VIDEO Klaus Iohannis: România se află încă pe un trend ascendent al epidemiei de Covid-19, regulile trebuie respectate „aproape cu sfințenie”

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 23 aprilie 2020, 11:55 Actualitate | Coronavirus


Iohannis cu masca de protectie
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a avertizat joi că România, care a depășit 10.000 de cazuri de Covid-19, cu aproape 400 noi infecții în ultimele 24 de ore, este încă pe un trend ascendent al pandemiei și regulile impuse de autorități trebuie respectate „aproape cu sfințenie”, în condițiile în care există un risc major ca „epidemia să se reaprindă foarte repede”.

„Din păcate am depășit astăzi numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID 19 și avem o creștere semnificativă a cazurilor confirmate în ultimele 24 de ore, aproape 400 de cazuri noi. Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei și trebuie să continuăm să respectăm, cu strictețe, aș spune aproape cu sfințenie, măsurile de igienă și de distanțare socială. Nu ne putem permite să slăbim deloc vigilența, pentru că nu ne aflăm încă în etapa în care putem vorbi de o plafonare a curbei infecției în țara noastră. De altfel, cele mai multe state se află încă în primele faze ale epidemiei, iar în țările care au fost afectate mai devreme, atenție, se observă o reapariție îngrijorătoare a cazurilor”, a spus Iohannis, înaintea de a participa la o videoconferință cu liderii UE.

Șeful statului a arătat că, potrivit dovezilor medicale, „cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina, ceea ce înseamnă că există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte ușor, chiar și în acele zone unde părea a fi ținută sub control”. „Toate acestea ne arată, o dată în plus, că eforturile naționale trebuie, în mod obligatoriu, dublate de un efort comun la nivel european pentru combaterea efectelor acestei pandemii”, a adăugat el.

În ceea ce privește discuțiile cu liderii UE, România susține Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică, care definește „un set de principii care vor sta la baza viitorului plan de relansare economică și cuprinde, totodată, principalele direcții de acțiune care ar urma să fie incluse în acest plan”.

