Mama Lillei Ilona Szeleczki, care suferea de pneumonie cronică și avea o tumoră la rinichi a trebuit să își părăsească camera din spital, după ce acesta a fost rechiziționat pentru lupta cu noul coronavirus. La o săptămâna, aceasta a murit, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Mama mea a suferit pentru șase zile acasă, fără ajutor medical potrivit. Nu ar fi plecat niciodată din spital”, a spus Szeleczki în vârstă de 58 de ani.

Acest caz este unul din multele care se confruntă cu o provocate umană și logistică în ultimele săptămâni: să ai grijă, fără vreo pregătire de specialitate, de o rudă bolnavă care a fost externată pentru ca pacienții de Covid-19 să le ia locul din pat.

Ungaria, cu o populație de aproximativ 10 milioane, a înregistrat aproximativ 3.000 de cazuri și peste 300 de decese.

În ciuda contaminării limitate, guvernul a ordonat, luna trecută, spitalelor să se asigure că jumătate din cele 67.000 de paturi sunt goale și disponibile.

Premierul Viktor Orban a recunoscut că evacuarea spitalelor, o ”operațiune de tip militar” ce trebuie realizată în patru zile lucrătoare, a creat ”disconfort”.

Dar și-a justificat decizia ca fiind o măsură de precauție în cazul în care numărul infecțiilor crește, în special după faza relaxării carantinei care începe luni.

Ministrul Sănătății, Miklos Kasler, a spus că evacuarea a afectat doar 2% din paturi din cauză că spitalele erau pline.

Cifra este contestată de opoziție, în timp ce autoritățile refuză să specifice câți pacienți au fost trimiși acasă.

Familia Lillei Ilona Szeleczki vrea să dea în judecată spitalul.

Un subiect tabu

Printre cele mai dramatice cazuri menționate în presă este cel al unei persoane care suferea de Alzheimer și victimă a unui AVC, care a murit la 12 ore după ce s-au întors acasă.

Cu guvernul naționalist care monitorizează informațiile cu privire la strategia sa împotriva virusului, se nasc speculații cu privire la o asemenea mișcare drastică. Doctorilor le-a fost interzis să vorbească public pe subiect. Un director de spital care nu s-a conformat acestui ordin a fost demis.

”Fie guvernul se așteaptă la o creștere foarte mare a cazurilor, fie pur și simplu este o politică greșită”, a spus deputat europeană Katalin Cseh.

Unii au o viziune mai sumbră.

”Este ca și cum ai folosi o formă de eutanasie acela”, a spus un medic sub protecția anonimatului.

Citește și: