O echipă de cercetători elvețieni a recreat cu succes virusul SARS-CoV-2 pornind de la genomul său. Asta nu înseamnă însă că noul coronavirus a fost creat în laborator, scrie David Bikard, șeful departamentului de Biologie Sintetică din cadrul Institutului Pasteur pentru Les Echos.

CoronavirusFoto: Pixhere

O echipă de cercetători de la Universitatea din Berna a publicat în revista științifică „Nature” ceea ce pare a fi o rețetă pentru recrearea virusului SARS-CoV-2 de la zero. Folosind o metodă proprie, aceștia au reușit să recreeze virusul în decurs de la o lună de la publicarea genomului de către oamenii de știință chinezi la mijlocul lui ianuarie.

Motivația echipei a fost să contribuie la cercetările pentru găsirea unor tratamente împotriva COVID-19 însă pentru a reuși acest lucru este nevoie de acces la virus. Însă în luna ianuarie doar cercetătorii chinezi au avut acces la virus deoarece transmiterea unor mostre biologice este un proces extrem de complex și reglementat.

Șansele ca virusul să poată scăpa din laboratorul securizat elvețian sunt minuscule așa că aceștia au considerat că raportul riscuri-beneficii justifică tentativa de a sintetiza SARS-CoV-2. Însă aceștia admit că metoda lor ar putea fi folosită și de părți cu intenții mai puțin nobile.

Teama este legitimă întrucât, chiar dacă metoda necesită un anumit grad de expertiză, nu este foarte greu de implementat, în special având „rețeta” în mână, notează David Bikard.

Însă înseamnă acest lucru că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator? Cercetătorul francez amintește că teoria a fost demontată de multe ori: „repet aici: virusul nu provine dintr-un laborator. Chiar dacă este tehnic posibil să recreezi un virus de la zero, tot trebuie să îi cunoști genomul. Noi știm doar să reproducem ce natura a creat iar nimeni nu poate inventa genomul unui virus”, scrie David Bikard.

În cel mai bun caz pot fi combinate diferite virusuri existente însă SARS-CoV-2 este prea diferit de genomurile virusurilor cunoscute înainte de descoperirea acestuia pentru a fi sintetizat în acest fel, amintește cercetătorul.

Citește și: