​INTERVIU Cum vede un medic epidemiolog relaxarea restricțiilor: Inclusiv în țări care au o disciplină mult mai serioasă, relaxarea nu a făcut decât să aducă un al doilea val

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 27 aprilie 2020, 10:15 Actualitate | Coronavirus


Adrian Pană
Foto: AGERPRES
​Relaxarea restricțiilor sociale este o decizie care "va trebui să fie foarte bine cântărită" și depinde foarte mult ce va însemna exact această relaxare, declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Pană, medic primar sănătate publică, medic specialist epidemiolog și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. El admite că, din păcate, nu există o soluție minune și toate țările au încercat diverse modele, iar România are totuși un avantaj: "poate avantajul nostru este că, nefiind primii loviți, ci suntem cam în al treilea val - a fost China, a urmat Europa de Vest, America de Nord și de abia după aceea, la diferență de câteva săptămâni, Europa de Est - să sperăm că o parte dintre măsurile care se pot dovedi că au fost corecte în aceste state ne vor putea ajuta să luăm decizii corecte".

În privința relaxării măsurilor de distanțare socială (o relaxare treptată a fost deja anunțată pentru data de 15 mai în țara noastră), medicul Adrian Pană este de părere că "rămâne de văzut, în funcție de contextul local, ce anume vom putea relaxa și cât de gradat va fi acest lucru. Cred că totul este văzând și făcând".

El atrage însă atenția că "Depinde ce înseamnă relaxarea. Exemplele recente din Asia - China, Coreea de Sud, Japonia mai ales - au arătat că inclusiv în țări care au o disciplină mult mai serioasă vizavi de purtatul măștii de exemplu, din varii motive, nu doar pe perioada sezonului rece în care avem infecții respiratorii mai frecvente, nu a făcut decât să aibă un al doilea val de cazuri noi cu infecție de coronavirus. Va trebui să fim foarte-foarte atenți și să cântărim extrem de judicios cât de gradat și în ce condiții vom aplica măsurile de relaxare a distanțării sociale, luând în considerare, bineînțeles, pe lângă aspectele epidemiologice și medicale, care sunt prioritare, și alte aspecte. Pentru că, cu siguranță, există o multitudine de alte componente ale vieții cotidiene, care țin de economic, social și cu totul alte lucruri."


Vârful epidemiei, estimat la 2-3 săptămâni după Paști. Când am putea fi în siguranțăCum nu toată lumea respectă 100% condițiile de distanțare socială impuse de autorități, iar unele persoane își doresc pur și simplu să socializeze și să ocolească aceste măsuri, un posibil vârf al epidemiei este așteptat la 2-3 săptămâni după Paști, spune medicul epidemiolog Adrian Pană: "Trebuie să fim realiști, nu absolut toată lumea respectă 100% condițiile de distanțare socială impuse și atunci, e normal să te aștepți să ai un posibil vârf la 2-3 săptămâni după Paște, știind că asta este evoluția bolii. Mai ales în zonele în care ai clustere cu transmitere extinsă. Pentru că nu pe tot teritoriul României avem zone cu transmitere la fel de importantă."

Adrian Pană atrage însă atenția că un alt lucru care va contribui la menținerea unui număr important de cazuri pozitive este respectarea pe jumătate sau nerespectarea completă a protocoalelor de prevenire a expunerii la virus în toate unitățile spitalicești și în absolut orice alte setting-uri, cum sunt centrele de dializă, căminele de bătrâni, orice locație unde avem persoane instituționalizate: "Acolo, măsurile trebuie respectate cu strictețe, pentru că pe de o parte avem populație la risc mai mare să facă boala, iar pe de altă parte, în spitale avem concentrate persoane infectate, deci o mai mare cantitate de virus disponibilă pentru a infecta alte persoane. Aceste locuri trebuie menținute sub un control strict, pentru a preveni o continuare a transmiterii virusului, inclusiv prin mutarea ei din spital în comunitate."

Carantină

Un exemplu în acest sens: "Am un pacient care nu are COVID-19, se internează pentru o altă afecțiune, acută, care nu poate fi rezolvată în afara spitalului, din păcate se contaminează în spital, merge acasă, contaminează contacții apropiați (familia) pentru că nu știa că este infectat, iar după aceea ajunge din nou în spital pentru tratament. Acest risc există și trebuie minimizat la maximum. Acest lucru s-a întâmplat și în alte țări și tocmai din această cauză măsurile de prevenire a expunerii trebuie să fie extrem de serios aplicate."

Relativ în siguranță vom fi atunci când rata de transmitere a virusului, aflată acum în jurul cifrei 3, va scădea sub cifra 1, iar acela ar fi momentul optim pentru o relaxare a restricțiilor, explică medicul epidemiolog Adrian Pană: "În condițiile în care vom reuși să avem o rată de transmitere care va fi sub 1 (pentru acest tip de virus, ea e cumva considerată în jurul cifrei 3 acum, adică o persoană poate să dea virusul la încă 2-3 persoane), în momentul în care se va ajunge, prin măsurile de distanțare socială impuse și prin respectarea tuturor regulilor de prevenție a expunerii la virus, ar trebui să ajungem la o valoare de transmitere a virusului sub cifra 1. În acele condiții, bineînțeles că vom face ce au făcut și alte state care au început măsurile de relaxare a distanțării sociale."


România stă bine în comparație cu alte țări. Efectul măsurilor de distanțare luate în martie se vede acumMăsurile de distanțare socială luate la mijlocul lunii martie au avut efect, spune medicul Adrian Pană, iar România stă în acest moment relativ bine comparativ cu alte țări europene, atât la numărul de îmbolnăviri, cât și la rata deceselor.

