinton pentru ca SUA si-a trimis gigantii industriali acolo in perioada mandatelor lui Clinton. Pana in anii 90 China nu era o mare putere economica. Insa dupa anii 2000 era deja o tara schimbata.

   Dependenta asta e una ce merge in doua directii. Da, China e dependenta de consumul si banii din Occident, dar in acelasi timp Occidentul e dependent de productia, forta de munca ieftina si resursele Chinei. Mi-e tare teama ca retragerea gigantilor industrlali si productiei din China e prea tarzie, pentru ca China a avut deja peste 2 decenii in care si-a construit niste plase de salvare. A investit masiv in tari emergente, a acaparat resursele lor, mai ales in Africa, chiar presupunand ca Occidentul isi muta productia din China in alte tari, intr-un fel sau altul tot de chinezi o sa dea, cu foarte putine exceptii.
   • -2 (6 voturi)    
    istoria e diferita (Duminică, 24 mai 2020, 15:49)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    spre deosebire de comunistii din URSS si Europa de Est care umpleau inchisorile cu cei "neascultatori",

    China a conceput si realizat primele zone libere (capitaliste 100%) inca din anii 60.

    elita chineza este formata la cele mai bune universitati din vestul Europei sii US.

    orice cetatean chinez absolvent al unei universitati de prestigiu din vest care se intoarce sa lucreze in China este platit cu acelasi salariu care l-ar fi avut in US / UE / UK

    sa adaugam si munca, lipsa asigurarilor de sanatate si a sistemului de pensii si avem imaginea completa a societatii chineze.

    China actuala este un fel de Texas in versiune asiatica. Cei puternici merg mai departe, cei slabi dispar.
 • +2 (16 voturi)    
  Bucuria autoarei.China în frunte. (Duminică, 24 mai 2020, 12:18)

  asavreau [utilizator]

  Numai că se comportă ca păduchele.Iese în frunte ca să știi că el te deranjează și trebuie nimicit.Fanatismul comunist nu înțelege că nu vor mai exista țări care să pretindă că dețin puterea și pot impune.Vor exista oameni inteligenți care vor ști cum să pună frână tendințelor dictatoriale visate de unii,realizate de alții.
 • -1 (3 voturi)    
  ! (Duminică, 24 mai 2020, 15:18)

  consumator2 [utilizator]

  Cine dreaq sunt investitorii astia? Au retras banii unde? Adica sunt la saltea?
 • 0 (4 voturi)    
  Economia mondiala este moarta (Duminică, 24 mai 2020, 15:51)

  ggiiggii [utilizator]

  Toata lumea este datoare la toata lumea, si toti traiesc din dobanzi...
  Asta nu este posibil...fiecare tara are o datorie externa catre alta tara....si toti trag la dobanzi...
  • +1 (3 voturi)    
   Atât timp cât al de „PNL și PSD” guvernează (Luni, 25 mai 2020, 9:25)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   în toată lumea, va fi foarte posibil.
   • +1 (1 vot)    
    Tu vorbesti de paduchii... (Luni, 25 mai 2020, 9:30)

    ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    de pe spinarea unui dinozaur.
    PNL si PSD....sunt doar niste furnici...eu vb despre Economia Mondiala..
    Nu poti avea crestere economica in fiecare an, vanzari record, consum record-productii mai mari de la an la an, nu poti avea profit maxim in timp minim, nu poti avea datorii( fiecare dator la fiecare), nu poti avea dobanzi....fara ca cineva sa plateasca pretul.
    Exista un dezechilibru mult prea mare in aceasta economie mondiala..si bula se va sparge.
    Toti traiesc din specula, din dobanzi, din "investitii pe bursa", toti se viseaza miliardari si toti fac combinatii...
    • +1 (1 vot)    
     Sigur că poți avea (Luni, 25 mai 2020, 10:05)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

     atunci când păduchii precum „PSD” și furnicile precum „PNL” conduc țări cu populații needucate și plătesc dobânzile pe care le plătește România la împrumuturile pe care le ia.
 • 0 (2 voturi)    
  OH. (Duminică, 24 mai 2020, 18:44)

  letsoc [utilizator]

  Bai cei cu politica corecta , nu credeti si o sa muriti linistiti , mangaiati de zei pe cap .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by