O echipă din Ministerul Apărării Naționale condusă de colonel medic Alexandru Keresztes, comandantul Spitalului Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov, a preluat luni managementul medical și operațional al Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, anunță MApN într-un comunicat de presă.

Spital Judetean FocsaniFoto: spitalvn.ro

Anunțul vine după ce anterior în cursul zilei ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a informat că a decis, împreună cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, să fie dat un ordin prin care managementul Spitalului Judeţean Focşani să fie asigurat de cadre militare, pe perioada stării de urgenţă.

Din echipa care va conduce de acum Spitalul Județean din Focșani „mai fac parte și personal civil contractual Bianca Andoni - director medical, locotenent-colonelul Andrei Ciprian Vulpe - ofițer de logistică și locotenent-colonelul Adrian Ceaușu - ofițer de stat major”, se precizează în comunicatul MApN.

Citește și:

În același comunicat, Ministerul Apărării informează totodată că, luni, „Spitalul Județean Deva, condus de asemenea de o echipă formată din medici și specialiști militari, a ieșit din carantină, a devenit funcțional și este pregătit pentru preluarea cazurilor de Covid-19 din zona de responsabilitate”.

„În vederea redeschiderii, a fost efectuată dezinfecția terminală, s-au asigurat circuitele necesare elaborate de către medicii epidemiologi și s-a stabilit prima echipă de lucru pentru următoarele 14 zile formată din personal medical, sanitar și auxiliar”, precizează MApN.

Ministerul Apărării face precizări și în legătură cu Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) de la Constanța, unde „corturile pentru carantinare au fost ridicate și amenajate, dotate și racordate la toate utilitățile, iar din punct de vedere medical a început operaționalizarea zonei de tratament. De asemenea, au fost aduse un aparat modern de radiologie și un aparat nou de testare rapidă PCR, iar personalul medical care va deservi această facilitate medicală este instruit pentru procedurile de echipare/dezechipare. Lucrările de operaționalizare a zonei medicale continuă astfel încât facilitatea medicală să fie gata în cel mai scurt timp pentru obținerea avizelor necesare”.