Noul coronavirus a provocat în ultimele 24 de ore în Franţa încă 135 de decese, astfel că totalul deceselor cauzate de Covid-19 în această ţară ajunge la 24.895, dar se menţine tendinţa în scădere din ultimele zile, a anunţat duminică Ministerul francez al Sănătăţii, potrivit AFP și Agerpres.

Coronavirus Franta controale politieFoto: Quentin TOP/SIPA/Profimedia Images

Din aceste decese, 15.583 au survenit în spitale şi 9.312 în instituţii „medico-sociale”, precum centrele pentru persoanele vârstnice.

Numărul pacienţilor Covid-19 internaţi la terapie intensivă este de 3.819, scăzând cu numai opt faţă de ziua precedentă, capacitatea unităţilor de terapie intensivă fiind în continuare depăşită.

Dar a continuat şi scăderea numărului noilor cazuri confirmate, acesta fiind de 297 în ultima raportare.

De asemenea, Ministerul francez al Sănătăţii a anunţat că a observat o scădere a circulaţiei virusului în trei departamente ale ţării, respectiv Gers, Loire Atlantique şi Mayenne, astfel încât acestea au fost reclasificate în harta de risc avută în vedere pentru aplicarea, începând din 11 mai, a măsurilor de relaxare a restricţiilor instituite pentru a stopa epidemia.

Astfel, la ora actuală, 32 de departamente ale Franţei sunt în zona „roşie”, 19 în zona „portocalie” şi 50 în zona „verde”, criteriile care stau la baza acestei clasificări ţinând cont în special de circulaţia activă a virusului şi de capacităţile libere la terapie intensivă. Practic toată coasta Atlantică şi partea de sud a Franţei se află în zona verde, în timp ce o fâşie din nord, plus zona pariziană, şi mai ales partea de nord-est rămân în zona roşie, cea mai afectată de epidemie.

Fără carantină pentru „persoanele provenind din UE, spaţiul Schengen sau Regatul Unit”

Franţa nu va impune perioadă de carantină „niciunei persoane, indiferent de naţionalitatea sa, provenind din UE, zona Schengen sau Regatul Unit”, a anunţat duminică preşedinţia franceză, potrivit Agerpres.

Cu o zi înainte, ministrul sănătăţii Olivier Véran afirmase că măsurile de carantină, prevăzute în proiectul de lege de prelungire a stării de urgenţă sanitară, se vor aplica „persoanelor intrând pe teritoriul naţional sau venind dintr-un teritoriu de peste mări”.

Pentru celelalte cazuri, cum ar fi al francezilor sau europenilor venind dintr-o altă zonă decât UE, spaţiul Schengen sau Regatul Unit, modalităţile vor fi precizate de Ministerul de Externe „în următoarele zile”, a adăugat Palatul Elysee.

Guvernul francez a decis sâmbătă prelungirea cu două luni, până la 24 iulie, a stării de urgenţă sanitară în vigoare pentru a lupta împotriva pandemiei de Covid-19 şi a creionat relaxarea măsurilor de ieşire din izolare cu începere de la 11 mai, dar mai ales introducerea unui „sistem de informare” privind persoanele bolnave şi anturajul lor pentru o perioadă maximă de un an.

Cu noile reglementări care vor fi aplicate de la începutul săptămânii viitoare în peste 15 ţări, Europa începe să iasă din izolare, cum este cazul Italiei, ai cărei locuitori au fost nevoiţi să stea acasă două luni din cauza pandemiei.