"Cred că în 7 aprilie am avut un vârf și noi știm că, în general, decesele sau cazurile critice trebuie să le privim ca și poze ale unei posibile infectări în urmă cu aproximativ 3 săptămâni. Dacă am avut la mijlocul lunii martie măsuri de distanțare socială impusă, ce am avut în 7 aprilie ca și punct culminant al ocupării paturilor de ATI este exact momentul în care s-a impus distanțarea socială, în urmă cu 3 săptămâni. Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, curba creștea. Deci mergeam sus. Ea a avut o scădere semnificativă imediat după, dar a început din nou să crească la o intensitate mai mică, ceea ce ne arată că numărul de cazuri infectate care urmează să mai apară o să crească", explică medicul Adrian Pană.România stă relativ bine comparativ cu alte țări europene, "din anumite puncte de vedere stăm relativ ok, din alte puncte de vedere stăm nu neapărat foarte în regulă. La numărul de cazuri noi, România stă mai bine decât alte țări - nu mă refer la numărul absolut, ci la rată - adică la numărul de cazuri pozitive la un milion de locuitori. Dar trebuie să tratăm informația cu precauție, pentru că noi nici nu testăm foarte mult. În condițiile în care am testa mai mult, probabil că am avea mai multe cazuri pozitive."

În ceea ce privește rata deceselor, "tot raportat la un milion de locuitori, locul pe care îl ocupăm este la jumătatea clasamentului, în Europa. Asta înseamnă că, chiar dacă testăm mai puțin și la numărul de cazuri noi suntem destul de jos, totuși proporția dintre formele grave și formele celelalte, mai ușoare, de boală este una mai ridicată. Și acest lucru trebuie să ne dea de gândit din perspectiva modului în care evaluăm rapid pacienții care prezintă simptomatologie și încercăm să oferim tratament suportiv și specific cât mai repede posibil, dacă este cazul."

Ieri erau 236 de pacienți la terapie intensivă, "ceea ce pentru moment nu reprezintă o problemă în sistemul românesc de sănătate, din perspectiva disponibilității paturilor de terapie intensivă. Dar dacă ne uităm la curba deceselor și a cazurilor critice, ea este în continuă creștere. Curba nu s-a aplatizat până ieri și rămâne de văzut în zilele următoare dacă mai crește sau începe să se aplatizeze".


Mai bine să ne bucurăm de cei dragi, în special de cei mai în vârstă, mai târziu, când lucrurile se vor relaxaSfatul medicului epidemiolog Adrian Pană este ca, în acest moment, să continuăm să respectăm cu corectitudine maximă măsurile de distanțare socială, "pe ideea că preferăm să ne bucurăm alături de cei dragi, mai ales de cei mai în vârstă din familia noastră, puțin mai târziu, când lucrurile se vor mai relaxa un pic, și să ne bucurăm cu toții, decât să ne bucurăm acum momentan, și după aceea să trăim cu frica că s-ar fi putut întâmpla ceva cu cei mai sensibili dintre noi"."Când a fost polemica referitoare la ce putem să facem pentru a putea beneficia de obiceiurile religioase tradiționale din perioada sărbătorilor de Paști, de zilele trecute, s-au tot făcut afirmații că a merge la biserică este același lucru cu a merge la supermarket. Dacă mergem la supermarket și stăm la coadă, același lucru îl putem face și în altă parte. De aici am putea extrapola că la fel am putea intra și în parcuri etc. Nu vreau să trivializez discuția, dar orice expunere are un risc asociat, inclusiv faptul că mergem la magazin are un risc asociat care este mai mare decât zero. Și cu siguranță că nu toate persoanele care merg la magazin respectă neapărat distanțarea socială, statul la coadă cu o distanță corespunzătoare, un număr maxim de persoane în magazin. Și aici sunt diferite exemple care pot fi date. A merge frecvent într-o locație comună nu face decât să crească expunerea la risc. A face încă ceva nu este ceva la fel, ci este ceva adăugat", explică medicul epidemiolog.

Interacțiunea cu altă persoană pentru 15 minute, la o distanță mai mică de 2 metri, este o acțiune care aduce cu ea un risc adăugat, subliniază Adrian Pană. "Și riscul acesta se cumulează. Tocmai din această cauză, respectarea măsurilor de distanțare socială este esențială", este concluzia medicului.Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19789 vizualizari

 • +19 (49 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 aprilie 2020, 10:18)

  [anonim]

  • +1 (27 voturi)    
   Poate ar trebui sa citeasca toata lumea (Luni, 27 aprilie 2020, 11:46)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui

   articolul asta:
   https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-23931400-metoda-suedeza-lupta-impotriva-covid-19.htm
   Suedia e cu siguranta dintre cei care vor rade la urma.
   • +8 (30 voturi)    
    ... (Luni, 27 aprilie 2020, 12:08)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    cine va rade, rudele celor decedati? Cate tari sau orase au densitatea Suediei? Asta in timp ce vecinii lor au mult mai putine decese. Dar ce pret mai are viata unui om in ziua de azi? Important sa mergem la restaurant.
    • 0 (18 voturi)    
     In toate tarile au murit oameni (Luni, 27 aprilie 2020, 12:44)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     Nu s-a pus niciodata problema ca am putea sa-i salvam pe toti.
     Astea-s baliverne pentru fetite cu codite.
     • 0 (12 voturi)    
      Al 2-lea val nu exista în China, Japonia, Coreea! (Luni, 27 aprilie 2020, 14:00)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Unde vede acest medic, Adrian Pană, al doilea val de infecții cu Covid-19 în China, Japonia sau Coreea de Sud. Datele pentru fiecare din cele trei tari (vezi adresele 1, 2 și 3 de mai jos) nu arata nici un fel de creștere statistic semnificativa a numărului de decedați sau infectați care sa justifice afirmația cu acest al doilea val. Doctorul Pană este om serios sau vorbește din ce a citit pe facebook?

