Epidemiologul Anthony Fauci, personaj central în celula de criză anticoronavirus de la Casa Albă, a avertizat marți despre consecințele „foarte grave” ale unei redeschideri economice excesiv de pripite și a avertizat că numărul deceselor din Statele Unite poate fi „mai mare” decât cel anunțat oficial de autorități, potrivit AFP.

Coronavirus SUAFoto: Alexander Rector/National Guard / Zuma Press / Profimedia

"Consecințele ar putea fi foarte grave" dacă un stat, un oraș, o regiune decid să își redeschidă economia înainte de îndeplinirea condițiilor necesare, inclusiv o scădere a epidemiei detectate timp de 14 zile, a declarat Anthony Fauci în timpul unei audieri în fața Senatului Statelor Unite.

Consilierul pe sănătate al lui Donald Trump a avertizat că numărul morților din Statele Unite, țara cea mai afectată de pandemia coronavirusului cu peste 80.000 de decese și 1,3 milioane de cazuri declarate oficial, a fost „probabil mai mare” decât cifrele oficiale, mai ales ținând cont de cazurile persoanelor care au murit acasă.

Numărul deceselor la pacienți cu COVID-19 în SUA a atins luni 80.000 după ce aproape toate statele americane au decis relaxarea măsurilor de izolare a populaţiei, potrivit Reuters.

Decesele în Statele Unite, epicentrul pandemiei globale, au înregistrat o medie de 2.000 pe zi, începând cu jumătatea lunii aprilie, în ciuda eforturilor de a încetini răspândirea virusului.

Numărul deceselor este mai mare decât morțile cauzate de gripa sezonieră începând din 1967 şi reprezintă mai multe decese decât în ​​primii opt ani ai epidemiei de SIDA, din 1981 până în 1988.

Cazurile totale de infectare cu noul coronavirus din Statele Unite au depăşit 1,3 milioane, cu infecţii în creştere în state precum Mississippi, Minnesota şi Nebraska, evidenţiind riscul unui noi val al epidemiei de COVID-19.

Cazurile cele mai multe se înregistrează în statele New Jersey şi New York, epicentrul pandemiei din Statele Unite, reprezentând aproape jumătate din decesele americane cauzate de COVID-19, conform relatării Reuters, iar cele două state au printre cele mai stricte reguli de carantină.