​INTERVIU Cât de imprevizibilă este infecția cu noul coronavirus: Se poate transforma brusc într-o afecțiune severă după o săptămână de simptome ușoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2020, 18:41 Actualitate | Coronavirus


Adrian Pană
Foto: AGERPRES
Infecția cu noul coronavirus este o afecțiune extrem de imprevizibilă, iar automedicația și lipsa unei discuții cu medicul, în momentul în care apar simptome suspecte, nu sunt recomandate sub nicio formă, declară Adrian Pană, medic primar sănătate publică, medic specialist epidemiolog și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-un interviu acordat HotNews.ro. Chiar dacă 80% dintre cei infectați fac forme ușoare de boală (sau asimptomatice), în cazul persoanelor care au forme ușoare există riscul ca, după o săptămână de simptome ușoare, afecțiunea să se transforme într-una severă.

Din informațiile pe care le avem în acest moment, "știm că aproape 80% dintre persoanele infectate fac o formă ușoară de boală, fie asimptomatică, fie cu simptome ușoare. Undeva la 15% fac o formă severă de boală - o pneumonie care necesită internare în spital, și 5% dintre persoanele infectate fac o formă critică de boală, care necesită din start monitorizare în terapie intensivă, eventual și ventilație mecanică", explică medicul Adrian Pană.


80% dintre cei infectați fac forme ușoareEl avertizează însă că boala poate evolua diferit, "și anume la acei 80% care fac forme ușoare de boală, și ne referim aici în special la persoane care fac forme ușoare, nu asimptomatice, există posibilitatea ca, după o perioadă de aproximativ o săptămână, în care avem simptome ușoare, lucrurile să se modifice relativ brusc, iar afecțiunea ușoară să se transforme într-o afecțiune severă. Tocmai din această cauză, pacienții pozitivi, chiar dacă au forme ușoare, trebuie monitorizați. Prin monitorizare nu înțeleg obligatoriu internarea în spital, ci monitorizarea într-un setting izolat, în care pot fi păstrate precauțiile referitoare la expunerea altor persoane la virus. Dar pe de altă parte, trebuie să existe o modalitate în care avem informații zilnice despre starea parametrilor clinici ai pacientului respectiv. Pentru formele severe și critice, nu există alternativă, decât tratarea în cadrul spitalului."

Epidemiologul Adrian Pană amintește ce trebuie să facă fiecare dintre noi, în cazul în care are simptome suspecte: să sune la medicul de familie sau, dacă simptomele sunt severe, direct la numărul de urgență 112: "Potrivit definiției de caz de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, orice persoană care are febră, greutate în respirație, tuse seacă trebuie să anunțe telefonic medicul de familie - dacă nu are o formă foarte gravă, pentru că atunci sună la 112 - și să îi explice, să discute situația prin care trece. Medicul de familie, în funcție de situația clinică, ar trebui să îi facă o recomandare în acest sens și, dacă consideră că acest caz este suspect și se încadrează în definiție, va face o recomandare pentru testare. După ce avem testarea, cu siguranță că triajul pacienților cu forme ușoare, severe sau critice îl efectuează medicul."

Medicul Adrian Pană subliniază că sub nicio formă nu trebuie să apelăm la automedicație sau să evităm o discuție cu medicul. Pe de altă parte însă, suntem încă în sezonul gripei și al infecțiilor respiratorii, iar o mare parte dintre acestea nu sunt infecție cu coronavirus, chiar dacă simptomele pot să semene. Tocmai de aceea este necesară o discuție cu medicul: "Nu încurajez automedicația, nu încurajez lipsa contactului cu medicul, dar nu încurajez, pe de altă parte, nici fobia excesivă și teama pentru orice strănut. Să nu uităm că în perioada aceasta încă avem sezon gripal și sezon de răceli comune, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre afecțiunile respiratorii care se manifestă cu febră, tuse, pot fi și alte tipuri de infecții respiratorii și în niciun caz infecție cu coronavirus. Tocmai din această cauză, cred că discuția lămuritoare trebuie purtată cu medicul de familie, care trebuie să știe definiția de caz suspect și să o aplice."

Adrian Pană atrage de asemenea atenția că este foarte important ca, în cazul în care o persoană este confirmată pozitiv, ea este o persoană contagioasă pentru ceilalți: "spațiile în care avem, să spunem, carantină la domiciliu, trebuie să ne asigurăm că acel spațiu trebuie să fie securizat în așa fel încât persoana respectivă să aibă un contact minimal cu ceilalți membri ai familiei, să nu petreacă timp împreună, interacțiunea să fie limitată, la distanță suficientă și cu materiale protective - masca, în principal".


Și persoanele sub 65 de ani pot face forme severe ale boliiFiind vorba despre o afecțiune nouă, COVID-19 este destul de complexă, iar informațiile pe care le obținem despre ea sunt într-o continuă dinamică, spune medicul Adrian Pană: "În ultimele două luni și jumătate, cantitatea de informații obșinută pe de o parte prin faptul că a crescut numărul de cazuri și implicit am avut raportări mai frecvente, atât ale simptomatologiei, cât și severității, cât și tratamentelor încercate, ne-a făcut să fim pe de o parte precauți, pe de altă parte să fim atenți apropo de cât de rapide sunt cunoștințele noi adăugate."

În plus, "ceea ce știam la început este adevărat, că preponderent sunt afectate persoanele mai în vârstă și persoanele care au diferite comorbidități, severitatea fiind cumva direct proporțională cu numărul comorbidităților, mai ales dacă ele includ o boală cardiovasculară, o boală renală cronică, diabet sau obezitate, și de multe ori acest complex de afecțiuni se asociază".

De asemenea, vârsta medie de deces este undeva la 60 de ani, "iar bărbații într-adevăr au o mortalitate de aproape două ori mai mare decât femeile, lucru care s-a observat și în alte țări".

Între timp însă, s-a observat că și persoanele sub 65 de ani pot face forme severe de boală, chiar critice, și pot să aibă loc și decese, chiar dacă în număr mai mic. "Marea lor majoritate fiind persoane care au și alte boli asociate, dar o parte fiind persoane care păreau sănătoase", subliniază epidemiologul Adrian Pană.

Nu există încă "o explicație unică și foarte precisă care să explice acest lucru, dar o teorie care este încă în evaluare este aceea că, la anumite persoane, răspunsul imun al organismului propriu poate fi exagerat și, de fapt, afecțiunea principală este dată de acest răspuns exagerat al organismului, care până la urmă se autodistruge", explică Adrian Pană.

El mai spune că este încă prematur "să reușim să stratificăm extrem de precis populația care e la un risc mai mare sau mai mic, dar știm cu siguranță că cine are peste 65 de ani are un risc mult mai mare decât o persoană tânără. Știm, de asemenea, cel puțin din datele locale, că cea mai frecventă grupă de vârstă afectată, care s-a dovedit că este cel mai frecvent pozitivă la coronavirus, e grupa între 40 și 59 de ani. Când spun 'afectată', mă refer la toate formele de boală, nu doar la formele severe."Citește și:

 • INTERVIU Cum vede un medic epidemiolog relaxarea restricțiilor: Inclusiv în țări care au o disciplină mult mai serioasă, relaxarea nu a făcut decât să aducă un al doilea valCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18215 vizualizari

 • 0 (26 voturi)    
  Minciuni (Vineri, 24 aprilie 2020, 18:58)

  heraasku [utilizator]

  97% sunt cazuri ușoare
  https://www.worldometers.info/coronavirus/
  • +3 (11 voturi)    
   Contagiozitatea mare inseamna (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:51)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   mortalitatea mica; un virus letal nu poate fi raspandit.
   • +4 (6 voturi)    
    Asta trebuia spus si celor .. (Vineri, 24 aprilie 2020, 23:26)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

    .....care au murit de ciuma in secolele si mileniile trecute.

    "Ciuma sau pesta (lat. pestis = epidemie) este o boală infecțioasă deosebit de contagioasă, produsă de bacteria Yersinia pestis. În trecut, boala a luat forme de pandemie întinzându-se pe mai multe continente"

    Na ca ciuma nu stie de spusele tale. Incearca s-o convingi si pe "ea", cu aceeasi intelepciune care te caracterizeaza.
    • -3 (3 voturi)    
     Ce legatura are (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 2:12)

     CristianG [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     cu Covid19?
     Doua lucruri ciudate:
     1) Mortalitatea reala a Covid19 este 0.1%-0.3% (au iesit niste studii foarte interesante in California)
     2) In ziua de azi, daca ai ciuma, mai vorbeste lumea cu tine.Important este sa n-ai covid19.
     • 0 (0 voturi)    
      Legatura .. (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 22:09)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui CristianG

      . daca te uiti atent si stii sa citesti, este la comentariul celui caruia i s-a adresat comentariul meu.

      "Lucrurile" sunt ciudate doar in capul tau, dar de fapt ele sunt foarte clare: spre deosebire de COVID, pentru ciuma exista tratament, chiar si vaccin:

      "Tratament
      Ciuma netratată evoluează spre deces. Dacă pacienții sunt diagnosticați cât mai repede,
      tratamentul antibiotic și cel de suport sunt eficiente.

