Autorităţile statuli New York au plătit 69 milioane dolari pentru ventilatoare respiratorii unui inginer care nu are niciun fel de experienţă în producţia sau distribuţia de astfel de aparatură, după o simplă postare pe Twitter, adresată lui Donald Trump. Echipamentele n-au mai ajuns în spitale, iar autorităţie încearcă să-şi recupereze banii, scrie Business Insider.

Coronavirus SUAFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste informaţii ajung în presa americană la scurtă vreme după ce o altă investigaţie a scos la iveală un caz similar. În plină criză COVID-19, administraţia Trump a încheiat un contract de 55 milioane de dolari pentru achiziţia de măşti medicale de tip N95 cu o firmă care s-a dovedit a fi falimentară, fără niciun angajat şi care nu a produs sau distribuit niciodată aşa ceva, arata The Washington Post, săptămâna trecută.

Pe 27 martie, în plină pandemie de coronavirus, Trump le cerea într-o postare pe Twitter companiilor Ford şi General Motors să înceapă urgent producţia de ventilatoare medicale.

Yaron Oren-Pines, un inginer din Silicon Valley, a răspuns tweet-ului, scriind: „Putem furniza ventilatoare către ICU (unităţi de primiri urgenţă), invazive și noninvazive. Să fiu contactat URGENT”.

A fost suficient ca autorităţile din New York să ia legătura cu el si să îi acorde un contract de 69 milioane dolari, pentru 1.450 de ventilatoare, pe care Yaron Oren-Pines nu l-a onorat niciodată.

Un oficial al statului New York a declarat că acest contract a fost în urma unei recomandări directe a grupului de lucru pentru combaterea coronavirus de la Casa Albă. Însă, nu este clar cine a dat de fapt o astfel de recomandare, scrie Business Insider.

Între timp, autorităţile din New York au reziliat contractul, iar statul încearcă să-și recupereze banii. Inginerul care a primit banii a refuzat să comenteze situaţia.