Coronavirus: Un nou studiu în Franţa despre hidroxiclorochină şi noi controverse

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 1:42 Actualitate | Coronavirus


Plaquenil (Hidroxiclorochina)
Foto: Profimedia Images
Institutul de cercetare al profesorului francez Didier Raoult a publicat un rezumat al unui nou studiu în care susţine eficacitatea hidroxiclorochinei în tratarea bolnavilor de Covid-19, a cărui metodologie a stârnit noi critici din partea lumii medicale, relatează vineri AFP, citată de Agerpres.

„Hidroxiclorochina (substanţă derivată din clorochină folosită pentru tratarea malariei) asociată cu (antibioticul) azitromicină, administrată imediat după diagnostic, este un tratament fără riscuri şi eficient împotriva Covid-19”, se arată în concluzia rezumatului.

Studiul a fost prezentat joi şi preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a vizitat institutul profesorului Raoult, specializat în boli infecţioase.

În cadrul acestei cercetări, 1.061 de pacienţi testaţi pozitiv pentru noul coronavirus au primit acest tratament timp de cel puţin trei zile. După zece zile, mai mult de nouă din zece pacienţi (91,7%) aveau o încărcătură virală nulă, adică în probele lor nu mai exista coronavirusul, şi în total cinci persoane (0,5%) au decedat, acestea din urmă având vârste între 74 şi 95 de ani.

Acest procent al deceselor este semnificativ mai mic decât cel al pacienţilor cărora li s-au administrat alte forme de tratament, se mai menţionează în rezumatul studiului, care mai susţine că „nu a fost observată nicio toxicitate cardiacă”.

Profesorul Raoult a mai publicat studii despre eficacitatea acestui tratament, dar şi-a atras criticile unor alţi medici care i-au reproşat în special eşantionul mic de pacienţi testaţi.

De data aceasta, mai mulţi cercetători au salutat numărul important al pacienţilor incluşi în analiză, dar atrag atenţia că, dat fiind modul în care a fost realizat studiul, nimic nu ne permite să considerăm că acest tratament „evită agravarea simptomelor şi împiedică persistenţa virusului şi contagiozităţii”, contrar celor susţinute în concluziile studiului, care nu a fost încă publicat în varianta integrală.

„În absenţa unui grup comparativ (grup martor care să primească un placebo) este extrem de dificil de stabilit dacă tratamentul este sau nu eficient”, explică Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur şi membru al consiliului ştiinţific asupra Covid-19.

„Aceste rezultate sunt pur şi simplu nule şi neavenite, nu aduc nimic nou despre eficacitatea tratamentului”, afirmă indignată Catherine Hill, de asemenea epidemiolog, care la rândul ei sesizează absenţa grupului martor şi faptul că, potrivit datelor publice disponibile, cel puţin 85% dintre bolnavii de Covid-19 se vindecă spontan fără niciun tratament.

Folosirea hidroxiclorochinei ca tratament împotriva noului coronavirus se află în centrul unei dezbateri mondiale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus această substanţă activă pe lista sa cu tratamentele experimentale prioritare şi ea este testată în mai multe ţări europene în cadrul proiectului denumit „Discovery”.

Compania farmaceutică franceză Sanofi a început distribuirea prin donaţie a 100 de milioane de doze de Plaquenil (medicament pe bază de hidroxiclorochină) către 50 de ţări. Această companie atrage totuşi atenţia că medicamentul are efecte secundare serioase şi „testele clinice actuale sunt insuficiente pentru a trage concluzii asupra eficacităţii clinice şi siguranţei în utilizare”.

La rândul ei, Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a avertizat vineri asupra efectelor secundare, în special a celor de natură cardiacă, semnalate în cazul bolnavilor de Covid-19 trataţi cu hidroxiclorochină. Este vorba despre „tulburări de conducţie”, o anomalie electrică vizibilă la electrocardiogramă care poate conduce la tulburări de ritm cardiac şi chiar la deces. Este un efect secundar cunoscut al hidroxiclorochinei, dar care pare să fie amplificat în cazul pacienţilor Covid-19, ei având un deficit de potasiu, element esenţial pentru contracţia muşchilor şi mai ales a muşchiului inimii, notează ANSM.
Trump revine și spune că el nu promovează hidroxiclorochina: „Poate să funcționeze, poate să nu”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10692 vizualizari

 • -8 (26 voturi)    
  incredibil! (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 3:14)

  mihai.popescu [utilizator]

  ??Adica trebuia un grup martor de 1000 de persoane carora nu trebuia sa li se dea niciun tratament si daca aia mureau toti era validat tratamentul!E multa idiotenie si ticalosie si cretinism in capul multora din medicii astia:(.Adunati fratilor 1000 de nebuni bolnavi care refuza orice tratament sau pt care va luati raspunderea sa-i omorati dandu-le placebo,acum in plina pandemie , doar ca sa va satisfaceti orgoliul de savanti nebuni.
  • +6 (20 voturi)    
   Cum altfel? (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 3:35)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui mihai.popescu

