Bilanțul deceselor provocate de pandemia COVID-19 în Regatul Unit a ajuns luni la 11.329 potrivit ultimelor cifre făcute publice de autoritățile britanice, în timp ce premierul Boris Johnson, aflat în recuperare după externarea din spital, se confruntă cu tot mai multe întrebări privind maniera în care a gestionat criza și impactul pe care aceasta îl va avea asupra economiei britanice, relatează Reuters.

Coronavirus in Marea BritanieFoto: Profimedia Images/Alamy

Ministrul de Finanțe Rishi Sunak le-a spus colegilor că Produsul Intern Brut al Regatului Unit s-ar putea contracta cu până la 30% în acest trimestru datorită măsurilor impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului și impactului pe care acestea le-au avut asupra activității economice, susținând că sunt puține speranțe ca restricțiile să poată fi ridicate în curând.

Bilanțul deceselor în Marea Britanie este al cincilea din lume ca număr de victime confirmate iar un consilier guvernamental pe probleme de sănătate pulică a declarat că țara riscă să devină cea mai afectată din Europa.

Premierul britanic Boris Johnson a fost externat dumincă din spitalul St. Thomas după ce a petrecut o săptămână sub supravegherea medicilor, incluzând trei nopți la terapie intensivă, fiind tratat pentru COVID-19. Acesta a declarat că „lucrurile ar fi putut să o ia în oricare direcție” pentru el în perioada cât a fost spitalizat.

Guvernul britanic a fost nevoit să își apere răspunsul la izbucnirea pandemiei, fiind criticat pentru testări insuficiențe, lipsa echipamentelor de protecție pentru medici și întrebărilor dacă premierul Johnson a reacționat prea lent în a impune măsurile de izolare și carantină.