Nivelurile anumitor poluanți atmosferici au crescut în China peste nivelurile de anul trecut, după ce poluarea aerului s-a redus semnificativ în perioada de carantină strictă impusă pentru a opri răspândirea coronavirusului, potrivit unui studiu publicat luni, relatează Reuters.

ChinaFoto: Profimedia Images

Ricoșeul este cel mai probabil cauzat de activitatea industriei, spun cercetătorii, care adaugă că erau îngrijorări că după luni de niveluri neobișnuit de scăzute de poluare începerea activității economice ar fi provocat o creștere a emisiilor.

”Erau semnale de avertizare timpurii că recuperarea Chinei din criza provocată de Covid-19 ar fi inversat câștigurile privind calitatea aerului”, a spus Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat cu baza la Helsinki, care a realizat studiul.

Nivelurile medii ale unor poluanți au scăzut semnificativ în februarie, sub nivelurile aceleiași perioade din 2019, în timp ce măsurile de carantină au închis fabricile, au scăzut cererile de electricitate și au suspendat transportul.

Dar de atunci, nivelurile anumitor poluanți au ricoșat și erau mai ridicate în în cele 30 de zile care s-au încheiat pe 8 mai, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, a spus Centrul de Cercetare care a studiat 1.500 de stații de monitorizare a calității aerului din China.

Aceste niveluri se referă la dioxid de azot, dioxid de sulf și la particulele în suspensie, sugerând că ricoșeul a fost provocat de activitatea industrială.

Regiunile cu mai multe fabrici au raportat creșteri mai mari de emisii de dioxid de azot.

Citește și: