Donald Trump a fost avertizat la sfârșitul lunii ianuarie de unul dintre consilierii săi de top de la Casa Albă cu privire la faptul că coronavirusul are potențialul de a ucide sute de mii de americani și că va deturna economia Statelor Unite ale Americii, dacă nu sunt luate măsuri imediate, arată o serie de informări, relatează The Guardian.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images

UPDATE Președintele Donald Trump a spus marți că nu a văzut nicio informare a consilierului Peter Navarro prin care avertiza cu privire la riscurile coronavirusului, relatează Reuters.

Informările au fost scrise de consilierul economic al lui Trump, Peter Navarro și au circulat intens via Consiliul Național de Securitate pe la toate agențiile federale și la Casa Albă.

Ele arată că acestea atrăgeau semnale de alarma în toată administrația Trump la sfârșitul lunii ianuarie, în timp ce președintele minimaliza la acea vreme amenințarea Covid-19.

Informările, despre a căror existență a fost semnalată de către New York Times și Axios, au fost scrise de Navarro pe 29 ianuarie și pe 23 februarie. Prima informare, scrisă în ziua în care Trump a organizat un grup operativ la Casa Albă, oferea cel mai pesimist scenariu în care virusul ucide peste jumătate de milion de americani.

Potrivit The Times, acesta spunea: ”Lipsa unei protecții imunitare sau a existenței unui tratament sau vaccin, va lăsa americanii fără apărare în cazul unei epidemii cu coronavirus pe teren american. Această lipsă a protecției ridică riscul de a evalua într-o pandemie, punând în pericol viețile a milioane de americani”.

A doua informare a mers și mai departe, prezicând că pandemia cu Covid-19, lăsată fără control, ar putea ucide 1,2 milioane de americani și ar putea infecta 100 de milioane.

Nu este pentru prima oară când Trump și echipa sa de la Casa Albă au fost avertizați că virusul are capacitatea de a devasta SUA și că este nevoie să fie confruntat rapid și ferm. Oameni de știință, epidemiologi și experți în medicină de urgență, din SUA și din lume au transmis mesaje clare cu privire la criză.

Numărul deceselor din cauza coronavirusului în Statele Unite a depășit, luni, pragul de 10.000, potrivit unui bilanț Reuters.

SUA este a treia țară în lume la numărul deceselor, depășită doar de Italia cu 15.887 și Spania cu 13.055.

Citește și: