Măștile de protecție pot fi refolosite după ce sunt spălate și, cel mai important, după spălare trebuie călcate cu un fier de călcat cu aburi, spune președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit medicului, după ce sunt folosite măştile de protecţie trebuie puse într-un recipient, apoi spălate şi călcate.

"Trebuie refolosite după ce sunt spălate, asta este ideea. Ar trebui să avem, după părerea mea, un mic recipient în care putem să depozităm această mască după folosire, astfel încât ulterior, când ajungem la domiciliu, să putem să o spălăm. Ele trebuie igienizate şi manipulate cât mai puţin după utilizare. Ceea ce este important - după spălare să o calci cu un fier de călcat cu aburi şi atunci se poate folosi fără niciun fel de problemă. Dacă ne spălăm pe mâini după ce folosim masca, atunci sigur nu avem nicio problemă", a afirmat Alexandru Rafila, sâmbătă, la Digi 24.

În ceea ce privește măsurile de relaxare introduse din 15 mai, când România a trecut de la starea de urgență la cea de alertă, Rafila a spus că impactul acestora se va putea vedea la sfârșitul săptămânii viitoare.

El a afirmat că dacă se menține scăderea numărului de cazuri de COVID-19, atunci se va putea trece la o nouă etapă: "Dacă lucrurile rămân aşa este foarte bine şi atunci sigur că se poate trece la o etapă ulterioară. Înseamnă că lumea s-a obişnuit cu recomandările, le respectă şi este o măsură de sănătate publică care îşi arată eficienţa şi oferă şi argumente autorităţilor să poată să continue programul de relaxare".

Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis a fost publicat în Monitorul Oficial, la două zile de la emitere. Documentul are mai multe modificări față de forma inițială, fiind mai restrictiv în privința categoriilor exceptate de la purtarea măștii.