      1) https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/
      2) https://www.worldometers.info/coronavirus/country/japan/
      3) https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/

      Citat: Medicul Adrian Pană atrage atenția că: "Depinde ce înseamnă relaxarea. Exemplele recente din Asia - China, Coreea de Sud, Japonia mai ales - au arătat că inclusiv în țări care au o disciplină mult mai serioasă vizavi de purtatul măștii de exemplu, din varii motive, nu doar pe perioada sezonului rece în care avem infecții respiratorii mai frecvente, nu a făcut decât să aibă un al doilea val de cazuri noi cu infecție de coronavirus."
      • +2 (4 voturi)    
       Asta pentru ca ... (Luni, 27 aprilie 2020, 19:05)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       ... nu peste tot conditiile sunt aceleasi.

       Coreea de Sud chiar a avut un al doilea val, probabil cauzat nu atat de o relaxare oficiala cat de relaxarea populatiei. Din fericire, cum oficial n-a existat relaxare, al doilea val a fost rapid atenuat la loc si depasit.

       China, ca noi, dar mult mai strict, a impus stat acasa. N-a relaxat prematur, n-a relaxat complet, si al doilea val, chiar dac-a existat, a fost neglijabil fata de primul. Tot asa, izolarea a fost crunta, fata de ce-i la noi - gen o singura persoana dintr-o familie avea voie sa iasa din casa doar o data la cinci zile pentru cumparaturi. In momentul de fata, majoritatea cazurilor raportate de China sunt din import. Chiar si-asa, a avut un al doilea val, chiar daca mult mai mic in amploare decat primul - pe care l-au depasit impunand rapid, local aceleasi masuri pe care initial le-au impus global.

       Japonia inca mai trage. A avut de la bun inceput, si partial inca are, o problema cu cate teste poate face zilnic. La populatie de sase ori mai mare, nu testeaza nici macar dublu fata de noi. In Japonia, din cauze legale, nimeni nu poate impune limitarea libertatii de miscare. Cu toate astea, japonezii fiind disciplinati, chiar daca distantarea sociala e doar o recomandare, la ei e respectat mai strict ca la noi. Nu stiu insa ce cauta ca exemplu in articol.

       China si Corea de Sud au fost printre cele mai devreme lovite tari de epidemie, de-aia succesiunea de doua maxime la ele trebuie cautata in trecut.

       Caz de manual insa e Singapore. Au inceput perfect, da' le-a scapat o gaura mica pe care pana la urma s-a pornit si la ei infectia in masa populatiei: muncitorii temporari care provin din alte tari asiatice. Chiar daca au impus si pentru ei restrictii de calatorie, nu si-au dat seama ca inghesuiala din spatiile de locuit pentru respectivii muncitori - dormitoare de 20 de paturi - sunt pepiniera de COVID-19 decat cand a fost prea tarziu.
       • +1 (3 voturi)    
        Atunci sa definim al doilea val (Luni, 27 aprilie 2020, 22:41)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Eu inteleg ca vine dupa o relaxare oficiala si o ridicare a restrictiilor, altfel n-are noima ce spune.
        Ori creste numarul de imbolnaviri dupa O RELAXARE, ori nu-i al doilea val, ci o continuare a primului val.
        Epidemiolog sau nu, stiam ca astia mai educati au proprietatea termenilor.
        De la dumneavoastra inteleg ca, poate, Singapore s-ar incadra in categorie (nu-i clar), dar atunci avem O TARA, nu mai multe.
        Ori eu is prost, ori domnul epidemiolog confunda pandemiile.
    • -1 (17 voturi)    
     ... (Luni, 27 aprilie 2020, 12:56)

     sentenced [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     "Cei decedati" = oameni foarte batrani si/sau copti de boala. Oameni carora Covid-ul le-a scurtat viata cu cateva saptamani/luni.
     Mai e un calcul politic aici: mortii nu mai voteaza, cei vii care mai pot pune pe masa o paine, da.

     In toate cazurile pe care le-am observat pana acum, toti cei care sustin #StamAcasa sunt oameni carora nu le-au fost afectate veniturile. Inca nu am vazut pe cineva din noua generatie de someri care sa sustina ineptia asta.

     Desi brutal (asa e natura), uneori viata te pune in situatia de a salva ce este salvabil. In mod ciudat, decidentii au ales sa ii sacrifice si pe cei salvabili acum, ca si cum ai lasa un organism sa moara din cauza unui deget cangrenat.
    • 0 (12 voturi)    
     Germania=71 morti/mil,Romania=33. Care disciplina? (Luni, 27 aprilie 2020, 13:34)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     O țara despre care tot auzim ca este foarte disciplinata ar fi Germania care are 71 decedați, infectați cu Covid-19, la milion pe când Romania nu înregistrează decât 33. Cine este mai disciplinat?

     Vezi: https://www.worldometers.info/coronavirus/
     • -1 (1 vot)    
      Nu compari corect (Luni, 27 aprilie 2020, 19:19)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Germania are si populatia de patru ori mai mare. La aceeasi populatie, Romania ar fi avut de doua ori mai multi morti.

      In plus, aparent (din ce stiu eu un studiu clinic e in curs) vaccinul de TBC, care la noi inca e obligatoriu, schimba semnificativ, susceptibilitatea la forma grava a bolii. Adica nemtii, unde respectivul vaccin s-a eliminat de mult, la o disciplina similara, ar avea sanse bune sa aibe de multe ori mai multe cazuri decat noi. Din nou, pastrand proportiile, n-au nici jumatate.

      In inca un plus, raportul numarului de cazuri fatale e irelevant. Relevant e numarul total de cazuri. La capitolul ala Germania sta de departe mai prost ca noi. In fapt insa, nu doar Germania, ci toate statele in care vaccinul de TBC a fost eliminat din schema de vaccinare obligatorie cu multi zeci de ani in urma, TBC-ul considerandu-se eliminat, au un numar mult mai ridicat de cazuri simptomatice si cazuri grave decat tarile in care inca se face respectivul vaccin.

      Asa ca uitandu-te doar la numarul de morti sau numarul de infectii zilnice nu prea poti sa zici mare lucru despre disciplina. Exista insa niste statistici cu scaderea mobilitatii populatiei publicate de Google - aici: https://www.google.com/covid19/mobility/. Alea, la o adica, sunt relevante. Dupa alea chiar poti zice in mod obiectiv ca romanii-s mai disciplinati. Chestie de mirare, da' asa zic datele.

      Exista insa o alta statistica interesanta. Infectia a inceput cam tot atunci si la ei si la noi. La ei, din toti cei infectati au iesit din spital deja peste trei sfert (morti si vindecati laolalta). La noi, nici 35%. Aia zice ceva despre calitatea actului medical, cred eu.
      • +5 (5 voturi)    
       Comparația e corecta. E vorba de decedați/milion! (Luni, 27 aprilie 2020, 22:10)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

       Nu este nici o eroare de comparație în mesajul meu intitulat "Germania=71 morți/mil, Romania=33."

       Am ținut cont de numărul locuitorilor din fiecare țara. Cifrele date de mine nu reprezinta numărul total al decedaților ci câți morți la milion de locuitori au cele doua state.
       • -2 (2 voturi)    
        decedatii trebuiesc corelati (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:33)

        ..13 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

        SI cu numarul de infectati.
        In Germania au fost mult mai multi infectati decat in RO

        Iar numarul de infectati trebuie corelat, cel putin in faza de inceput, in care nu ai facut teste, nu ai instaurat social distancing, nu ai carantinat, cu numarul de intrari in tara. Germania are ff multe intrari in tara spre deosebire de RO, dar mult mai putine decat UK, Franta, Italia - capisci?

        Deci nu se compara numarul de persoane intrate in Germania fata de numarul de intrari in RO si deci nu se pot compara deci numarul de infectati de la ei cu cel al nostru si deci nici numarul de decedati.

        Punctul unde vezi situatia din spitale este:
        - numar de cadre medicale infectate din total infectati - RO sta bine cu cca 15%
        - numarul de zile in care sunt vindecati/declarati morti pacientii - aici Germania sta cu mut mai bine decat RO.

        Per global cred ca este clar ca Germania sta net superior fata de Ro chiar daca aici s-a inregistrat un numar relativ redus de decese.

        SHUTDOWN-ul chinezesc a functionat si in RO - va multumesc dar se putea si altfel daca romanul avea doar oleaca de minte si mai putina forta in pix.
     • +1 (1 vot)    
      Pe pariu (Luni, 27 aprilie 2020, 19:36)

      balamuc6480 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      că din acești morți, cei mai mulți sunt din rândul imigranților lui Merkel (vezi Suedia)?
    • +1 (1 vot)    
     haide bre... (Luni, 27 aprilie 2020, 18:44)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     Uite colo la Japonia are cam cat RO si bolnavi si decedati si are densitate nenicule nu gluma.

     Basca ca este aproape de China si are trafic de persoane din aceea zona.

     Dar aia mici si cu ochii casi mai au si creier in gaoacea superioara si nu isi permit ca nesimtitii astia de romani sa minta la drum mare.
    • +1 (1 vot)    
     Plansul rudelor celor decedati (Marţi, 28 aprilie 2020, 1:03)

     CristianG [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     din Suedia, va fi ras pe langa plansul celor "scapati" din tarile cu economia inchisa.
  • 0 (10 voturi)    
   ha,ha,ha ... (Luni, 27 aprilie 2020, 12:09)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui

   buna asta cu tataru care calatoreste in viitor ! mi-aduce aminte de filmele inapoi in viitor si cartea amintiri din viitor , cand o sa revina , se trezeste ca e presedinte ,inaintea lui iohanis ! perfect...
  • +3 (9 voturi)    
   nou lockdown in Hokkaido (Luni, 27 aprilie 2020, 12:54)

   rradu [utilizator] i-a raspuns lui

   This Japanese Island Lifted Its Coronavirus Lockdown Too Soon and Became a Warning to the World

   https://time.com/5826918/hokkaido-coronavirus-lockdown/
   • +4 (6 voturi)    
    Asa se vad pedeseristii! (Luni, 27 aprilie 2020, 15:47)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui rradu

    Nu ai facut decat sa dai link la o STIRE, care zice ce s-a intamplat in Hokkaido:

    "But, when the governor lifted restrictions, a second wave of infections hit even harder. Twenty-six days later, the island was forced back into lockdown. "

    Dar pedeserstii s-au repezit sa iti dea minusuri!

    Asta este defintia adeptului draknea, unul care iti da minus chiar si cand spui "pi are valoarea 3,14!"
  • 0 (4 voturi)    
   Corea de Sud si Singapore ... (Luni, 27 aprilie 2020, 18:13)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui

   ... cre' ca-e exemple de manual. Ambele au inceput excelent. Testare masiva, anchete epidemiologice, carantina cu politia, urmarire cu telefonul mobil, obligatia de-a avea tot timpul telefon la tine - daca n-aveai iti dadea statul, daca ti se termina bateria iti batea politia la usa.

   In ambele tari se parea ca i-au dat de cap epidemiei. Dupa ce virusul a dat inapoi, au relaxat doar usurel de tot restrictiile. Instantaneu a inceput sa creasca numarul de infectii.

   Noroc ca cand au vazut numarul de infectii zilnice crescand imediat au pus la loc restrictiile.

   Coreea de Sud a scapat ieftin - al doilea maxim n-a mai fost decat o fractiune din primul.

   Singapore a reactionat doar foarte putin mai prost - cu uneori nici o zi intarziere. Atata a ajuns. Al doilea maxim e de zece ori mai mare ca primul, si abia ce-au trecut de el. Asa au ajuns ca la o populatie pe sfert cat a noastra sa aibe aproape o data si jumatate numarul de infectii.

   Alt material de manual e evolutia gripei spaniole, acum 100 de ani. A avut trei maxime. Primul a fost relativ redus, pentru starea medicinei de-atunci - trei milioane de morti la o populatie a globului de cam patru ori mai mica ca acuma. Al doilea - cauzat de relaxarea prematura - a avut loc abia la cateva luni distanta, si-a omorat, dupa unele estimari, o suta de milioane de oameni.