Potrivit șefului statului, unul dintre cele mai importante obiective ale planului de redresare economică este asigurarea unei autonomii strategice a Uniunii Europene în special în ceea ce privește sectoarele vitale, cum este sănătatea.
„Criza actuală ne-a arătat cât de important este un sistem de sănătate solid pentru asigurarea unui răspuns adecvat la situațiile de urgență. Trebuie să consolidăm substanțial capacitatea Uniunii în acest domeniu și să asigurăm sprijinul pentru ca statele membre să-și îmbunătățească semnificativ sistemele naționale de sănătate. Acesta va fi un element esențial în construirea autonomiei noastre strategice”, a subliniat președintele.
Este a treia zi la rând când șeful statului ține o declarație de presă la ora 14.00, la cea de miercuri anunțând că starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai, iar restricțiile vor fi relaxate începând cu această dată.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială):
 • Din păcate am depășit astăzi numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID 19 și avem o creștere semnificativă a cazurilor confirmate în ultimele 24 de ore, aproape 400 de cazuri noi. Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei și trebuie să continuăm să respectăm, cu strictețe, aș spune aproape cu sfințenie, măsurile de igienă și de distanțare socială. Nu ne putem permite să slăbim deloc vigilența, pentru că nu ne aflăm încă în etapa în care putem vorbi de o plafonare a curbei infecției în țara noastră. De altfel, cele mai multe state se află încă în primele faze ale epidemiei, iar în țările care au fost afectate mai devreme, atenție, se observă o reapariție îngrijorătoare a cazurilor.
 • Dovezile medicale sugerează că cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina, ceea ce înseamnă că există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte ușor, chiar și în acele zone unde părea a fi ținută sub control. Toate acestea ne arată, o dată în plus, că eforturile naționale trebuie, în mod obligatoriu, dublate de un efort comun la nivel european pentru combaterea efectelor acestei pandemii.
 • În acest sens, astăzi, începând cu ora 16:00, voi participa la o nouă videoconferință cu membrii Consiliului European, dedicată tocmai acestui subiect major pentru toate statele membre.
 • Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică, prezentată recent de către președintele Consiliului European și cel al Comisiei Europene, este principalul subiect pe care îl vom aborda în cadrul reuniunii.
 • Acest document definește un set de principii care vor sta la baza viitorului plan de relansare economică și cuprinde, totodată, principalele direcții de acțiune care ar urma să fie incluse în acest plan.
 • Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs, iar România susține această inițiativă.
 • Unul dintre cele mai importante obiective ale planului de redresare economică este asigurarea unei autonomii strategice a Uniunii Europene. Și aici mă refer la anumite sectoare vitale, precum sănătatea.
 • Criza actuală ne-a arătat cât de important este un sistem de sănătate solid pentru asigurarea unui răspuns adecvat la situațiile de urgență. Trebuie să consolidăm substanțial capacitatea Uniunii în acest domeniu și să asigurăm sprijinul pentru ca statele membre să-și îmbunătățească semnificativ sistemele naționale de sănătate. Acesta va fi un element esențial în construirea autonomiei noastre strategice.
 • Un alt obiectiv al planului european de redresare economică îl reprezintă asigurarea unui program masiv de investiții, axat pe consolidarea semnificativă a industriilor esențiale și pe relansarea industriilor și a serviciilor puternic afectate.
 • În actuala situație, este necesară o finanțare substanțială la nivel european a eforturilor de combatere a efectelor acestei crize. Din acest motiv, voi susține crearea unui Fond de redresare economică, de care să poată beneficia, atenție, toate statele membre, ca un instrument suplimentar față de măsurile de sprijin luate anterior deja la nivel european.
 • Acest instrument trebuie să fie complementar finanțării din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Și aici mă refer, spre exemplu, la sectorul medical și la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19.
 • Pe de altă parte, voi susține ferm politicile clasice. Politica de coeziune și agricultura nu își pierd în nici un caz relevanța în actualul context complicat. Dimpotrivă, acestea trebuie să rămână politici esențiale în viitorul buget al Uniunii, destinate evident și reducerii decalajelor de dezvoltare dintre statele membre sau dintre regiunile europene.
 • Şi pentru că m-am referit la sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei, doresc să subliniez că, prin măsurile luate la nivel european, a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual al Uniunii. Astfel, ca să dau nişte exemple, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziția de echipamente medicale. 300 de milioane de euro pentru susținerea șomajului tehnic, 120 de milioane euro, atenție, stimulente de risc pentru cadrele medicale și 30 de milioane de euro pentru susținerea asistenților sociali, implicați în acțiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile. Subliniez că aceste fonduri sunt disponibile acum deja și vor fi folosite de către Guvernul Orban. Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuși să limităm efectele nocive, generate de pandemie, are la bază un efort comun al tuturor țărilor membre.
 • Solidaritatea și unitatea sunt indispensabile și trebuie să prevaleze acum, în detrimentul oricăror abordări care au potențialul de a crea breșe și falii în interiorul proiectului european.
 • Așa cum virusul nu ține cont de granițe, la fel și noi, în marea familie europeană, va trebui să avem maturitatea de a trece peste orice bariere artificiale care ne pot bloca sau întârzia în a găsi soluțiile cele mai rapide și eficiente în aceste momente extrem de dificile.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10737 vizualizari

 • +4 (28 voturi)    
  Și ce să ne zică? (Joi, 23 aprilie 2020, 12:00)

  Tayen [utilizator]

  Să ne explice de ce bugetarii primesc toți banii deși stau acasă!?
  HUOOOO PNL!!!
  PNL=PSD!
  PNL+PSD=USL!
 • -5 (29 voturi)    
  of (Joi, 23 aprilie 2020, 12:02)

  cucuveauamov [utilizator]

  rau e stai singur acasa in carantina. Carmen, ajuta-ne!
 • +6 (22 voturi)    
  mda (Joi, 23 aprilie 2020, 12:10)

  martel55 [utilizator]

  guvernare improvizata , fara nici un plan, cu masuri de pe o zi pe alta. care uneori se mai si bat cap in cap ...singurul lucru cert in aceasta guvernare e ca nu se ating de pensiile speciale si nu au de gand sa reformeze aparatul bugetar, in rest doar improvizatii
 • -7 (25 voturi)    
  il intampinam ca de obicei (Joi, 23 aprilie 2020, 12:19)

  mmmircea [utilizator]

  cu traditionalul de acum: Jos Iohanis, du-te tare, ca nu faci altceva decat sa asmuti poporul impotriva ta. De la o vreme iesi zilnic, te mananca de-o suspendare.
 • +7 (17 voturi)    
  Ce face carantina din oameni (Joi, 23 aprilie 2020, 12:37)

