Un avion militar american a sosit joi după-amiaza la Moscova, având la bord 50 de aparate de ventilaţie ce urmează să fie distribuite în unităţile medicale ce tratează bolnavi de Covid-19, la câteva săptămâni după ce materiale medicale similare au fost trimise de ruși la New York.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta este „primul lot dintr-o donaţie umanitară pentru Rusia de 200 de aparate de ventilaţie fabricate în SUA”, în valoare totală de 5,6 milioane de dolari, a precizat ambasada SUA la Moscova într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a reprezentanţei diplomatice americane a subliniat pe Twitter că „în vremuri de criză, SUA şi Rusia trebuie să conlucreze pentru a salva vieţi”.

Alte echipamente trebuie să sosească săptămâna viitoare din SUA.

Această donaţie survine după ce Rusia a trimis pe 1 aprilie aparate de ventilaţie la New York. Preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin au scos în evidenţă acest ajutor reciproc.

„Este vorba de un ajutor umanitar sincer în ambele cazuri”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Cu toate acestea, aparatele de ventilaţie ruse nu au fost utilizate în SUA şi fac obiectul unor verificări în ambele ţări: aparate de acelaşi model s-ar fi aflat la originea a două incendii în spitale din Rusia, unul la Moscova pe 9 mai, altul la Sankt-Petersburg pe 12 mai, care s-au soldat în total cu șase morţi.

Aparatele de ventilaţie sunt cruciale pentru salvarea de vieţi, pentru că permit asigurarea ventilaţiei artificiale a plămânilor la pacienţii cu pneumonie cauzată de boala Covid-19.