   Gripa spaniola a avut o rata a fatalitatii cam cat aia estimata initial in China pt. COVID-19 - intre 2% si 4% pt. COVID-19, 2.5% pt. gripa spaniola. Daca se pastreaza proportiile, raportat la populatia actuala a globului, un al doilea maxim cauzat de relaxare prematura ar putea cauza spre 160 de milioane de morti. In fapt insa, in caz de infectie masiva numarul mortilor va fi bine mare, pentru ca majoritatea oamenilor nu vor putea fi tratati cin cauza colapsului sistemului medical.
 • +21 (41 voturi)    
  Tot felul de impostori (Luni, 27 aprilie 2020, 10:30)

  boggg [utilizator]

  În România (și nu numai) există extrem de puțini epidemiologi buni, mi-am dat seama de asta demult. Doctorii știu doar să scrie rețete, cum ai ceva - pac! antibiotic, bagă antitermice, bagă nebulizator cu dexametazonă....NU MAI AVEM BĂI ÎNCREDERE ÎN CE DEBITAȚI VOI!!!
  • -7 (31 voturi)    
   In ce avem incredere (Luni, 27 aprilie 2020, 10:50)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui boggg

   Stim sigur, chiar - fără șpagă. indivizi ca ăștia nici macar o rețetă nu scriu. Acum au și 2500 șpagâ legală de la guvern. Gunoaie incompetente râmase prin sistem - care șpăgar, care indolent, care carierist, care nulitate profesional. Din pricina acestora medicii buni au scuipat și au plecat de mult in strainatate
  • -5 (21 voturi)    
   ... (Luni, 27 aprilie 2020, 10:53)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui boggg

   China, are un oras de 10 milioane in lockdown de acum cateva zile, Harbin.La Beijing tocmai au inchis toate salile de fitness.
   Japonia, Singapore.
   Stiu, si in ianuarie toate tarile astea ne pareau asa departe.
   Putem sa ignoram si acum semnalele, e mai simplu.
  • +4 (16 voturi)    
   Nu doar epidemiologii (Luni, 27 aprilie 2020, 11:01)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui boggg

   Argument profesional auzit într-o comisie consultativă de avizare a unei variante generice la un medicament inițial brevetat; nu, nu era o glumă: „dacă Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat medicamentul, cum am putea noi să nu îl aprobăm?”

   În principiu, membrii se numărau printre cei mai capabili practicieni în domeniu din spitalele din România. Nici unul dintre ei, nici măcar autorii referatelor pro și contra, nu a pus în discuție semnificația sau gradul de încredere al datelor statistice prezentate.
   • +1 (5 voturi)    
    In Ro medicamentele se aproba cu 9 luni intarziere (Luni, 27 aprilie 2020, 13:28)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    fata de aprobarea primului stat din Europa Vestica. De dragul pacientilor. De aia avem acces atat de rapid la tratamente noi.
    • -1 (1 vot)    
     da dar (Marţi, 28 aprilie 2020, 9:17)

     codrean [utilizator] i-a raspuns lui xolv

     legile din Romania prevad ca fiecare medicament nou sa obtina si un aviz national. Care cere studie, testare, deci timp. O masura de prudenta in plus. Care nu strica ! Ai auzit de cazul Thalidomida ?
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 aprilie 2020, 19:41)

   [anonim] i-a raspuns lui boggg

 • +11 (35 voturi)    
  n-au chef de treaba (Luni, 27 aprilie 2020, 10:44)

  bobo2 [utilizator]

  mai bine stam toti in casa, sa fie ei linistiti cu spitalele goale. Ca ne ducem naibii cu toti in casa nu mai conteaza.
  • +4 (12 voturi)    
   Trebuie sa ne omoram batranii ca sa ne fie bine (Luni, 27 aprilie 2020, 14:00)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   Economia lu' peste, aceasta inginerie financiara care imbogateste doar 1% dintre noi iar pe restul ne indatoreaza, chiar daca nu simtim si de noare in 14 de datoria publica. Suveica de facut bani trebuie sa se invarta, 2-3 luni de pauza a Caritas-ului ar fi catastrofale pentru castelul de carti de joc.

   Pe vremuri, strangeai recolta si stateai la gura sobei 2-3 luni, timp in care ieseai din casa pentru strictul necesar: sa dai zapada, sa dai apa la vaca. Nu murea nimeni de stat in casa, ba mai mult, aveai "timp de calitate" petrecut cu copii, transmiteai ce aveai de transmis. Asa s-au nascut si s-au transmis basmele, doinele, baladele si toate cele. Bine, aia erau "prosti". Acum ai Comedy Central si hahaieli pe banda, ori seriale pe Netflix unde nu se intampla nimic si se termina in coada de peste.

   Azi, avem tehnologie, roboti, computere ce ar trebui sa ne ajute si cu toate acestea nu ne permitem un ragaz. Copiii nostri au ADHD si trebuie sa faca ceva, le trebuie in permanenta stimuli, iar noi ne mandrim cu asta. Nu mai stim ce e odihna, tihna, meditatia, reflectia, nu ne mai dam o sansa de a fi altceva decat niste sclavi grabiti, gata sa-l claxonam pe ala din fata. Sclavii propriilor "nevoi", caci ne-am vandut sufletul pentru o casa, o masina, un telefon sau o plasma, dupa caz. Acum trebuie sa tragem, privim cu ura oricine isi permite sa nu traga. Nu e proactiv, nu e team player, judecam totul in aceeasi cheie in care n-a invatat "firma" sa gandim. Firma vrea sclavi de lux, oameni cu spiritul mort.

   Sa redeschidem coafoarele de catei ca altfel murim de foame, aberatia secolului, un secol cladit pe principii strambe.
   • +2 (4 voturi)    
    Evolutie (Luni, 27 aprilie 2020, 15:28)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Am evoluat un pic , secolul trecut se arunca laptele in apa si se ungeau fructele cu petrol inainte sa fie aruncate doar ca sa le mentina pretul . Acum le trimitem in Africa .

