​​Motivele pentru care se va permite părăsirea localității (n.a din 15 mai) nu sunt încă stabilite în forma finală, pentru că evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare, a declarat joi premierul Ludovic Orban. Decizia se va lua cel mai probabil în ultima zi în care ne vom afla în stare de urgență, a spus Orban. Întrebat de media cum comentează declarațiile contradictorii ale președintelui Iohannis și ale ministrului de Interne Marcel Vela pe tema condițiilor de părăsire a localității, Orban a spus: "Ceea ce a comunicat Președintele este sigur'.

Ludovic OrbanFoto: Ford
  • "Eu comunic deciziile atunci când ele vor fi luate. Suntem într-o analiză, există mai multe variante. Ceea ce a comunicat Președintele este sigur. Dacă vor apărea și alte motive temeinice de părăsire a localității, evident ele vor fi incluse. Suntem într-o analiză a acestor motive de părăsire a localității. Când vom lua o decizie o vom anunța, iar această decizie va fi cuprinsă într-o hotărâre a Comitetului national pentru situatii speciale de urgentă după declararea stării de alertă.", a declarat joi premierul Ludovic Orban, întrebat de media cum comentează declarațiile contradictorii ale președintelui Iohannis și ale ministrului Vela pe tema condițiilor de părăsire a localității.
  • "Eu nu comentez ce spun colegii mei, eu aduc la cunostința oamenilor decizii. Motivele pentru care se va permite părăsirea localității nu sunt încă stabilite în forma finală, pentru că evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare. Decizia se va lua de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență după declararea stării de alertă. Decizia se va lua cel mai probabil în ultima zi în care ne vom afla în stare de urgență.", a mai spus Ludovic Orban.

Declarații contradictorii ale Președintelui Iohannis și ale ministrului de Interne Marcel Vela pe tema condițiilor de părăsire a localității după data de 15 mai

Ministrul de interne Marcel Vela a anunţat, miercuri, 6 mai, că după data de 15 mai vor fi permise deplasările fără a se ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ, notează Agerpres. „Puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ. Aşadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteţi sau să nu vă puteţi deplasa”, a spus Vela, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, în data de 4 mai, președintele Iohannis a anunțat că starea de urgență încetează în 14 mai și va fi înlocuită de starea de alertă. Iohannis a spus că se vor redeschide frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele, iar deplasările între orașe vor fi restricționate cu câteva excepții.

  • "Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise - atenție, individuale! Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.", a spus președintele Iohannis.

Pentru detalii citește: VIDEO Klaus Iohannis: Starea de urgență încetează în 14 mai și va fi înlocuită de starea de alertă / Se redeschid frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele / Deplasările în alte orașe, restricționate strict