Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, comentând modificările aduse de Parlament legii privind starea de alertă, că se va încerca în ședința de joi a Guvernului ca "aceste măsuri să fie reașezate". El a spus că relaxarea trebuie privită cu mai multă precauție și că speră ca lumea să înțeleagă că aceste măsuri de relaxare vor fi luate progresiv, astfel încât situația îmbolnăvirilor de COVID-19 să poată fi gestionată.

Nelu TataruFoto: AGERPRES

Întrebat, miercuri seară, la Realitatea Plus despre legea privind starea de alertă votată în Parlament, Nelu Tătaru a criticat modificările aduse de parlamentari.

  • "Proiectul de lege trimis în Parlament pentru a crea pârghiile ca să controlăm această relaxare s-ar părea că a fost înțeles altfel de alți concetățeni de-ai noștri. Evit să implic sau să mă implic politic. Voi vorbi ca ministru al Sănătății. Suntem pe acel platou cu o tendință la un număr în scădere a cazurilor noi. Suntem la un platou pe care cred ca l-am gestionat destul de bine în sărbătorile pascale sau în weekendul de 1 Mai.
  • Trebuie să înțeleagă toată lumea că orice măsură de relaxare generează o mișcare, că vrem, nu vrem, o creștere, cât de mică, ar fi în transmiterea intracomunitară, chiar daca mică. Izolarea, distanțarea socială de până în acest moment au creat premisele acestei relaxări.
  • Avem nevoie de o stare de alertă ca să avem pârghiile să putem acționa atunci când creșterea cazurilor noi va fi mai accentuată decât ne-am propus și să putem restricționa anumite momente", a afirmat ministrul Sănătății.

El a spus că pentru fiecare măsură de relaxare Guvernul a pregătit și contramăsuri pe care să le aplice în cazul în care situația o cere.

  • "Ne-am gândit foarte mult cu premierul Ludovic Orban, cu colegii din guvern la care ar fi primele masuri de relaxare. Am decis (...) și atunci am avut o surpriză în aceste două zile în care proiectul legislativ a suferit aceste modificări esențiale, modificând inclusiv acele relaxări pe care le pregăteam. Când am pregătit niște măsuri de relaxare am pregătit și contramăsuri, în condițiile în care ar fi intervenit și niste lucruri nefavorabile. (...) Pentru fiecare măsură de relaxare avem și contramăsura pe care s-o aplicăm în cazul în care situația o cere”, a avertizat Nelu Tătaru.

Măsurile prevăzute inițial de guvern pentru starea de alertă în proiectul trimis la Parlament vor fi refăcute în ședința de joi a Executivului, a anunțat ministrul Sănătății.

  • "Vom încerca mâine în ședința de Guvern să reașezăm aceste măsuri și aceste mici relaxări pe care le dăm progresiv. Populația a fost înțelegătoare până acum și țin să le mulțumesc. Și sper că va înțelege în continuare că aceste măsuri vor intra progresiv. Intrând progresiv, putem să le gestionăm. Venind prea devreme niște măsuri de relaxare, atunci nu facem decât sa exacerbăm acel risc de a crea o transmitere intracomunitară”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că Guvernul va lua joi și decizii care vor crea cadrul administrativ pentru a putea impune anumite restricţii în perioada stării de alertă.

  • "Astăzi şi mâine suntem încă în stare de urgenţă, mâine avem o şedinţă de guvern şi vom avea şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi vom lua nişte decizii care sperăm noi să creeze şi cadrul administrativ în care să putem impune aceste restricţii", a mai declarat ministrul Sănătăţii, la Realitatea Plus.

Referindu-se la obligativitatea purtării măştilor în perioada stării de alertă în spaţiile publice, Nelu Tătaru a menţionat că autorităţile locale vor trebui să asigure gratuit aceste bunuri persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, iar restul cetăţenilor vor trebui să şi le achiziţioneze din resurse proprii, dând asigurări că acestea se vor găsi la vânzare.

Din 15 mai expiră starea de urgență în România. Proiectul de lege elaborat de Guvern pentru instituirea stării de alertă a suferit modificări substanțiale în Parlament. Printre măsurile introduse de parlamentari în legea adoptată miercuri seară se numără: Parlamentul este cel care încuviințează starea de alertă pe o perioadă de maximum 30 de zile, amenzile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele vor putea funcționa din 15 mai.

Starea de alertă intră în vigoare abia pe 18 mai, iar dacă Guvernul nu găsește o soluție vor exista trei zile fără restricții. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.