    In 2008 a fost criza financiara . Toata lumea ar fi trebuit inca de pe atunci ca exista surprize si ca trebuie sa tina rezerve pentru macar 6 luni . Dar n-am facut-o nici la nivel de stat , nici la nivel de firma , nici personal si uite asa va trebui sa moara mai multi oameni decat in toate razboaiele din secolul trecut . Ma mir cati Hitleri umbla pe aici cu idei gen batranii si bolnavii nu se pun la socoteala , gata sa sacrifice milioane la nivel global , orice doar ca sistemul sa mearga EXACT ca inainte. Poate ar fi timpul sa mai evoluam .
   • +5 (5 voturi)    
    EXCELENT! (Luni, 27 aprilie 2020, 15:49)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui clint

    mi-a placut mai ales finalul:

    "Sa redeschidem coafoarele de catei ca altfel murim de foame"
   • 0 (0 voturi)    
    pe vremea aceea (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:43)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Traiai cativa anisori nu pana la 100 de ani sau chiar peste...

    Oare de ce???

    Azi as spune ca avem in marea noastra majoritate apa la robinet si caldura la o apasare de buton iar mancarea gatita este gata in 30-40 min si cuprinde cel putin 2 feluri de mancare - nu este putin lucru.

    In continuare daca vrei sa stai numai pe camp si sa ai grija de recolta ta se poate. Nu te obliga nimeni sa stai in prezent . Poti sa dai timpul inapoi numai ca unii vor chiar sa o ia inaintea timpului.

    Mie astia imi plac - sa fii peste timpul tau - este o provocare!.
 • -2 (30 voturi)    
  Și ce să facem ? (Luni, 27 aprilie 2020, 10:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ce e de făcut tovarășe medic-șpăgar, fost secr. in sistemul de exterminare din România (numit și de sănătate). Eu cred că ești o mediocritate care o faci pe oracolul și nimic mai mult. După mintea voastra de incompetenti, in România trebuie sa se prabuseasca totul nu? Cred ca dta sugi bani multi si nemeritati de la buget - nu te gandesi, omafaldo, ca s-ar putea sa sece ugerul de unde sugi?
  • 0 (14 voturi)    
   cum adica?! (Luni, 27 aprilie 2020, 12:18)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   toti astia care sunt de acord cu "stati acasa" si cu ordonantele militare i-asi pune sa suporte si financiar din costul acestor masuri! sa dea fiecare 25% din salariu sau pensie si apoi au dreptul sa spuna " stati acasa"! altfel NU! pai cum adica " stai acasa" dar asta implica somaj si costuri, dar tu nu vrei sa fi solidar?! pai s-a intalnit hotu cu prostu?!
 • +7 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 aprilie 2020, 10:49)

  [anonim]

  • +14 (16 voturi)    
   . (Luni, 27 aprilie 2020, 11:17)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui

   Crezi ca un virusolog nu are ocupatie in afara covidului? Vine vara, ies tintarii, apare si West Nile. Si la viroze oricum nu stam rau: avem gripa, citeva hepatite, exista si virusi diareici...

   Altceva ar trebui poate sa ne nelinisteasca: citi virusologi avem noi de fapt? Ca n-am prea auzit de ei.
   • +11 (19 voturi)    
    Mai e una (Luni, 27 aprilie 2020, 11:29)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Stai calm, ca nici Rujeola nu e eradicata multumita religiei Steer-oide si a urmasilor ei.

    Se plang ca nu exista vaccin pentru COVID, dar pentru alte gripe si ROR avem, dar nu facem, pentru ca ... exista conspiratii primite telepatic de la Reptilieni.

    Am auzit ca reincepe si malaria prin alte parti.

    Anul asta si urmatorul vor fi o provocare adevarata. Si partea proasta e ca daca pana acum dezinformarea era cum era, iar anti-vaxerii debitau prostii, acum mai avem si valuri de inconstienta (a se vedea presiunile BOR de Pasti si oamenii care se plimba pe strazi de nebuni fara declaratii, care dau petreceri etc.)

    Mai vin conspirationisti ca MVM care ma mir ca nu a scris ca virusul e facut de Big Pharma ca sa scoata si ei un ban de cico.
    • -1 (1 vot)    
     Nu Olivia este de vina! (Luni, 27 aprilie 2020, 15:51)

     Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

     Rujeola a facut cel putin 62 de victime, dar nu Olivia este de vina, ca doar nu i-a ucis cu mantuzta dumneaiei!

     De vina sunt cei care o asculta, si care aplca orbeste aberatiile auzite!
     • +1 (1 vot)    
      E complicat (Luni, 27 aprilie 2020, 19:41)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

      Responsabilitatea e impartita.

      Parte buna din responsabilitate, insa, revine, dupa parerea mea, celor ce-au dus in sapa de cauciuc sistemul de invatamant din Romania. E imposibil ca cineva cu macar rudimente de biologie invatate in liceu sa nu priceapa cum functioneaza un vaccin, si ce se intampla cand nu te vaccinezi.

      Din cauza slabei educatii de care beneficiaza actualmente multi dintre elevii din Romania, multa lume are impresia ca vaccinul e ceva magic, care daca-l faci, gata, esti imun pe vecie, si daca nu-l faci, da' faci boala, mori. Altii au impresia ca e diabolic, si chiar daca te fereste de o boala anume, e aproape sigur ca te lasa autist. Putina lume isi da seama cat de complexa e problema imunizarii prin vaccin. Si chiar mai putina lume se informeaza asupra modului in care se testeaza si se aproba un vaccin, care-s considerentele care duc la includerea sau excluderea unui vaccin din schema de vaccinare obligatorie, ce inseamna schema de vaccinare etc.
   • +4 (4 voturi)    
    ... (Luni, 27 aprilie 2020, 12:09)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Daca nu scot locuri la rezidentiat, cum am scris si la articolul cu doctorita de 68 decedata. Considera ca sunt suficienti cei din sistem, aia se tin cu dintii de scaun si tot asa.
    • 0 (0 voturi)    
     oricum nu este mare inghesuiala (Luni, 27 aprilie 2020, 18:59)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     Pe Botosani.

