În plină criză COVID-19, administraţia Trump a încheiat un contract de 55 milioane de dolari pentru achiziţia de măşti medicale de tip N95 cu o firmă care s-a dovedit a fi falimentară, fără niciun angajat şi care nu a produs sau distribuit niciodată aşa ceva, arată The Washington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicaţia americană subliniază faptul că administraţia Trump a încheiat recent mai multe contracte cu diferiţi distribuitori pentru achiziţionarea de măşti medicale de tip N95, plătind peste 5 dolari pe bucată. Un preţ de aproape 8 ori mai mare faţă de preţul pe care l-ar fi plătit în ianuarie sau februarie, când agenţiile de informaţii îl avertizau pe preşedintele american de pericolul pandemiei cu noul coronavirus.

Cele mai multe comenzi făcute de agenţiile federale americane au fost făcute de la jumătatea lunii martie, când preţul era sus. Guvernul a comandat în această perioadă măşti în valoare de circa 600 de milioane de dolari.

Mai mult, o importantă parte din aceşti bani s-au dus către firme cu probleme, cum este Panthera Worldwide LLC. Aceasta a obţinut un contract cu Agenția Federală de Management pentru Situații de Urgență (FEMA) în valoare de 55 de milioane de dolari pentru măşti N95. Dar se pare că nu a produs sau distribuit niciodată echipamente medicale şi nici măcar nu are un astfel de obiect de activitate. Mai mult, compania mamă din care face parte această firmă, a început demersurile de intrare în faliment în toamna anului trecut şi nu mai este recunoscută în Virginia, acolo unde are sediul central. Iar din 2018 nu mai are niciun angajat.

Cu toate acestea unul dintre şefii companiei dă asigurări că până la 1 mai va livra comanda de măşti.

FEMA va plăti către această firmă un preţ de circa 5,5 dolari pe mască, în condiţiile în care mari producători le vând cu preţuri de până la 1 dolar bucata.