  Eu38 [utilizator]

  Iohannis a muncit in 3 zile cat in 5 ani.
  • +1 (1 vot)    
   si inca nu s-au scurs (Joi, 23 aprilie 2020, 14:31)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   Toate zilele de munca care trebuiesc prestate tot asa... Ghinion!

   Pe astia ultimii nu o sa ii uite prea usor.
   Hai ca se poate
 • -8 (18 voturi)    
  s-a decis sacrificarea vatafului guberniei? (Joi, 23 aprilie 2020, 12:44)

  demaGOGU [utilizator]

  ...aceste iesiri zilnice au, probabil, rolul, de a canaliza toata mania populatiei locale care traieste cu sabia falimentului economic deasupra capului.
 • -8 (10 voturi)    
  pariu ca este despre invatamant (Joi, 23 aprilie 2020, 12:52)

  ..13 [utilizator]

  hohoho
  • 0 (2 voturi)    
   Na ca m-am nimerit (Joi, 23 aprilie 2020, 14:31)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Ghinion.
 • -7 (19 voturi)    
  Werner face progrese (Joi, 23 aprilie 2020, 13:01)

  galeo [utilizator]

  In curand va invata sa vorbeasca si sa citeasca
  • +1 (3 voturi)    
   Te pomenesti (Joi, 23 aprilie 2020, 15:17)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ca ia lectii de la dancila????!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  revolutie?! (Joi, 23 aprilie 2020, 14:07)

  wweesstt [utilizator]

  daca nu spune ca se vor taia toate pensiile speciale(de serviciu) si ca se va reduce cheltuiala cu salariile bugetarilor(cea mai mare cheltuiala din euroapa) mai bine sa nu apara!
  Chiar nu organizeaza nimeni un miting in strada cu lanternele aprinse seara, pentru desfintarea tuturor pensiilor speciale si pt diminuarea cheltuielior cu aparatul bugetar?! Hai sa le dam o 'placuta suedeza' si psd-istilor de la pnl!
 • 0 (4 voturi)    
  Politizati, politizati... (Joi, 23 aprilie 2020, 14:12)

  purplehaze [utilizator]

  mai postaci PSD !
  ...Parca va mai baga cineva in seama, oh !
 • +2 (8 voturi)    
  Atenție! (Joi, 23 aprilie 2020, 14:16)

  Mazeta [utilizator]

  Un fond comun european înseamnă ca țările mai puțin afectate de criză le vor sprijini pe cele mai grav afectate. Iohannis face foarte bine ca a umflat cifrele bolnavilor, dar inca nu e suficient.
 • -4 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 aprilie 2020, 14:17)

  [anonim]

  • +3 (9 voturi)    
   ... (Joi, 23 aprilie 2020, 14:33)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui

   I-au trimis cu forta? Mai degraba daca ii opreau le incalcau drepturile.
   Cu cat suntem mai putini pe aici, cu atat mai bine.
 • +2 (2 voturi)    
  Care trend ascendent? (Joi, 23 aprilie 2020, 15:36)

  copci [utilizator]

  Saptamana 17-23 aprilie: 2389 cazuri
  Saptamana 10-16 aprilie: 2505 cazuri
  Calcul simplu, facut de pe worldometers.
  Asadar, continua tendinta de scadere a numarului de cazuri.
 • +2 (2 voturi)    
  dovezile medicale arată (Vineri, 24 aprilie 2020, 3:06)

  JohnGugu [utilizator]

  Dovezile medicale sugerează nu doar că mai toată populația lumii se poate contamina, ci că se VA contamina, aceasta fiind evoluția firească a oricărei epidemii.
  Până când nu vor trece prin infecție măcar 60% din oameni, pandemia nu se poate opri. Deci, care e planul? Stăm în arest la domiciliu următorii 2-3 ani?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by