      Prevenirea

      Masurile de prevenire includ:
      - informarea populației asupra zonelor unde ciuma este ”activă”
      - protejarea împotriva ciupiturilor de purici
      - evitarea manipulării animalelor sau a carcaselor acestora din zonele endemice cu
      ciumă
      - evitarea contactului cu țesuturi din plăgile supurative (”bube”) sau materiale
      folosite la acoperirea acestora sau expunerea la pacienții cu forme pneumonice.

      Vaccinarea

      Vaccinarea este recomandată numai pentru persoanele expuse unui risc mare de infectare ca
      de ex. personalul din laboratoare.
   • 0 (0 voturi)    
    vorbești prostii (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 22:00)

    hdd [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

    Nu trebuie să fie letal instantaneu.

    Dacă are perioadă de incubație de câteva săptămâni și apoi e 100% letal, tu cât timp ești asimptomatic îl răspândești bine mersi.

    Gândește-te un pic.

    Deci un virus 100% letal poate și el să fie răspândit.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu chiar (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 13:19)

   unstudent [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   E o diferenta intre cazurile active si cazurile inchise. Daca se imbolnavesc azi 100 oameni si maine nu a murit niciunul, nu poate fi trasa concluzia ca rata mortalitatii e 0, fiindca din 100 nu a murit niciunul. Deci, chiar daca sunt 100 cazuri active si 0 morti, rata decesului nu e zero. Trebuie asteptat pana cei 100 ori se fac bine (nu mai au virus detectat) ori mor. Asta inseamna ca trebuie asteptat pana cazurile se inchid. Din acelaeasi considerente, nu se pot trage concluzii despre gravitatea bolii. Statistica citata de dumneavoastra (97%) se refera la cazurile deschise. Din cei 97% oameni, din pacate unii vor face forma mai severa, sau chiar vor deceda. Pentru cazurile inchise, statisticile sunt mult mai dure: 20% decese la momentul comentariului meu. Adevarul este probabil undeva la mijloc; testarea este inca neadecvata in multe tari, astfel ca nu se stie numarul real al imbolnavirilor, dar nici al deceselor (ca exemplu, in New York nu contorizeaza inca rata deceselor la domiciliu, abia acum au inceput sa faca estimari).

   Concluzia: stati acasa.
 • +5 (11 voturi)    
  domnul doctor... (Vineri, 24 aprilie 2020, 19:02)

  eugen111 [utilizator]

  lucreaza activ intr un spital ,consulta pacienti covid sau isi da cu parerea asa cum multi o fac zilele astea?
  Imi place cum se combina povestile ,pacienti care povestesc cum nimeni nu ii consulta sau intreaba de vorba cu zilele si medici care pozeaza super costumati , cu zeci de manus(de parca a 2 a pereche ar conta )i ,masca viziera ,ochelari etc si care ti povestesc cat de groaznic e virusul...
  • +1 (7 voturi)    
   "Alte masti, aceeasi piesa"(Glossa, Eminescu) (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:49)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui eugen111

   aceiasi ciubucari in complicitati inavuabile...
 • 0 (10 voturi)    
  :( (Vineri, 24 aprilie 2020, 19:42)

  tirolez [utilizator]

  Sper sa se nu fie inconstienti sa deschida scolile.
 • -5 (13 voturi)    
  omul e depasit (Vineri, 24 aprilie 2020, 19:45)

  srpc [utilizator]

  s-a aflat ca boala e a vaselor sanguine, nu a plamanilor
  • -2 (2 voturi)    
   da (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:06)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui srpc

   asa este!
  • 0 (2 voturi)    
   cted ca mai degraba (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 2:14)

   CristianG [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   este o boala din sfera psihiatrica ( un fel de delir )
 • +8 (20 voturi)    
  ce de-a experti (Vineri, 24 aprilie 2020, 20:53)

  Je__ [utilizator]

  si articole cu cat e de periculos Covidul

  am impresia ca s-a cam fasait subiectul, si striga regimul mai tare, ca poate poate populimea mai sta speriata o tzara


  bai baieti, mor ailalti spanzurati, de boli, de foame
  sunt depresivi, impuscati de militie...cu banii luati...200 000 de amenzi cuantum de 100 milioane EUR

  mai bine faceti un top paralel, sa vedem ca ai 500 de morti si infectati (mai mult din spitale si camine de batrani, ca unii destepti au carat pacientii cu simptome usoare cu izoleta prin spitale), s-ar putea sa fie pepsi pe langa dramele colaterale
  • +2 (10 voturi)    
   Pentru (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:38)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   a veni apoi cu vaccinul, mai inainte raspandesc frica !
  • +4 (6 voturi)    
   bancul cu COVID-ul (Vineri, 24 aprilie 2020, 23:50)