     Stai linistit.
     Nu cred ca salvarea noastra sta in medicina asta de spital - cred ca mai degraba sta in medicina preventiva si in tratarea acasa - este mai ieftin, relativ safe si reduce cheltuielile statului.

     Dar nu am cu cine discuta...
 • +19 (25 voturi)    
  Riscuri si riscuri (Luni, 27 aprilie 2020, 10:53)

  Luk [utilizator]

  Riscul cel mai redus e ca omenii sa nu se intalneasca deloc cu alti oameni (avand in vedere ca ceilalti oameni transmit), asta e un truism pentru clasele pregatitoare. Cum sa faci asta fara sa tranformi toata tara intr-o colonie penitenciara?
  Ce orizont de timp ne da doamna epidemiolog pentru atingerea unei rate de transmitere de 1:1? Maine? Luna viitoare? De azi in 6 luni? 12? Nu stie?
  Unde nu spune tot adevarul doamna epidemiolog: rata de transmitere va fi sub 1 atunci cand o parte dintre cetateni vor fi imunizati. Nu exista niciun motiv pentru care rata sa scada de la 3 la 1 sau sub 1 (in niciun caz mastile si distantarea sociala nu sunt suficiente pentru asta, asta e pur si simplu o minciuna). Doar daca nu inaspresc regulie de distantare sociala doamna epidemiolog intelege mentinerea carantinei si a tuturor restrictiilor existente (inclusiv inchiderea scolilor si afacerilor "neesentiale") pe termen nelimitat.
  Intre timp vor incepe sa moara oameni pe capete din cauza celorlalte boli si de foame sau pentru ca nu-si mai pot cumpara medicamente. Mentinerea restrictiilor actuale o sa omoare cu certitudine mai multi oameni decat covid 19, nici macar nu-i greu de inteles asta.
  Am ascultat destui epidemiologi. Niciunul n-are, de fapt solutii, au doar balmajeli despre situatii ideale si orizonturi cetoase (cand o sa fie, daca am facem, daca apare etc). Cred ca e destul.
  • +5 (7 voturi)    
   Eh (Luni, 27 aprilie 2020, 12:13)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Poate aranjam cu statul sa livreze biscuiti gratis ca sa nu moara oamenii de foame . Numai bugetul parlamentului pe un an asigura biscuiti pe doi ani si n-o sa moara nimeni .
   Fara gluma .
   Cred ca o sa ramanem fara medici mai intai .Deja au incercat sa fuga acum o luna dar au fost legati cu ordonanta. Nu-i de mirare , statistic e ca si cum i-ai trimite in 1939 in UK sa se bata cu nemtii .
   Dupa aia fara medici o sa facem si noi razboiul , dar de partea nemtilor daca intelegi ce vreau sa zic .
  • +4 (12 voturi)    
   Cel mai mare risc (Luni, 27 aprilie 2020, 12:27)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   este aparitia simultana a mai multe situatii de urgenta.
   Cu cat prelungim starea de urgenta pentru Covid, cu atat creste probabilitatea sa mai apara si alte situatii de urgenta: de exemplu seceta, un cutremur, o criza economica mondiala.
   Toate cele enumerate sunt cat se poate de plauzibile: seceta e deja instalata - sunt milioane de hectare de culturi compromise, activitatea seismica in Vrancea e ingrijoratoare, criza economica pare o certitudine.
   Noi am demonstrat ca nu suntem capabil sa facem fata nici la o singura criza - ce va fi cand vor fi doua sau trei?
   • +3 (5 voturi)    
    Just (Luni, 27 aprilie 2020, 12:46)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    Foarte forect comentariul dumneavoastra.
   • +1 (3 voturi)    
    Nu sunt de loc plauzibile! (Luni, 27 aprilie 2020, 15:59)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    Ar fi bine, ar fi excelent ca acele situatii de criza sa fie doar PLAUZIBILE!
    Din pacate, sunt absolut sigure:

    - seceta prelungita este o realitate. Culturile nu au fost compromise inca, dar ieri se spunea de ploi, ori azi este in continuare senin!
    - dupa cel putin doua luni de "stam acasa", criza economica este o certitudine. Chiar daca nu din Romania va incepe!
    - seismul de Vrancea se repeta la fiecare 30-40 de ani, ori din '77 au trecut mai mult de 40!
    Poate ca nu va surveni anul acesta, dar cu ce ne ajuta amanarea - cate din imobilele cu bulina rosie au fost consolidate, sau demolate?!?
   • +1 (1 vot)    
    deja a aparut dar (Luni, 27 aprilie 2020, 19:01)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    daca guvernantii nostri nu s-au descurcat cu una cum sa se descurce cu doua deodata.

    Curat ghinion.
    De abia astept sa isi termine mandatul JK sa dau cu tot ce am in mine in prostia si aroganta acelui ins.
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 aprilie 2020, 14:37)

   [anonim] i-a raspuns lui Luk

   • +2 (2 voturi)    
    Nu doar eu ii zic distantare sociala (Luni, 27 aprilie 2020, 22:45)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu ma apuc sa inventez termeni noi. Daca e sa ma corectati pe mine, atunci trebuie sa corectati media pe 4-5 continente.
    Poate binevoiti a avea rabdare sa le scrieti si lor. Incepeti cu media din UE si terminati cu aia din US, HK, Taiwan sau Coreea de Sud.

    O sa fiu tot aici sa va accept scuzele.
   • 0 (0 voturi)    
    pentru Dvs. (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:57)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

    distantarea sociala are un precursor din 1824 care se numeste distanta sociala - nu insist.

    distantarea sociala si distantarea fizica sunt sinonime.
    au aparut in acelasi an, din aceeasi cauza.
    So not a big deal - just search for it.

