Avocatul Poporului solicită autorităților să liniștească populația și să dea asigurări că măsuri precum cea privind separarea de familii a persoanelor de peste 65 de ani nu vor fi adoptate în România. Un proiect elaborat de Institutul Matei Balș condus de Adrian Streinu Cercel și care include măsuri precum separarea vârstnicilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, "în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”, a stârnit reacții aprinse în spațiul public.

Renate WeberFoto: Agerpres

Într-un comunicat de presă transmis marți, Avocatul Poporului susține că în ultimele două zile instituția a primit sute de petiții, în care persoane în vârstă își exprimă temerea în legătură cu așa-zisele planuri și declarații ale unor oficialități privind "îndepărtarea persoanelor de peste 65 de ani din familiile lor și din locuințele lor".

Instituția condusă de Renate Weber vorbește despre "seriozitatea temerii create de răspândirea în spațiul public a posibilității de aplicare a unei măsuri care amintește mai degrabă de momente tragice ale istoriei decât de protejarea unei populații vulnerabile" și îi cere președintelui Klaus Iohannis să intervină.

Avocatul Poporului le cere șefului statului, premierului și Grupului de Comunicare Strategică "să liniștească populația și să dea asigurări că adoptarea unor astfel de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opțiune în România".

În spațiul public a circulat luni un document propus pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială de către Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş”.

Proiectul, intitulat "Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, are nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase, potrivit Mediafax. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, "în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planul doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus însă că nu se ia în calcul separarea vârstnicilor de familii.

De asemenea, Grupul de comunicare strategică a susținut că eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt luate în calcul în acest moment de către autoritățile de la București, însă o decizie în acest sens va avea în vedere o soluție de care să beneficieze toate categoriile de persoane, fără a impune restricții suplimentare unora.