Administrația Trump nu va implementa planul de recomandări al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) pentru redeschiderea Statelor Unite, a declarat un reprezentant al centrului miercuri seara pentru CNN.

Donald Trump si Mike PenceFoto: Wikimedia Commons

Planul elaborat de CDC și prezentat într-un raport de 17 pagini cuprinde măsuri detaliate, inclusiv sugestii specifice vizând redeschiderea școlilor și a bisericilor.

Un reprezentant al CDC a confirmat pentru CNN miercuri seara că este clar că planul întocmit de către centru nu va fi implementat de către Casa Albă, deși l-a solicitat, decizie anunțată pentru prima oară de către Associated Press.

„Suntem obișnuiți să lucrăm cu o Casă Albă care solicită lucruri ca apoi să urmeze haosul. Un grup de la CDC a petrecut nenumărate ore să răspundă unei solicitări a lui Debbie Birx (n.r. unul din cei doi medici din echipa de lucru pentru combaterea COVID-19 a președintelui)”, a declarat sursa.

Un oficial al administrației Trump a declarat pentru CNN că documentul nu a fost văzut de către conducerea CDC înainte să apară în presă și că au existat două îngrijorări majore la adresa acestuia în momentul în care a ajuns la echipa de lucru a președintelui.

Una dintre ele viza faptul că recomandările sunt prea prescriptive și „măsurile luate într-un stat rural ca Tennessee n-ar trebui să fie aceleași ca pentru orașul New York” iar a doua privea faptul că nu s-ar fi pliat pe „fazele” de relaxare a restricțiilor stabilite deja de echipa de lucru de la Casa Albă.

Echipa de lucru a cerut ca documentul să fie trimis înapoi la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor pentru a fi revizuit și nu a mai fost returnat, potrivit oficialului administrației consultat de CNN care a adăugat că nu știe dacă a fost o decizie luată la nivelul CDC de a se renunța la propuneri.

Un oficial din vârful administrației consultat de CNN le-a spus reporterilor că a existat o dezbatere internă aprinsă cu privire la document, dar în cele din urmă membrii echipei de lucru au simțit că măsurile propuse sunt prea specifice și nu ar ajuta la nivel național.

Președintele Donald Trump a subliniat în ultimele zile necesitatea repornirii rapide a economiei în pofida recomandărilor oficialilor responsabili de sănătatea publică pentru o abordare mai precaută.

Citește și: