Nu numai plămânii și inima: infecția provocată de noul coronavirus SarsCoV2 este o boală sistemică ce afectează întregul organism, dăunând vaselor de sânge, rinichilor, intestinelor, ochilor și creierului. Virusul, raportează revista Science pe pagina sa de internet, acționează complet diferit comparativ cu orice alt agent patogen cunoscut până acum, potrivit agenției italiene ANSA, citată de Rador.

Test coronavirusFoto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Noul coronavirus își începe călătoria în organismul uman intrând în gât, ochi și nas; suprafața celulelor din interiorul nasului este bogată în receptorul Ace2, fiind principala poartă pe care virusul o folosește pentru a invada celulele umane, unde se înmulțește.

Odată ce virusul a început să trimită copii ale sale în celulele umane, persoana infectată îl poate răspândi fie rămânând asimptomatică, fie începând să aibă febră, tuse uscată, dureri în gât, pierderea gustului și mirosului, dureri musculare și de cap.

Dacă în această fază incipientă sistemul imunitar nu este în stare să respingă virusul, acesta poate începe să atace plămânii cauzând pneumonie; în unele cazuri, situația se poate agrava brusc apărând sindromul de detresă respiratorie acută, unde nivelul oxigenului din sânge diminuează vertiginos, iar respirația devine tot mai dificilă, ducând adesea la deces.

Cele 3 căi de intrare a virusului SarsCoV2 și principalele organe țintă

Se crede că acest parcurs al virusului este condus de o hiperreacție a sistemului imunitar, numită „furtună de citokine”, adică moleculele care ghidează răspunsul imunitar sănătos, dar care în acest caz fac mai mult decât necesarul, deoarece încep să atace celulele sănătoase. Vasele de sânge se deteriorează, tensiunea arterială scade, se formează cheaguri, iar organismul poate ceda.

Nu sunt cruţate nici măcar vasele de sânge și inima, așa cum demonstrează cazul unei femei din Brescia spitalizată cu simptome clasice ale atacului de cord, cauzate în schimb de Covid-19. Apar probleme de coagulare și aritmii. De asemenea, au fost raportate ischemii la nivelul degetelor și picioarelor, durere și necrozare a țesuturilor.

Capacitatea virusului de a ataca vasele de sânge ar explica motivul pentru care persoanele care au avut deja probleme cardiovasculare, de exemplu diabet sau hipertensiune arterială, sunt mai expuse riscului.

Noul coronavirus poate ataca intestinul, unde receptorii Ace2 sunt abundenți, şi ficatul; de asemenea, poate deteriora rinichii și poate afecta creierul, așa cum s-a observat în cazurile de encefalită, de convulsii epileptice, în cele de pierdere a cunoștinței şi a mirosului și în cazurile de accident vascular cerebral înregistrate la persoanele cu Covid-19, potrivit Rador, care citează ANSA.

Coronavirusul distruge plămânii,dar doctorii spun că Covid-19 produce leziuni și la nivelul rinichilor, inimii sau al altor organe

Noul coronavirus ucide prin inflamarea și înfundarea alveolelorblocând accesul corpului către oxigen până când toate organele esențiale vieții se opresc.

Dar clinicienii de la nivel global au observat dovezi care sugerează că virusul ar putea provoca și inflamarea inimii, boli renale, disfuncții neurologice, cheaguri de sânge, precum și daune intestinale și probleme de ficat. Acest progres al Covid-19 a complicat tratarea celor mai severe cazuri ale bolii provocate de coronavirus și face mult mai grea însănătoșirea, spun clinicienii, potrivit Washington Post.

Preponderența acestor efecte este prea mare pentru a fi atribuite doar ”furtunii de citokine”, un răspuns puternic al sistemului imunitar la atacurile asupra corpului, care provoacă daune severe, au spus doctorii și cercetătorii.

Coronavirusul poate provoca atacuri cerebrale și pacienților cu simptome ușoare - medici americani

Medicii care tratează COVID-19 au început să observe cel mai recent formarea de cheaguri de sânge în diferite părți ale corpului. Asemenea cheaguri apar de regulă în cele mai grave cazuri însă noi cercetări ale unui grup de doctori din orașul New York sugerează că până și pacienți cu cazuri ușoare ale COVID-19 pot dezvolta complicații legate de coagularea sanguină ce pot duce la atacuri cerebrale, relatează Business Insider.

Potrivit lui Thomas Oxley, un neurochirurg la Spitalul Mount Sinai, unii pacienți mai tineri cu COVID-19 care prezentau simptome ușoare sau asimptomatici au suferit atacuri cerebrale. Asemenea atacuri sunt cauzate în mod obișnuit de cheaguri de sânge care circulă din diferite părți ale corpului în creier.