   Cum se poate demonstra altfel eficacitatea unui medicament? Acestea sînt procedurile standard pentru orice test medical, mai informați-vă.
   • -2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 8:54)

    [anonim] i-a raspuns lui jcjc

   • +1 (9 voturi)    
    Da si nu (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 9:52)

    mynickname [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Cand viata nu e in pericol sau nu exista riscul unor afectiuni ireversibile se face cu esantion de control (martor).
    Cand viata e in pericol, nu este etic (macar atat) sa lasi pe unii sa moara. Si atunci se experimenteaza pe un numar cat mai mare de pacienti, in general peste 1000. Nu pe 80 cat a experimentat nea Didi.
    • +3 (7 voturi)    
     deci "nea" Didi trebuia sa astepte (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 10:20)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

     cei 1000 de pacienti si sa porneasca testul?
     Ce conta ca din primii 100 , 50 ar fi fost deja morti la inceperea testului.
     • -1 (5 voturi)    
      Trebuia sa stranga rezultatele (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 15:25)

      mynickname [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      pe 1000 de pacienti si apoi sa traga concluzii. A publicat mai intai rezultatele pe 30 si a luat-o-n barba. Al doilea continea rezultatele pe 80 si l-au trimis la plimbare. Abia acum a strans 1000.
      Problema nu era ca a plublicat rezultatele, problema a fost ca a tras concluzii si a facut afirmatii!
      Si tot n-a reusit sa demonstreze mare lucru. Tot la "s-ar putea" suntem.
    • +2 (4 voturi)    
     Fără eșantion de control (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 15:27)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

     nu poți spune nimic despre eficacitate și chiar și mai rău despre efecte adverse.

     Pentru a îmbunătății problema etică cu costul unui procent mai mic de precizie grupul de control poate fi mai mic decât grupul care primește tratament.

     În cazul medicamentului "minune" se știe deja că are efecte secundare pentru cei care au diverse probleme medicale în cazul unei concentrații prea mari și culmea e că pentru a funcționa se pare că e nevoie de doze mai mari.

     Fără un studiu științific nu faci decât să schimbi morții de coronavirus azi pe morți de infarct mâine.
    • -1 (5 voturi)    
     Evident că nu e așa (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 16:24)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

     Orice medicament - că e pentru guturai sau că e pentru cancer - se testează la fel. Ai nevoie de un grup de control, pentru că numai așa poți să îți dai seama de eficiență.

     Nea Didi nu numai că n-a avut acest grup, dar a și ales pacienții pe criterii arbitrare (în general cazuri ușoare sau moderate). Studiul nu face două parale.
     • +1 (5 voturi)    
      Daca te-ai imbolnavi, ai cersi Plaquenil (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 21:17)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

      Sa presupunem - Doamne fereste - ca te-ai imbolnavi si deja incepi sa tusesti. Si respiri scurt.
      Fii sincer, ce faci, nu iei nimic, pentru ca studiile nu sunt concludente, sau ai implora sa primesti Plaquenil?

      Eu as lua, chiar pledez sa fie distribuit la liber, cu toate atentionarile necesare:
      -incepeti cu o singura pastila
      -nu beti cafea
      -luati-l cu multa mincare sa se asimileze lent.
   • +4 (6 voturi)    
    proceduri standard pentru un medicament nou, (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 10:18)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    neomologat si folosit vreodata.
    Studiile respective vizeaza nu atat efectul terapeutic in sine, care destul de usor de urmarit, cat efectele secundare.
    Nu exista pe lumea asta un medicamnet care sa rezolve 95% din cazurile pentru care e ste proiectat.
    Coreeani il folosesc cu succes, chinezii l-au folosit, americanii il golosesc pe sub tejghea, etc. Dar europenii, in stiul caracteristic, se piaptana si isi admira procedurile fabuloase.
    Ma intreb ce nu s-a inteles din sintagma "stare de urgenta"?
    • -1 (3 voturi)    
     Procedura este standard (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 16:27)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     ...pentru orice medicament, nou sau vechi.

     Și dacă pilula asta minune are așa succes, de ce nu se vede la rata mortalității sau a vindecărilor? Francezii îl folosesc de zor, și n-au dovedit decît că dă tahicardie în persoane fără probleme cardiace.
     • 0 (4 voturi)    
      ai un studiu privind tahicardia? (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 17:33)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

      Sau ne bazam pe anecdote?
      Ai un alt studiu privind folosirea la greu? Ce inseamna "la greu" dpvd statistic?
      • 0 (0 voturi)    
       Da (Duminică, 12 aprilie 2020, 1:45)

       jcjc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       Uite aici: https://www.ansm.sante.fr/S-informer/Actualite/Medicaments-utilises-chez-les-patients-atteints-du-COVID-19-une-surveillance-renforcee-des-effets-indesirables-Point-d-information

       Trebuie să știi franceză.
       • -1 (1 vot)    
        bun, multumesc, dar eu am cerut studii (Duminică, 12 aprilie 2020, 15:23)

        AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

        Nu raportari!
        Unde sunt comorbiditatile in raportarile date? Unde sunt dozele folosite? Unde e lotul martor?
        Clorochina e folosita de peste 30 de ani si efectele adverse se cunosc si au fost studiate corespunzator.
        Florii fericite(sau Paste fericit)!
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 8:51)

   [anonim] i-a raspuns lui mihai.popescu

  • -1 (7 voturi)    
   esti incredibil....!!!??? (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 9:44)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui mihai.popescu

   Virusul covid nu e gripa spaniola nici ebola.Evident ca trebuie testat si ultratestat (ca sa nu moara mai multi decat poate ucide gripa si nici sa nu ii lasi cu efecte adverse ireversibile) si este necesar si un grup martor.Gandesti ce scrii sau iti folosesti capul doar pe post de acoperis..."ca sa nu te ploua-n gat".
   • -2 (6 voturi)    
    florin4gradinita (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 15:55)

    mihai.popescu [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

    Bai metaforicule,tu gandesti ca un prost pe timp de pace si esti si analfabet functional.
 • -3 (23 voturi)    
  Deci avem medicament ! (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 3:46)

  Rahan5 [utilizator]

  0,5 % morti este un rezultat rezonabil pentru aprilie 2020.
  Adica din 1061 pacienti numai 5 morti de peste 74 de ani.
  Orice critica este aiurea .
  Catherine Hill, (epidemiolog) , zice numai prostii !
  La nevoie se pot intreba pacientii / familia daca vor, sau nu vor hidroclorichina / AZT.
  Li se explica pacientilor / familiei riscurile vis-a- vis de starea lor de sanatate in particular. Apoi se poate semna o Declaratie pe Proprie Raspundere pentu ce Dozaj este dispus sa suporte. Fiecare o face pe riscul sau.
  Desigur ca Medicul Nu Aproba peste un anumit Dozaj Standard Maxim Admis.
  Deci se poate propune / administra si un dozaj mai mic pentru pacientii cu riscuri sporite cardiologice etc.
  Medicamentul asta nu e de genul care are nevoie neaparat de o anumita cantitate / kg de greutate pacient pentu a fi eficient.
  Doza este limitata doar de maximul cat suporta fiziologic pacientul.
  In privinta directa asupra virusului : cu cat e mai mare doza cu atat virusul este mai obstructionat, incetinandu-se multiplicarea lui.
  • -4 (8 voturi)    
   what? (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 7:39)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   "cel puţin 85% dintre bolnavii de Covid-19 se vindecă spontan fără niciun tratament."

   .. pentru ce stam noi in casa si f**em economia? pentru mai putin de 15% pensionari?
  • 0 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 9:15)

   [anonim] i-a raspuns lui Rahan5

   • +4 (6 voturi)    
    Adica unii vor muri asteptind. Si daca se confirma (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 21:25)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui

    Inseamna ca au fost sacrificati de niste nulitati cu ochelari de cal ce se ascund in spatele procedurilor sa nu li se intrezareasca prostia.
  • -2 (4 voturi)    
   Nu vă supărați (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 16:29)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Ce facultate de medicină ați absolvit și cînd?
 • +3 (11 voturi)    
  Deci . . . . (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 8:07)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . . vindecare cu anumite sechele(probabile) si moarte in chinuri unii epidimiologi ne indeamna sa alegem moartea! Bravo natiune! Acest medicament a salvat zeci de milioane de bolnavi de malarie in intreaga lume si nimeni nu s-a plans ca ar fi primit o viata alterata de ceva sechele! Gelozie si idiotenie! Orice idiot este gelos pe cel care face!
 • +4 (6 voturi)    
  asa... (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 8:16)

  codyrocco [utilizator]

  hai cu medicii specialisti cu Facultatea de Medicina Facebook
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 10:09)

  [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 15:52)

   mihai.popescu [utilizator] i-a raspuns lui

   Asa este domnule.Din pacate muti citesc ,putini pricep si te mai si jignesc din putul gandirii lor de analfabeti functional.
  • -2 (2 voturi)    
   Da, eu l-am luat. Si mi-a trecut durerea in git (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 22:11)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui

   Testele nu se fac decit contactilor directi sau celor cu pneumonie grava.
   Asa ca...,
   In prima zi am luat doar o pastila cu lapte. Mi-au trecut palpitatiile si oarecum durerea si senzatia de uscaciune in git.
   A doua zi, am prins curaj si am luat doua pastile, una dimineata, una seara.
   Noaptea am inceput sa transpir puternic in special in zona gitului si a spatelui. Apoi mi-am revenit complet, fara dureri, fara palpitatii.

   Am ramas in casa 2 saptamini si am comandat un test rapid. Cind va veni, voi vedea ce a fost.

   Oricum, Plaquenil, nu stiu ce germen o fi omorit, dar macar mi-a vindecat teama.

   De aceea, sustin ca tratamentul ar trebui popularizat oficial, sa fie administrat corect de catre medicii de familie sau farmacisti.
  • -1 (1 vot)    
   Azitrox se recomanda 10 zile? (Duminică, 12 aprilie 2020, 0:49)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui

   Sau 5 zile?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by