   MiliTian [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Coronavirusul va rămâne în memoria umanităţii ca bancul ăla cu Bulă care vine cu ochiul umflat şi arcada spartă la şcoală.
   – Vai, Bulă, dar ce-ai păţit? zice doamna.
   – Ştiţi, mi s-a aşezat o viespe lângă ochiul drept.
   – Şi aşa groaznic te-a înţepat viespea?
   – Nuuu, că n-a apucat, a strivit-o tata cu vâsla.
 • +10 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 aprilie 2020, 21:01)

  [anonim]

  • 0 (8 voturi)    
   E bun prilej (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:32)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui

   pentru spagarii dintotdeauna...
  • +2 (6 voturi)    
   exact (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:32)

   AMDATi [utilizator] i-a raspuns lui

   nimic nou, ce spune el se stia de acum 2-3 luni.
   Si daca tii cont ca 80% sunt doar din cei confirmati, iar neconfirmati/netestati sunt de 5-10 ori mai multi, scad procentele de 15 si 5% proportional.
 • +1 (9 voturi)    
  Ia sa ne spuna doctorul asta ceva... (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:04)

  Sparafucile [utilizator]

  Cei care n-au doctor de familie ce fac, mor cu zile? Iar unii n-au nu fiindca n-ar avea card de sanatate ci fiindca prosperitatea le-a permis sa se trateze in mediul privat pina acuma. Nu sa-si piarda vremea pe la veriga intermediara numita medic de familie. Or mediului privat i se interzice sa practice medicina in aceste zile de parca numai la stat ar fi specialisti. Ce strica daca Sanadorul era lasat in continuare sa faca teste Covid bune, adica RT- PCR ? Usura sau nu usura povara de teste de pe umerii statului? Mai nou si Med-Life-ul poate face teste RT-PCR dar nici el nu este lasat. Ce-i cu ETATIZAREA asta imputita? Arafat si Tataru nu pot concepe si altceva?
 • -1 (11 voturi)    
  Ce comentarii românesti :-) (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:52)

  Godzillagrrr [utilizator]

  :-)
  • -1 (1 vot)    
   iau commentul tau (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 2:16)

   CristianG [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   ca pe unul pozitiv. Plusul e de la mine. Romanesc e OK.
 • -1 (7 voturi)    
  Sa vina anestezistul din Strasbourg (Vineri, 24 aprilie 2020, 23:11)

  xolv [utilizator]

  sa clarifice.
 • 0 (6 voturi)    
  Climate Change Si Carbon Tax (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 7:22)

  Parzivall [utilizator]

  Am crezut ca e bigest hoax posible. M-am inselat!!!
  • 0 (0 voturi)    
   nu (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 21:57)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   nu este hoax.
   Virusul e real.
   Măsurile sunt exagerate.

   Conspirațiile de care vorbești au un sâmbure de adevăr. Există ăia care ar vrea să domine lumea.
   Realitatea e că NU POT.
   Influențează, dar marginal. Entropia e imensă.

   Cam cum ai încerca să încălzești oceanul cu un fierbător.
   • 0 (0 voturi)    
    La masuri ma refeream si eu (Duminică, 26 aprilie 2020, 16:28)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui hdd

    Climate Change e real dar...Carbon Tax.
    Coronavirusul e real dar….masuri de limitare a libertatii individuale si de distrugere a actualului model economic. Stai sa vezi anii care vin!!!
 • +1 (1 vot)    
  Medicul de familie? Ha, ha ! (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:29)

  mircea_cjn [utilizator]

  Auziti recomandare:
  "Medicul de familie, în funcție de situația clinică, ar trebui să îi facă o recomandare în acest sens și, dacă consideră că acest caz este suspect și se încadrează în definiție, va face o recomandare pentru testare."

  Pai va zic eu cum e cu medicul de familie, această...formă fără fond. Caz concret.
  Program 5 ore/zi, alternativ dimineata-dupa amaiza.
  De vineri la 12 până luni dupa amiaza- pauza totala, vorba aia, weekendul să trăiască.
  Telefon: ha, ha! Este un fix care e mereu deranjat, iar mobilul nu se dă, că doar sunt 3000 de pacienți și ar fi deranj mare la dom' doctor, nu?
  Asa că dacă ai o problemă, ești obligat să te duci efectiv la doctor.
  Acolo, surpriza! Nici vorbă să te primească in cabinet, iese pe hol și te face cu ou și oțet , că de ce ai venit? " eu nu am costum de cosmonaut să vă consult!" spune doctorul de familie.. Adică , stați acasă ...până când? Păi, până ajungeti in comă, că nici urgențele nu te iau, te trimite...ați ghicit, la medicul de familie !
  Asta e , dragilor. In perioada asta daca te imbolnăvești (și nu neapărat de COVID) nu ai nicio șansă. Sănătate !
 • +1 (1 vot)    
  "Imprevizibilitate", zau?! (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 13:45)

  Namaste [utilizator]

  mai rau decat Cercel.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by