Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că ”a fost șocat că mor atât de mulți oameni, dar nu surprins” din cauza reacției marilor puteri ale lumii în fața coronavirusului. Acesta a criticat divizarea comunității internaționale în lupta cu Covid-19 și și-a exprimat îngrijorarea față de sprijinul inadecvat față de țările sărace, relatează Reuters și BBC.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Observațiile lui Guterres vin după ce președintele american Donald Trump a reaprins războiul cuvintelor cu China. Trump a spus că el crede că modul în care China a aministrat pandemia este o dovadă că Beijingul ”va face tot ce îi stă în putință” pentru a-l face să piardă realegerea sa la Casa Albă în noiembrie.

Mai mult, Trump a spus că este convins că laboratorul din China se află la originea coronavirusului, deși serviciile de informații din SUA au ajuns la concluzia că noul coronavirus "nu a fost creat de om sau modificat genetic".

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel global a depășește, vineri dimineață, 3,2 milioane, în timp ce numărul deceselor este de peste 230.000.

Întrebat de tensiunile dintre SUA și China, Guterres spune că ”Acestea două sunt absolut vitale”.

Guterres a spus, joi, că comunitatea internațională a fost divizată când era ”mai important ca niciodată să existe unitate”.

”Contribuția Chinei și a Statelor Unite în lupta cu Covid-19 în dezvoltarea relațiilor internaționale este, în opinia mea, absolut esențială și spec că va putea fi posibilă în viitor”, a spus Guterres într-o conferință de presă.

”Din păcate, ce este adevărat este că lumea nu a putut să se unească și să confrunte Covid-19 într-o modalitate articulată, coordonată. Fiecare țară a avut propria politică, diferite țări cu diferite perspective, diferite strategii, iar acest lucru a permis răspândirea virusului”, a spus Guterres, vorbind la BBC.