Președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat vocilor care pun sub semnul întrebării datele comunicate de China, afirmând că este o ”naivitate” să crezi că autoritățile de la Beijing au gestionat mai bine criza coronavirusului. Într-un interviu pentru Financial Times, el a atras atenția asupra faptului că sunt încă multe necunoscute legate de ceea ce s-a întâmplat.

Emmanuel Macron celula de crizaFoto: Profimedia Images

Franța a înregistrat 147.091 de cazuri de infecții cu Covid-19 și aproape 18.000 de decese, mult peste cifrele raportate de China.

Între timp, ca urmare a valului de critici la nivel internațional și a acuzațiilor de lipsă de transparență venite în special dinspre SUA, Marea Britanie și Franța, autoritățile chineze din Wuhan au anunțat vineri revizuirea bilanțului deceselor, raportând cu 50% mai mulți morți. Astfel, bilanțul a fost revizuit de la 2.579 la 3.869.

Scandal diplomatic

Afirmațiile lui Macron vin după ce ambasada Chinei a publicat pe site un articol în care acuza statele occidentale că i-au lăsat pe cei în vârstă să moară în căminele pentru bătrâni, notează BBC News.

Ministrul de externe francez l-a convocat pe ambasador pentru a da explicații, acesta transmițând că a fost o ”neînțelegere” și că Beijingul nu a criticat niciodată Franța pentru modul în care a acționat pentru combaterea epidemiei.

Ce a spus Macron?

Macron a fost întrebat în cadrul interviului citat dacă se poate spune că reacția regimului autoritar chinez a arătat, prin comparație, slăbiciunile democrațiilor occidentale. Președintele Franței a precizat că nu încape niciun fel de comparație între societățile libere, deschise și cele în care adevărul este suprimat.

"Având în vedere diferențele (de sistem- n.red), alegerile făcute și ceea ce este China în prezent, deși respect acest lucru, să nu fim naivi și să spunem că a gestionat mult mai bine această criză”, a declarat Macron.

"Nu știm. Este clar că există lucruri care s-au întâmplat și despre care nu știm”, a insistat el.

Președintele francez a mai spus că abandonarea libertăților pentru a lupta cu epidemia ar amenința democrațiile occidentale. ”Nu putem accepta așa ceva. Nu-ți poți abandona ADN-ul fundamental pe motiv că ai de-a face cu o criză sanitară”, a mai comentat Macron, în cadrul interviului.

Marea Britanie cere și ea clarificări

Și ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat joi, într-o conferință de presă, că există încă întrebări serioase care vor trebui puse legate de modul în care a izbucnit epidemia în Wuhan și cum ar fi putut fi oprită din timp răspândirea noului coronavirus.

Șeful diplomației de la Londra a mai spus că, după ce criza va lua sfârșit, va trebui să aibă loc o investigație amănunțită.

Dur a fost și președintele SUA, Donald Trump, care a admis joi că serviciile secrete americane investighează inclusiv ipoteza ca virsul, deși natural, ar fi pornit de la un laborator de virusologie din Wuhan, unde s-ar fi contaminat unul dintre angajați, ca urmare a unui ”accident”.

Liderul de la Casa Albă a refuzat să comenteze deocamdată mai mult pe această temă, însă a spus răspicat că nimeni nu poate crede cu-adevărat datele raportate de China.

"Crede cineva cu-adevărat numerele raportate de unele țări?”, le-a spus Trump reporterilor, nominalizând China.