    Cred ca puteti de astazi sa reveniti asupra opiniei Dvs. in raport cu cea exprimata de Luk.

    Va doresc mult succes.
 • +20 (22 voturi)    
  Este absolut cert! (Luni, 27 aprilie 2020, 11:00)

  ABBV [utilizator]

  daca nu dam drumul sa producem si sa avem venituri sa putem cumpara. Va fi tragic pentru toata lumea. Inclusiv pentru tovarasul epidemiolog.Economiile pot tine o vreme, dar cand se vor termina ...va fi prapad.
 • +8 (12 voturi)    
  ar trebui platiti la numarul de pacienti (Luni, 27 aprilie 2020, 11:17)

  bobo2 [utilizator]

  sa vedeti atunci cum si-ar schimba previziunile
 • +8 (18 voturi)    
  Cand (Luni, 27 aprilie 2020, 11:41)

  Costi888 [utilizator]

  Vii si spui ca un om de 92 de ani cu ditamai istoricul de comorbiditati a murit de coronavirus.. nu mai ai nicio credibilitate. Lasati oamenii sa mearga la munca. Cei vulnerabili sa stea in casa si gata.
 • +12 (18 voturi)    
  Eu zic (Luni, 27 aprilie 2020, 11:44)

  Wheelwright [utilizator]

  sa stam un an, doi, trei in casa, pana o sa se descopere vaccinul.
  Asa o sa ramaneti voi epidemiologi vedetele momentului.

  Nu exista nicaieri in lume al doilea val.
  • 0 (8 voturi)    
   o fi al treilea val.... (Luni, 27 aprilie 2020, 12:15)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   dar e invizibil cum e si dublarea alocatiilor pt. copii si marirea pensiilor cu 40% ,pentru bunicii nostri , al meu a muncit 48 de ani si are pensie de 1800 ron ! ai , unde-i marirea de pensii , ca a contribuit atatia ani si n-a fost comunist , n-a vrut pur si simplu si in acest fel a ratat posturi inalte , era cel mai priceput in agricultura , i-au zis ca daca se face PCR-ist , devine ministru agriculturii , prin anii 70' ! ehe !
  • +2 (2 voturi)    
   Exista la A Toffler :)) (Luni, 27 aprilie 2020, 12:47)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   .
  • -3 (7 voturi)    
   ba exista (Luni, 27 aprilie 2020, 12:55)

   rradu [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   https://time.com/5826918/hokkaido-coronavirus-lockdown/
 • +4 (14 voturi)    
  asta cred ca n-a deschis o carte de medicina (Luni, 27 aprilie 2020, 12:15)

  Stefan534324 [utilizator]

  in viata lui. Astia sunt propagandisti, nu doctori. Toti astia asa zis epidemiologi, pandemiologi, si ce alte meserii de conjunctura isi mai aroga, ar trebui anchetati dupa aceasta nebunie pentru transformarea tarii in spital, propagarea de informatii false, si subminarea economiei nationale.
 • +8 (14 voturi)    
  Gândire îngustă (Luni, 27 aprilie 2020, 12:24)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Ar fi fost foarte simplu pentru toate țările ce deja au început să se deschidă (inclusiv Spania, Belgia) să păstreze restricțiile până în iunie, sau iulie, sau până la anul....cum se pare că gândesc autoritățile noastre, cele care nu au niciun plan de ieșire și redresare economică, tot ce au putut emite a fost acea dată de 15 mai, cînd nu se știe exact ce va fi. În alte țări autoritățile se mai gândesc și la impactul catastrofal asupra economiei și, implicit, asupra sănătății oamenilor, în general. În alte țări planurile de relaxare se anunță cu 10-15 zile înainte și se spune clar ce va fi voie și ce nu. Dar e mai simplu să o dai încolo de economie privată și să scoți poliția la încasat amenzi și armata la paradă. Am rămas noi și ungurii (cu al lor Viktator), fără niciun plan concret de ieșire.
 • +6 (12 voturi)    
  Trebuie sa stati sub pat (Luni, 27 aprilie 2020, 12:31)

  alfa1 [utilizator]

  Din cauza unor incompetenti care nu stiu decat sa bage frica in voi ! Treziti-va odata din manipularea asta si dati la o parte frica din voi. Riscul in Romania e mai mare sa muriti in accident de masina decat de Covid !!
  • +4 (12 voturi)    
   Corect! (Luni, 27 aprilie 2020, 12:52)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   Anul trecut au murit 2.000 de oameni in accidente rutiere si n-a stat nimeni in casa de frica autoturismelor.
   Ce tampenie :))
   • 0 (0 voturi)    
    Boris (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:56)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    S-a speriat ca in UK se anuntau 250000 morti . La noi asta se traduce in 80000 morti . Daca nu-i imprastii pe mai multe luni incat sa se transforme doar in mortalitate mai mare cu 25% timp de circa 12 luni si in schimb ii scapi si iti vin 40000 intro singura luna atunci o sa ai isterie reala , gen tara africana , nu doar niste rate intarziate .
 • +4 (12 voturi)    
  Mi se pare ciudat... (Luni, 27 aprilie 2020, 12:39)

  Gigi Kent [utilizator]

  Mi se pare deja ciudat ca li se mai da inca microfonul. Vremea lor a trecut deja. E vremea sa vorbeasca economistii … si vor avea mult de vorbit. Extrem de mult.
 • +4 (8 voturi)    
  Ce altceva poate spune un medic? (Luni, 27 aprilie 2020, 13:22)

  tontu [utilizator]

  Daca ar fi sa ne luam dupa cei care lucreaza in sistemul sanitar n-ar trebui sa mai iesim din casa anul asta. Problema e ca daca noi nu muncim si nu consumam s-ar putea ca in curand sa nu mai fie bani nici pentru salariile lor.
 • +2 (2 voturi)    
  Care al doilea val si unde? (Luni, 27 aprilie 2020, 20:25)

  Luk [utilizator]

  Ca-s satul de miciuni si propaganda. Cifre.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by